Осуде Пуповца због изјаве о сличности ХР и НДХ

Хрватски премијер Андреј Пленковић и Милорад Пуповац ће идуће недеље поново разговарати о извињењу које од лидера СДСС-а тражи врх ХДЗ-а.

Регион 08.09.2019 | 08:50
Осуде Пуповца због изјаве о сличности ХР и НДХ
Извињење се тражи јер је Пуповац упоредио Хрватску с НДХ, што је изазвало политичку кризу у владајућој коалицији.

Пленковић је на питање да ли ће до тог састанка доћи рекао да са Пуповцем "континуирано разговара", док лидер СДСС-а још није ни потврдио ни демантовао да ће упутити тражено извињење, преносе хрватски медији.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Давор Божиновић казао је како је изјава Пуповца недопустива, нетачна и неприхватљива, преноси Хина.

"Наравно да ћемо разговарати о тој изјави која не придоноси стабилизацији и смиривању тензија у хрватском друштву", рекао је Божиновић.

Председник СДП-а Давор Бернардић оценио је да је лидер СДСС-а претерао у изјавама, али и како се, с друге стране, у Хрватској "створила клима напада на друге и другачије захваљујући деловању и ове Владе".

Изјавио је и да су из истог разлога у Хрватској постали нормални и напади на Србе. Поменуо је и легализовање повремене употребе усташког поздрава "За дом спремни", као и избацивање сведочанства холокауста Ане Франк из лектире.

Бернардић је рекао и да је предлог председничког кандидата Мирослава Шкоре о забрани СДСС-а недопустив.

Кандидат за председника Хрватске Зоран Милановић је рекао да прво треба добро видети шта је Пуповац стварно рекао, јер жели да буде опрезан с таквим коментарима, с обзиром на то да је време избора и да се "зна ко диже хајку против мањина, Срба, Јевреја", пренела је регионална Н1.

"Пуповац жели искамчити што више, а Пленковић га држи због медјународног угледа", сматра Милановић.

Милановић је оценио да је погрешно то што је Пуповац изјаву дао за босанскохерцеговачке медије после напада на Србе у Уздољу поред Книна.

"Надам се да није претерао. Морам видети сваки зарез, јер он увек кад говори хода по јајима, свестан колико свака његова изјава може изазвати реакције и колико с њоме може да се манипулише", рекао је Милановић.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ста

08.09.2019 07:31

год да је рекао је тацно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

08.09.2019 07:46

Нису слицне него исте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.09.2019 13:44

Само зато би се требао извинути јер је погресно рекао а то није истина .Уопсте нису слицне него исте

Name

Ајде

08.09.2019 08:18

Нек се поцну хрвати извињавати, њима треба дуго времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пленковицу

09.09.2019 20:06

вала у грам је Пупy погодио...извини се Пуповцу сто га прозивас.

Name

Бранислав

08.09.2019 08:37

Погодио Пуповац у сриду,а истина боли,колико се год копрцали!!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

08.09.2019 08:50

Гос.Пупавац немате се за ста извињавати. Напад је најбоља одбрана, насе зртве српске никад нису признали одобравају и данасње нападе а власт моли да се Срби врате у Книн зато сто знају да су га Срби изградили.имајте достојанство кад они признају и извину се онда це те ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

08.09.2019 16:39

Кадсе Хрвати извну за мучење и убијање Срба у првом и другом тречем рату онда реци добро сусе сјетили након толико година.

Name

Саса

08.09.2019 12:32

Идентичне.

ОДГОВОРИТЕ