''Умањују премлаћивање и прогон Срба''

Швајцарски лист "Тагес-Анзеигер" објавио је велики чланак о ситуацији у Хрватској у којем се истиче да у тој земљи државни врх "умањује премлаћивање и прогон српске мањине".

Регион 05.09.2019 | 22:10
''Умањују премлаћивање и прогон Срба''
"Тагес-Анзеигер" пише да се у "овој чланици ЕУ све више догађају напади на Србе" те цитира бившег премијера и садашњег предсједничког кандидата Зорана Милановића који је у контексту недавних напада на Србе споменуо и ријеч "тероризам" и упозорио на "културу насиља" у хрватском друштву.

Лист наводи неколико случајева напада на грађане Хрватске српске националности, попут демолирања кафића и премлаћивања гостију који су гледали фудбалску утакмицу, каменовања кућа повратника и напада на гостионичара који је одбио да пусти пјесме Марка Перковића Томпсона, "који важи за барда мржње" и који "у својим пјесмама шири десничарске ставове". Лист подсјећа на то да је Томпсон имао проблема са швајцарским властима када је покушао да наступи у тој земљи и да су му 2009. чак забранили улазак у земљу.

"Нарочито је проблематична тишина предсједнице Колинде Грабар-Китаровић која је за државну телевизију ХРТ изјавила да није њен посао да коментарише дневну политику и да не жели повећавати подјеле у друштву када је коначно питана за нападе на Србе", пише лист.

"Колинда жели бити поново изабрана на функцију предсједнице те се зато умиљава националистима, што заправо и доводи до раскола у хрватском народу", сматра "Тагес-Анзеигер."

Додају са згражањем да је Колинда током обиљежавања годишњице Олује изјавила да је 1995. и сама хтјела узети пушку у руке и ићи у рат.

Наводи се како се у Хрватској у јавности често може чути усташки поздрав "За дом спремни" те да се приказују филмови који умањују број жртава и злочиначки карактер Јасеновца, као и цијеле НДХ. Када је пак посланик српске мањине Милорад Пуповац стање у Хрватској упоредио с оним у НДХ, премијер Андреј Пленковић је то описао непримјереним и осудио, док је предсједница Грабар-Китаровић још оштрије напала Пуповца.

"Тагес-Анзеигер" пише да "раширени национализам код многих Срба изазива страх" те наводи још примјера напада на Србе, попут потјере за ватерполистима из Србије на сплитској Риви.

"Срамотну улогу у свему игра и Католичка црква. Она пропагира реваншизам, њени свештеници и одржавају мисе у част усташких злочинаца, а профашистичке књиге се често представљају у црквеним просторима", пише лист.

На крају "Тагес-Анзеигер" констатује како је "с обзиром на талас насиља шокантна неоглашавање високопозиционираних политичара Европске уније" те наводи као смијешну изјаву будуће предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лејен која је Хрватску описала као "узор другим земљама".

(Индеx.хр)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мрки

06.09.2019 05:09

Како овај лист долази до података изгледа да га ми плацамо за објаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Мрки

06.09.2019 07:13

Па ста нека плаћају нека чују сви у свијету ко су хтвати,комплексаси!

Name

Ето видис Мрки

06.09.2019 16:35

Цим било ко, како и где несто објави у корист Срба. Јављају се неки Мркаљцици да то омаловазе.Навикло се, изгледа, на оно наметнуто, Срби су лоси момци.