Гутање великих таблета може да буде опасно

Гутање великих таблета и додатака исхрани може бити тешко.

Здравље 05.09.2019 | 11:22
Гутање великих таблета може да буде опасно
Нова истраживања откривају да велике таблете могу представљати потенцијално велики ризик за старије особе. Студија Агенције за храну и лекове САД утврдила је да је између 2006. и 2015. године готово 4.000 људи имало проблема с гутањем додатака исхрани, што је било довољно озбиљно за пријаву лекару. Три особе су умрле након што су се угушиле, а више од три четвртине проблема с гутањем појавило се код особа старијих од 65 година.

"Старији пацијенти се суочавају са стварном дилемом када је у питању вагање ризика и користи од узимања витаминских додатака. С једне стране, знамо да узимање одговарајуће количине суплемената попут калцијума и витамина може довести до активнијег живота старијих особа. Међутим, стварни унос тих додатака може повећати уобичајену опасност од гушења и аспирације", рекла је специјалисткиња геријатријске ургентне медицине Тереса Амато.

Претходно истраживање у часопису "Дyспхагиа" проценило је да 15 посто старијих особа има проблема с гутањем. Мишићи у грлу могу с годинама изгубити масу и ослабити у функционисању, баш као што то могу и мишићи у осталим деловима тијела, преноси Клиx.ба. Најновија студија, коју је водила Сесил Пунзалан из ФДА, а објављена је као чланак у "Анналс оф Интернал Медицине", посебно се осврнула на проблеме повезане с узимањем додатака исхрани. Током десет година пријављено је готово 21.000 проблема с додацима. Близу 4.000 било је повезано с гутањем.

Само жене су пријавиле готово 86 одсто проблема с гутањем суплемената, пише Хеалтх24. Гушење је био најчешћи проблем и чини 86 одсто свих случајева. Већина пријављених проблема с гутањем била је повезана с узимањем мултивитамина (73 одсто), док је додатних 17 одсто било узимање додатака калцијума. Интересантно је да је просечна дужина пилула била 19,3 милиметра, отприлике три четвртине инча. За референцу, ФДА препоручује да генерички производи не прелазе 17 милиметара, а 22 милиметра је предложено као граница.

"Гушење је могуће спречити. Много је разумних решења за потрошаче који могу имати потешкоће с гутањем прехрамбених додатака", казала је истраживачица Андреа Вонг.

Она је предложила да одрасли разговарају са својим лекаром или фармацеутом ако имају проблема с гутањем суплемената. Могуће су алтернативе пилулама попут течности, гума, шумећих таблета или прашкова. Међутим, навела је да је потребно још истраживања како би се научиле врсте и количине додатака који су повезани с проблемима гутања.

Уколико имате проблема с узимањем додатака, избегавајте узимање неколико таблета одједном, избегавајте велике таблете или капсуле, прогутајте суплементе и друге таблете или капсуле с пуно воде или друге течности и разговарајте о могућим потешкоћама са својим лекаром или фармацеутом.

(Б92)
(Фото: Депоситпхотос)

Коментари / 0

Оставите коментар