Finale EP-a - najava: Zlatna era srpskih odbojkašica...

Pred 12. 000 Turaka za odbranu evropskog trona! Izabranice selektora Zorana Terzića igraće za treću evropsku titulu, za treće najsjajnije uzastopno odličje na velikim takmičenjima. Srbija može da postane treća reprezentacija u ovom milenijumu koja je odbranila krunu, a Tijana Bošković može da stigne do treće laskave titule MVP u poslednje tri sezone.

Ostali sportovi 08.09.2019 | 11:29
Finale EP-a - najava: Zlatna era srpskih odbojkašica...
Izgubljeno finale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine od Kine nije bio kraj jednog ciklusa, nego početak novog, sjajnog, najsjajnijeg perioda u istoriji srpske ženske odbojke. Posle tog srebra naredne godine na ubedljiv način osvojena je kruna na Evropskom prvenstvu u Bakuu, prošle godine je u Japanu premijerno osvojena titula šampiona sveta, a zlatni niz mogao bi i danas da se nastavi odbranom trona Starog kontinenta.

Srbija juri zlatni het-trik na velikim takmičenjima. Na putu izabranicama selektora Srbije Zorana Terzića stoji domaćin Turska (danas, 18.30) i 12.000 frenetičnih navijača u Ankari koji će sigurno da „zapale“ dvoranu u prestonici ove zemlje.

Sve je nekako u broju 3. Osim borbe za treće uzastopno zlato na velikim takmičenjima, Srbija se bori za treću evropsku krunu posle 2011. i 2017. godine. Naša selekcija može da postane treća u ovom milenijumu koja je odbranila titiulu. Pre toga je to uspelo Italiji (2007. i 2009. godine) i Rusiji (2013. i 2015. godini). Da se malo poigramo brojkama - naša bombarderka Tijana Bošković juri treću uzastopnu MVP titulu na velikim takmičenjima, posle Bakua 2017. i Jokohame 2018. godine.

Srbija je favorit. Znalo se to posle fenomenalne pobede protiv Italije u polufinalu bez obzira na ime protivnika u borbi za tron. Turska je očekivano pobedila Poljsku. Kvalitet je na strani naše reprezentacije, verovatno na svakoj poziciji naše odbojkašice su bolje, ali... To treba preneti i na teren. Srbija je stigla u finalu preko Italije, a na putu do novog zlata stoji Italijan – Đovani Gvideti, trofejni stručnjak sa Apenina koji punih 11 godina predvodi najbogatiji klub na svetu Vakifbank, a od 2017. godine je na kormilu Turske. Pre toga je bio selektor Nemačke i Holandije.

Finalni meč biće i obračun dvojice vrhunskih trenera. Italijan je u poslednjoj deceniji najtrofejniji kada je u pitanju klupska odbojka, dok je Zoran Terzić sa reprezentacijom Srbije dominira poslednjih godina. Naš zlatni selektor počeo je čudesnu karijeru na kormilu naše selekcije baš u Ankari na EP 2003. godine, a 16 godina kasnije na istom mestu može da stigne do zlata.

Perfektno je Srbija odigrala meč protiv Italije u subotu u polufinalu. Postava – Maja Ognjenović na poziiji tehničara, sa primačima servisa Brankicom Mihajlović i Biankom Bušom, srednjim blokerima Stefanom Veljković i Minom Popović, korektorkom Tijanom Bošković i liberom Silvijom Popović, delovala je kao švajcarski sat. Još je samo Bojana Milenković ulazila u igru.

Italijanski stručnjak Gvideti suprostaviće se Srbiji sa postavom: Akjol Aldemir, Kubra Akman, Hande Baladin, Meliha Ismailoglu, Merijem Boz, Eda Dundar Erdem i libero Simge Sebnem, dok je uloga džokera rezervisana za supertalentovanu korektorku Vakifbanka Ebrar Karakurt koja je prošle sezone eksplodirala u dresu Vakibanku i preotela mesto u startnoj postavi slavnoj Holanđanki Loneki Slutjes. Ona je u krajem trećeg seta meča protiv Poljske u polufinalu dobila šansu i odlično je iskoristila. U četvrtom periodu igre je bila nezaustavljiva.

Najefikasnija odbojkašica Turske na ovom šampionatu je Eda Dundar Erdem. Ona je dodsad osvojila 133 poena (4.29 po setu). U našoj selekciji najviše ima Tijana Bošković – 119 (5.41 po setu), šest više od Brankice Mihajlović. Čuvao je naš selektor Tijanu u grupnoj fazi, nije ni igrala u osmini finala protiv Rumunije, ali je zablistala u četvrtfinalu i polufinalu.

„Ponosna sam na svoj tim kako smo odigrali protiv Italije. Finale je veliki izazov, nije bitno ime protivnika. Verujemo da možemo da odigramo i bolje nego protiv Italije“, rekla je Boškovićeva.

Turkinje očekuju veliku podršku od publike.

„Velilko hvala našim navijačima. Nadam se da će takva atmosfera da bude i u nedelju u protiv Srbije. Znamo da će bit teže, ali na to smo spremne. Verujemo da možemo da postanemo šampioni Evrope na domaćem terenu“, istakla je posle meča sa Poljakinjama Kubra Akman, koja je imala 12 poena u meču polufinala.

Turkinje su agresivnije od naše selekcije posle servisa na ovom Evropskom prvenstvu. Domaćin dosad imao 52 asa, a Srbija je imala 34 direktna poena posle servisa. Po setu, Turska osvaja 1.7 poena posle početnog udarca, a naša selekcija 1.2. Kod grešaka iz servisa su skoro izjednačeni – 81:80. Kod prijema, Turska je za nijansu bolja, dok je Srbija efikasnija u napadu 46 naspram 44 odsto. Turska osvaja više poena iz bloka, u proseku 3.1 po setu (druga na šampionatu iza Rusije), dok Srbija ima 2.6 bloka po setu.

Srbija i Turska se često susreću poslednjih godina. Ove dve reprezentacije su odigrale meč grupne faze prošle nedelje u Ankari. Srbije je pobedila posle četiri seta. Bio je to jedini poraz za domaćina na prvenstvu. Posle toga su izabranice selektora Gvidetija odigrale dramatičan susret u osmini finala protiv Hrvatske i tek posle pet setova slavile, a onda su počistile Holandiju u četvrtfinalu. Lale do tog duela nisu izgubile ni set, ali je evropski vicešampion poklekao u paklu Ankare.

Ove godine, na startu Lige nacija, Turska je prvog vikenda pobedila u Beogradu našu selekciju sa 3:0. Tada su za Srbiju igrale i Tijana Bošković, Brankica Mihajlović i Stefana Veljković.

Ume Turska da iznenadi Srbiju i kada naša selekcija igra u najjačem sastavu. Prošle godine na završnom turniru Lige nacija u Nanđingu Turkinje su pobedila sa 3:2. Neposredno pred start EP ove godine na turniru u Beleku evropske i svetske šampionke su slavile posle pet setova.

Sve zavisi od naše reprezentacije. Ako ponove odbojkašice Srbije partiju kao protiv Italije, Turkinje nemaju šta da traže. U suprotnom domaćin može da iznenadi nošem podrškom puih tribina.

Biće ovo četvto finale EP za Srbiju. Naša zemlje ima pet medalja na Evropskom prvenstvu, po dve zlatne i bronzane i jednu srebrnu. Šesto odličje na velikim takmičenjima je osigurano. Turska će igrati drugo finale u istoriji. Prvo je izgubila 2015. godine od Rusije.

Dva i po sata ranije u borbi za bronzu sastaju se Italija i Poljska. Svetske vicešampionke su kvalitentije i bliže utešnom trećem mestu. Poljakinje su već jednom na ovom EP pobedile četu Davida Macantija u grupnoj fazi kada je bio 3:2 u Lođu. Biće to duel i dve najefikasnije igračice šampionata, Paole Egonu i Malvine Smaržak. Italijanka je sakupila 173 poena, a poljska korektorka 20 manje.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE (ANKARA)

Nedelja

FINALE - ako verujete da Srbija može do trona, a Italijanke do bronze, kladionica Mozzart nudi sledeće kvote:

18.30: (1,30) Srbija – Turska (3,20)

ZA 3. MESTO

16.00: (1,20) Italija - Poljska (4,00)

Izvor: mozzartsport

Foto: CEV

Komentari / 0

Ostavite komentar