ГП Хрватске је била упозната са доласком војске

Пуковник Саша Милутиновић, вођа делегације Војске Србије која је данас враћена са хрватске границе, каже да је гранична полиција Хрватске била упозната са њиховим доласком и да је Министарство одбране Србије урадило све што је било потребно према надлежним институцијама Хрватске када је ријеч о овој посјети.

Србија 07.09.2019 | 22:25
ГП Хрватске је била упозната са доласком војске
Милутиновић истиче да је очито нешто друго пресудило да делегација данас не присуствује литургији у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, гдје је требало да се поклони моштима мученика јасеновачких и свих жртава нацистичког терора Независне Државе Хрватске /НДХ/ током Другог свјетског рата.

Он каже да је шокиран понашањем граничне полиције и државних органа Хрватске, који су им након три сата чекања на граници, рекли да "данас неће ући" у Хрватску.

"Већ по доласку на гранични прелаз Бајаково, у раним јутарњим часовима, скренута нам је пажња да је гранична полиција упозната са нашим доласком, и наредна три часа смо чекали њихову коначну одлуку", рекао је пуковник Милутиновић, који је и начелник Одјељења за вјеру.

Он је истакао да су им током та три часа два пута скенирали пасоше, тражили додатне податке, претресали возило након чега им је речено да неће ући у Хрватску, преноси "Спутњик".

Милутиновић каже да је већ био у прилици да на исти начин улази у Хрватску, као и у друге европске државе.

Кадет Никола Старчевић, који је на трећој години Војне академије, каже да је био јако изненађен јутрошњим дешавањима на путу за Јасеновац и жао му је што није имао прилику да са члановима делегације ода почаст свим невиним жртвама нацистичког терора у Јасеновцу, како Србима, тако и Ромима и Јеврејима.

Ученик четврте године Војне гимназије Петар Павловић каже да је желио да посјети то мјесто гдје су страдали многи Срби, Јевреји и Роми и да би волио некада у будућности да посјети Јасеновац.

Министарство одбране Србије саопштило је раније да је делегација Министарства одбране и Војске Србије, која је кренула на обиљежавање Дана јасеновачких новомученика, спријечена данас да уђе у Хрватску, иако је њихов долазак био најављен по устаљеним процедурама.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

А

08.09.2019 16:51

ста сте оцекивали тамо требају попови ане војска, војска је све ово и закувала!

ОДГОВОРИТЕ