И шта сад?

Ако ништа друго, макар смо после Португалије остали поштеђени бесмислених прича како ништа још није готово, како треба играти док има теорије. Свесни су и играчи и селектор да је за Орлове ова борба изгубљена. . .

Фудбал 08.09.2019 | 17:30
И шта сад?
Овакав крах нису очекивали ни најгори песимисти. На пола квалификационе трке за Европско првенство, Србија је већ истакла белу заставу и изгубила реалне шансе да тим путем прође до шампионата континента. На којем је нема 19 година.

После петарде у Украјини (5:0), само три месеца касније, Орлови су доживели дебакл и код куће од Португалије (2:4). У две утакмице од два највећа ривала за прва два места, српска репрезентација је примила девет голова. Тако се не може на велико такмичење...

Ако ништа друго, макар смо после Португалије остали поштеђени бесмислених прича како ништа још није готово, како треба играти док има теорије. Свесни су и играчи и селектор да је за Орлове ова борба изгубљена.

У само четири утакмице квалификација променила је Србија двојицу селектора, брдо играча, неколико формација и почетних постава на терену. Рекли бисмо - мало се залутало. Рачун који је стигао за то је застрашујући. Уместо да напредује, државни тим је од издања на Мундијалу пре годину дана назадовао и данас делује далеко лошије него у Русији.

И, шта сад? Остале су још четири утакмице до краја квалификација и богу хвала, остао је тај џокер у виду завршног турнира Лиге нације Ц, са којег ће једна репрезентација отићи на Европско првенство. И Србија је један од та четири кандидата.

Селектор Љубиша Тумбаковић, који заиста није имао времена да било шта озбиљније уради са игром Србије за тих пет радних дана, најбоље би било да преостале утакмице у квалификацијама гледа као - припремне. Орлови морају да се окрену завршном турниру Лиге нација и утакмици са Норвешком. Потпуно је небитно да ли ће се текуће квалификације завршити на трећем или четвртом месту у групи, те преостале мечеве ваља искористити да се искристалише систем игре и састав за оно што је од суботе увече постало далеко важније - Лигу нација.

Тај меч са Норвежанима, а онда и финални, са Шкотском или Финском (или Бугарском, ако Финска прође кроз квалификације) играће се тек у марту. Има готово шест месеци да се нешто од репрезентације Србије направи за то време, да се посложи, да  добијемо јасне контуре игре, идеју како да гурамо лопту, још више како да се бранимо, јер одбрана је постала критични део тима, као и тих почетних 11 на терену.

Рачунали смо да ће се цео тај процес обавити током лигашког дела Лиге нација, која је требало да послужи за уигравање и селектирање тима за квалификације, а ево сада испада обрнуто, пошто су Украјина и Португалија разбили ту теорију у парампарчад.

Предстојеће Европско првенство играће 24 репрезентације. Србија је први пут имала две шансе да избори пласман на такмичење на којем није била још од 2000. године, када се звала Југославија, а Саво Милошевић био најбољи стрелац турнира. Прва меч лопта није искоришћена, било би трагично и поразно да се не искористи ни друга.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сова

08.09.2019 15:46

Па ко је главни у ФСС добро И постоје Тај Кокеза је ту само захваљујуци јаранским односима Вуцица И Додика Докле гурати главу у пијесак Све СУ упропастили Народ такинг хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

08.09.2019 16:50

Тражили сте селектора добили сте га. Тумбаковић је најгори селектор фудбалске репрезентације Србије до сада. Једина његова референца је што је одбио да води репрезентацију ЦГ против Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови

08.09.2019 19:19

ФсС и нови тренер !

ОДГОВОРИТЕ