Osude Pupovca zbog izjave o sličnosti HR i NDH

Hrvatski premijer Andrej Plenković i Milorad Pupovac će iduće nedelje ponovo razgovarati o izvinjenju koje od lidera SDSS-a traži vrh HDZ-a.

Region 08.09.2019 | 08:50
Osude Pupovca zbog izjave o sličnosti HR i NDH
Izvinjenje se traži jer je Pupovac uporedio Hrvatsku s NDH, što je izazvalo političku krizu u vladajućoj koaliciji.

Plenković je na pitanje da li će do tog sastanka doći rekao da sa Pupovcem "kontinuirano razgovara", dok lider SDSS-a još nije ni potvrdio ni demantovao da će uputiti traženo izvinjenje, prenose hrvatski mediji.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je izjava Pupovca nedopustiva, netačna i neprihvatljiva, prenosi Hina.

"Naravno da ćemo razgovarati o toj izjavi koja ne pridonosi stabilizaciji i smirivanju tenzija u hrvatskom društvu", rekao je Božinović.

Predsednik SDP-a Davor Bernardić ocenio je da je lider SDSS-a preterao u izjavama, ali i kako se, s druge strane, u Hrvatskoj "stvorila klima napada na druge i drugačije zahvaljujući delovanju i ove Vlade".

Izjavio je i da su iz istog razloga u Hrvatskoj postali normalni i napadi na Srbe. Pomenuo je i legalizovanje povremene upotrebe ustaškog pozdrava "Za dom spremni", kao i izbacivanje svedočanstva holokausta Ane Frank iz lektire.

Bernardić je rekao i da je predlog predsedničkog kandidata Miroslava Škore o zabrani SDSS-a nedopustiv.

Kandidat za predsednika Hrvatske Zoran Milanović je rekao da prvo treba dobro videti šta je Pupovac stvarno rekao, jer želi da bude oprezan s takvim komentarima, s obzirom na to da je vreme izbora i da se "zna ko diže hajku protiv manjina, Srba, Jevreja", prenela je regionalna N1.

"Pupovac želi iskamčiti što više, a Plenković ga drži zbog medjunarodnog ugleda", smatra Milanović.

Milanović je ocenio da je pogrešno to što je Pupovac izjavu dao za bosanskohercegovačke medije posle napada na Srbe u Uzdolju pored Knina.

"Nadam se da nije preterao. Moram videti svaki zarez, jer on uvek kad govori hoda po jajima, svestan koliko svaka njegova izjava može izazvati reakcije i koliko s njome može da se manipuliše", rekao je Milanović.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Sta

08.09.2019 07:31

god da je rekao je tacno!

ODGOVORITE
Name

guz

08.09.2019 07:46

Nisu slicne nego iste.

ODGOVORITE
Name

re

08.09.2019 13:44

Samo zato bi se trebao izvinuti jer je pogresno rekao a to nije istina .Uopste nisu slicne nego iste

Name

Ajde

08.09.2019 08:18

Nek se pocnu hrvati izvinjavati, njima treba dugo vremena.

ODGOVORITE
Name

Plenkovicu

09.09.2019 20:06

vala u gram je Pupy pogodio...izvini se Pupovcu sto ga prozivas.

Name

Branislav

08.09.2019 08:37

Pogodio Pupovac u sridu,a istina boli,koliko se god koprcali!!!!???

ODGOVORITE
Name

Istina

08.09.2019 08:50

Gos.Pupavac nemate se za sta izvinjavati. Napad je najbolja odbrana, nase zrtve srpske nikad nisu priznali odobravaju i danasnje napade a vlast moli da se Srbi vrate u Knin zato sto znaju da su ga Srbi izgradili.imajte dostojanstvo kad oni priznaju i izvinu se onda ce te vi.

ODGOVORITE
Name

Dora.

08.09.2019 16:39

Kadse Hrvati izvnu za mučenje i ubijanje Srba u prvom i drugom trečem ratu onda reci dobro suse sjetili nakon toliko godina.

Name

Sasa

08.09.2019 12:32

Identične.

ODGOVORITE