Финале ЕП-а - најава: Златна ера српских одбојкашица...

Пред 12. 000 Турака за одбрану европског трона! Изабранице селектора Зорана Терзића играће за трећу европску титулу, за треће најсјајније узастопно одличје на великим такмичењима. Србија може да постане трећа репрезентација у овом миленијуму која је одбранила круну, а Тијана Бошковић може да стигне до треће ласкаве титуле МВП у последње три сезоне.

Остали спортови 08.09.2019 | 11:29
Финале ЕП-а - најава: Златна ера српских одбојкашица...
Изгубљено финале Олимпијских игара у Рио де Жанеиру 2016. године од Кине није био крај једног циклуса, него почетак новог, сјајног, најсјајнијег периода у историји српске женске одбојке. После тог сребра наредне године на убедљив начин освојена је круна на Европском првенству у Бакуу, прошле године је у Јапану премијерно освојена титула шампиона света, а златни низ могао би и данас да се настави одбраном трона Старог континента.

Србија јури златни хет-трик на великим такмичењима. На путу изабраницама селектора Србије Зорана Терзића стоји домаћин Турска (данас, 18.30) и 12.000 френетичних навијача у Анкари који ће сигурно да „запале“ дворану у престоници ове земље.

Све је некако у броју 3. Осим борбе за треће узастопно злато на великим такмичењима, Србија се бори за трећу европску круну после 2011. и 2017. године. Наша селекција може да постане трећа у овом миленијуму која је одбранила титиулу. Пре тога је то успело Италији (2007. и 2009. године) и Русији (2013. и 2015. години). Да се мало поиграмо бројкама - наша бомбардерка Тијана Бошковић јури трећу узастопну МВП титулу на великим такмичењима, после Бакуа 2017. и Јокохаме 2018. године.

Србија је фаворит. Знало се то после феноменалне победе против Италије у полуфиналу без обзира на име противника у борби за трон. Турска је очекивано победила Пољску. Квалитет је на страни наше репрезентације, вероватно на свакој позицији наше одбојкашице су боље, али... То треба пренети и на терен. Србија је стигла у финалу преко Италије, а на путу до новог злата стоји Италијан – Ђовани Гвидети, трофејни стручњак са Апенина који пуних 11 година предводи најбогатији клуб на свету Вакифбанк, а од 2017. године је на кормилу Турске. Пре тога је био селектор Немачке и Холандије.

Финални меч биће и обрачун двојице врхунских тренера. Италијан је у последњој деценији најтрофејнији када је у питању клупска одбојка, док је Зоран Терзић са репрезентацијом Србије доминира последњих година. Наш златни селектор почео је чудесну каријеру на кормилу наше селекције баш у Анкари на ЕП 2003. године, а 16 година касније на истом месту може да стигне до злата.

Перфектно је Србија одиграла меч против Италије у суботу у полуфиналу. Постава – Маја Огњеновић на позиији техничара, са примачима сервиса Бранкицом Михајловић и Бианком Бушом, средњим блокерима Стефаном Вељковић и Мином Поповић, коректорком Тијаном Бошковић и либером Силвијом Поповић, деловала је као швајцарски сат. Још је само Бојана Миленковић улазила у игру.

Италијански стручњак Гвидети супроставиће се Србији са поставом: Акјол Алдемир, Кубра Акман, Ханде Баладин, Мелиха Исмаилоглу, Меријем Боз, Еда Дундар Ердем и либеро Симге Себнем, док је улога џокера резервисана за суперталентовану коректорку Вакифбанка Ебрар Каракурт која је прошле сезоне експлодирала у дресу Вакибанку и преотела место у стартној постави славној Холанђанки Лонеки Слутјес. Она је у крајем трећег сета меча против Пољске у полуфиналу добила шансу и одлично је искористила. У четвртом периоду игре је била незаустављива.

Најефикаснија одбојкашица Турске на овом шампионату је Еда Дундар Ердем. Она је додсад освојила 133 поена (4.29 по сету). У нашој селекцији највише има Тијана Бошковић – 119 (5.41 по сету), шест више од Бранкице Михајловић. Чувао је наш селектор Тијану у групној фази, није ни играла у осмини финала против Румуније, али је заблистала у четвртфиналу и полуфиналу.

„Поносна сам на свој тим како смо одиграли против Италије. Финале је велики изазов, није битно име противника. Верујемо да можемо да одиграмо и боље него против Италије“, рекла је Бошковићева.

Туркиње очекују велику подршку од публике.

„Велилко хвала нашим навијачима. Надам се да ће таква атмосфера да буде и у недељу у против Србије. Знамо да ће бит теже, али на то смо спремне. Верујемо да можемо да постанемо шампиони Европе на домаћем терену“, истакла је после меча са Пољакињама Кубра Акман, која је имала 12 поена у мечу полуфинала.

Туркиње су агресивније од наше селекције после сервиса на овом Европском првенству. Домаћин досад имао 52 аса, а Србија је имала 34 директна поена после сервиса. По сету, Турска осваја 1.7 поена после почетног ударца, а наша селекција 1.2. Код грешака из сервиса су скоро изједначени – 81:80. Код пријема, Турска је за нијансу боља, док је Србија ефикаснија у нападу 46 наспрам 44 одсто. Турска осваја више поена из блока, у просеку 3.1 по сету (друга на шампионату иза Русије), док Србија има 2.6 блока по сету.

Србија и Турска се често сусрећу последњих година. Ове две репрезентације су одиграле меч групне фазе прошле недеље у Анкари. Србије је победила после четири сета. Био је то једини пораз за домаћина на првенству. После тога су изабранице селектора Гвидетија одиграле драматичан сусрет у осмини финала против Хрватске и тек после пет сетова славиле, а онда су почистиле Холандију у четвртфиналу. Лале до тог дуела нису изгубиле ни сет, али је европски вицешампион поклекао у паклу Анкаре.

Ове године, на старту Лиге нација, Турска је првог викенда победила у Београду нашу селекцију са 3:0. Тада су за Србију играле и Тијана Бошковић, Бранкица Михајловић и Стефана Вељковић.

Уме Турска да изненади Србију и када наша селекција игра у најјачем саставу. Прошле године на завршном турниру Лиге нација у Нанђингу Туркиње су победила са 3:2. Непосредно пред старт ЕП ове године на турниру у Белеку европске и светске шампионке су славиле после пет сетова.

Све зависи од наше репрезентације. Ако понове одбојкашице Србије партију као против Италије, Туркиње немају шта да траже. У супротном домаћин може да изненади ношем подршком пуих трибина.

Биће ово четвто финале ЕП за Србију. Наша земље има пет медаља на Европском првенству, по две златне и бронзане и једну сребрну. Шесто одличје на великим такмичењима је осигурано. Турска ће играти друго финале у историји. Прво је изгубила 2015. године од Русије.

Два и по сата раније у борби за бронзу састају се Италија и Пољска. Светске вицешампионке су квалитентије и ближе утешном трећем месту. Пољакиње су већ једном на овом ЕП победиле чету Давида Мацантија у групној фази када је био 3:2 у Лођу. Биће то дуел и две најефикасније играчице шампионата, Паоле Егону и Малвине Смаржак. Италијанка је сакупила 173 поена, а пољска коректорка 20 мање.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА ОДБОЈКАШИЦЕ (АНКАРА)

Недеља

ФИНАЛЕ - ако верујете да Србија може до трона, а Италијанке до бронзе, кладионица Моззарт нуди следеће квоте:

18.30: (1,30) Србија – Турска (3,20)

ЗА 3. МЕСТО

16.00: (1,20) Италија - Пољска (4,00)

Извор: моззартспорт

Фото: ЦЕВ

Коментари / 0

Оставите коментар