''Umanjuju premlaćivanje i progon Srba''

Švajcarski list "Tages-Anzeiger" objavio je veliki članak o situaciji u Hrvatskoj u kojem se ističe da u toj zemlji državni vrh "umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine".

Region 05.09.2019 | 22:10
''Umanjuju premlaćivanje i progon Srba''
"Tages-Anzeiger" piše da se u "ovoj članici EU sve više događaju napadi na Srbe" te citira bivšeg premijera i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe spomenuo i riječ "terorizam" i upozorio na "kulturu nasilja" u hrvatskom društvu.

List navodi nekoliko slučajeva napada na građane Hrvatske srpske nacionalnosti, poput demoliranja kafića i premlaćivanja gostiju koji su gledali fudbalsku utakmicu, kamenovanja kuća povratnika i napada na gostioničara koji je odbio da pusti pjesme Marka Perkovića Tompsona, "koji važi za barda mržnje" i koji "u svojim pjesmama širi desničarske stavove". List podsjeća na to da je Tompson imao problema sa švajcarskim vlastima kada je pokušao da nastupi u toj zemlji i da su mu 2009. čak zabranili ulazak u zemlju.

"Naročito je problematična tišina predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je za državnu televiziju HRT izjavila da nije njen posao da komentariše dnevnu politiku i da ne želi povećavati podjele u društvu kada je konačno pitana za napade na Srbe", piše list.

"Kolinda želi biti ponovo izabrana na funkciju predsjednice te se zato umiljava nacionalistima, što zapravo i dovodi do raskola u hrvatskom narodu", smatra "Tages-Anzeiger."

Dodaju sa zgražanjem da je Kolinda tokom obilježavanja godišnjice Oluje izjavila da je 1995. i sama htjela uzeti pušku u ruke i ići u rat.

Navodi se kako se u Hrvatskoj u javnosti često može čuti ustaški pozdrav "Za dom spremni" te da se prikazuju filmovi koji umanjuju broj žrtava i zločinački karakter Jasenovca, kao i cijele NDH. Kada je pak poslanik srpske manjine Milorad Pupovac stanje u Hrvatskoj uporedio s onim u NDH, premijer Andrej Plenković je to opisao neprimjerenim i osudio, dok je predsjednica Grabar-Kitarović još oštrije napala Pupovca.

"Tages-Anzeiger" piše da "rašireni nacionalizam kod mnogih Srba izaziva strah" te navodi još primjera napada na Srbe, poput potjere za vaterpolistima iz Srbije na splitskoj Rivi.

"Sramotnu ulogu u svemu igra i Katolička crkva. Ona propagira revanšizam, njeni sveštenici i održavaju mise u čast ustaških zločinaca, a profašističke knjige se često predstavljaju u crkvenim prostorima", piše list.

Na kraju "Tages-Anzeiger" konstatuje kako je "s obzirom na talas nasilja šokantna neoglašavanje visokopozicioniranih političara Evropske unije" te navodi kao smiješnu izjavu buduće predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen koja je Hrvatsku opisala kao "uzor drugim zemljama".

(Index.hr)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mrki

06.09.2019 07:09

Kako ovaj list dolazi do podataka izgleda da ga mi placamo za objave.

ODGOVORITE
Name

za Mrki

06.09.2019 09:13

Pa sta neka plaćaju neka čuju svi u svijetu ko su htvati,kompleksasi!

Name

Eto vidis Mrki

06.09.2019 18:35

Cim bilo ko, kako i gde nesto objavi u korist Srba. Javljaju se neki Mrkaljcici da to omalovaze.Naviklo se, izgleda, na ono nametnuto, Srbi su losi momci.