GP Hrvatske je bila upoznata sa dolaskom vojske

Pukovnik Saša Milutinović, vođa delegacije Vojske Srbije koja je danas vraćena sa hrvatske granice, kaže da je granična policija Hrvatske bila upoznata sa njihovim dolaskom i da je Ministarstvo odbrane Srbije uradilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Hrvatske kada je riječ o ovoj posjeti.

Srbija 07.09.2019 | 22:25
GP Hrvatske je bila upoznata sa dolaskom vojske
Milutinović ističe da je očito nešto drugo presudilo da delegacija danas ne prisustvuje liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, gdje je trebalo da se pokloni moštima mučenika jasenovačkih i svih žrtava nacističkog terora Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ tokom Drugog svjetskog rata.

On kaže da je šokiran ponašanjem granične policije i državnih organa Hrvatske, koji su im nakon tri sata čekanja na granici, rekli da "danas neće ući" u Hrvatsku.

"Već po dolasku na granični prelaz Bajakovo, u ranim jutarnjim časovima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata sa našim dolaskom, i naredna tri časa smo čekali njihovu konačnu odluku", rekao je pukovnik Milutinović, koji je i načelnik Odjeljenja za vjeru.

On je istakao da su im tokom ta tri časa dva puta skenirali pasoše, tražili dodatne podatke, pretresali vozilo nakon čega im je rečeno da neće ući u Hrvatsku, prenosi "Sputnjik".

Milutinović kaže da je već bio u prilici da na isti način ulazi u Hrvatsku, kao i u druge evropske države.

Kadet Nikola Starčević, koji je na trećoj godini Vojne akademije, kaže da je bio jako iznenađen jutrošnjim dešavanjima na putu za Jasenovac i žao mu je što nije imao priliku da sa članovima delegacije oda počast svim nevinim žrtvama nacističkog terora u Jasenovcu, kako Srbima, tako i Romima i Jevrejima.

Učenik četvrte godine Vojne gimnazije Petar Pavlović kaže da je želio da posjeti to mjesto gdje su stradali mnogi Srbi, Jevreji i Romi i da bi volio nekada u budućnosti da posjeti Jasenovac.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je ranije da je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja je krenula na obilježavanje Dana jasenovačkih novomučenika, spriječena danas da uđe u Hrvatsku, iako je njihov dolazak bio najavljen po ustaljenim procedurama.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

A

08.09.2019 18:51

sta ste ocekivali tamo trebaju popovi ane vojska, vojska je sve ovo i zakuvala!

ODGOVORITE