Gutanje velikih tableta može da bude opasno

Gutanje velikih tableta i dodataka ishrani može biti teško.

Zdravlje 05.09.2019 | 11:22
Gutanje velikih tableta može da bude opasno
Nova istraživanja otkrivaju da velike tablete mogu predstavljati potencijalno veliki rizik za starije osobe. Studija Agencije za hranu i lekove SAD utvrdila je da je između 2006. i 2015. godine gotovo 4.000 ljudi imalo problema s gutanjem dodataka ishrani, što je bilo dovoljno ozbiljno za prijavu lekaru. Tri osobe su umrle nakon što su se ugušile, a više od tri četvrtine problema s gutanjem pojavilo se kod osoba starijih od 65 godina.

"Stariji pacijenti se suočavaju sa stvarnom dilemom kada je u pitanju vaganje rizika i koristi od uzimanja vitaminskih dodataka. S jedne strane, znamo da uzimanje odgovarajuće količine suplemenata poput kalcijuma i vitamina može dovesti do aktivnijeg života starijih osoba. Međutim, stvarni unos tih dodataka može povećati uobičajenu opasnost od gušenja i aspiracije", rekla je specijalistkinja gerijatrijske urgentne medicine Teresa Amato.

Prethodno istraživanje u časopisu "Dysphagia" procenilo je da 15 posto starijih osoba ima problema s gutanjem. Mišići u grlu mogu s godinama izgubiti masu i oslabiti u funkcionisanju, baš kao što to mogu i mišići u ostalim delovima tijela, prenosi Klix.ba. Najnovija studija, koju je vodila Sesil Punzalan iz FDA, a objavljena je kao članak u "Annals of Internal Medicine", posebno se osvrnula na probleme povezane s uzimanjem dodataka ishrani. Tokom deset godina prijavljeno je gotovo 21.000 problema s dodacima. Blizu 4.000 bilo je povezano s gutanjem.

Samo žene su prijavile gotovo 86 odsto problema s gutanjem suplemenata, piše Health24. Gušenje je bio najčešći problem i čini 86 odsto svih slučajeva. Većina prijavljenih problema s gutanjem bila je povezana s uzimanjem multivitamina (73 odsto), dok je dodatnih 17 odsto bilo uzimanje dodataka kalcijuma. Interesantno je da je prosečna dužina pilula bila 19,3 milimetra, otprilike tri četvrtine inča. Za referencu, FDA preporučuje da generički proizvodi ne prelaze 17 milimetara, a 22 milimetra je predloženo kao granica.

"Gušenje je moguće sprečiti. Mnogo je razumnih rešenja za potrošače koji mogu imati poteškoće s gutanjem prehrambenih dodataka", kazala je istraživačica Andrea Vong.

Ona je predložila da odrasli razgovaraju sa svojim lekarom ili farmaceutom ako imaju problema s gutanjem suplemenata. Moguće su alternative pilulama poput tečnosti, guma, šumećih tableta ili praškova. Međutim, navela je da je potrebno još istraživanja kako bi se naučile vrste i količine dodataka koji su povezani s problemima gutanja.

Ukoliko imate problema s uzimanjem dodataka, izbegavajte uzimanje nekoliko tableta odjednom, izbegavajte velike tablete ili kapsule, progutajte suplemente i druge tablete ili kapsule s puno vode ili druge tečnosti i razgovarajte o mogućim poteškoćama sa svojim lekarom ili farmaceutom.

(B92)
(Foto: Depositphotos)

Komentari / 0

Ostavite komentar