Одгодили расправу: О корупцији на наредној сједници

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија изјавио је да ће на наредној сједници овог тијела бити одржана за данас најављена расправа о препорукама из извјештаја ОЕБС и УСАИД о корупцији и организованом криминалу.

Босна и Херцеговина 04.09.2019 | 16:27
Одгодили расправу: О корупцији на наредној сједници
Тегелтија је у паузи данашње сједнице рекао новинарима да скидање ове тачке са дневног реда не значи избјегавање разговора о овој теми, напомињући да је у овом случају искључиво ријеч о технологији рада.

– Комисија, која је требало да предложи закључке и мишљења, сугерисала је да то ми урадимо, што смо одбили. Правило Савјета је да се о таквим материјалима, прије свега, разговара на комисијама које дају приједлоге закључака и мишљења, тако да Савјет има један адекватан материјал за рад – објаснио је Тегелтија.

Он је навео да су сви извјештаји ОЕБС озбиљни и аналитични, те да садрже одређена запажања.

– Постоје и неке препоруке за, према њиховом мишљењу, отклањање одређених неправилности. Када будемо расправљали о извјештају, тада ћу изнијети мишљење на основу онога што комисија буде предложила у анализи. Сада не могу да прејудицирам какав ћу имати став, нити шта ће Савјет закључити – рекао је Тегелтија. 

Осврнувши се на проблеме са дисциплинским поступцима, Тегелтија је рекао да је ВСТС потпуно свјестан проблема који је у самој концепцији процедуре.

Према његовим ријечима, Комисија за легислативу задужена је да разради механизме да би чланови Савјета правовремено били информисани о свим аспектима дисциплинских поступака против кандидата за носиоце правосудних функција – како оних који се први пут именују, тако и оних којима се продужава мандат.

Он је потврдио да су чланови ВСТС добили писмо од 50 судија Суда БиХ, након чега је, како је рекао, питање судских норми одједном постало интересантно и медијима, што раније није био случај.

– Откако сам у правосуђу судије никада нису биле задовољне нормом и, када су оне у питању, увијек пишу протестна писма. У протеклих 20 година не постоји ниједан семинар да се судије нису жалиле на норму. То писмо је само једно од многих таквих обраћања. Судије увијек сматрају да им је норма превисока или неадекватна, што је предмет разматрања. Та одлука није усвојена и још је у нацрту – рекао је Тегелтија.

Са дневног реда сједнице, која ће сутра бити настављена, скинут је тематски извјештај ОЕБС-а у БиХ у вези са предметом ратних злочина “Управљање предметима ратних злочина у поступку пред Тужилаштвом БиХ”.

(Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ја

04.09.2019 14:42

Овога када видим повраћа ми се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

04.09.2019 15:41

Брсло је дио секте која је опљацкала и унистила овај народ.

Name

Мозели

04.09.2019 14:46

се у овој земљи иста урадити брзо и ефективно када је у питању корупција у владајуцој структури? Ово је дефинитивно превазисло робовласницко доба и онда су неки закони постојали а сада их немамо уопсте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

04.09.2019 14:46

Срамоте,о корупцији одлуцује Тегелтија,симбол за корупцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гуз

04.09.2019 15:46

Симбол корупције у великобошњачкој пропаганди.

Name

Хаха

04.09.2019 15:47

одгодило се то поодавноо али кад це поцети!???? корупција истјерала протјерала опљацкала а они опет и опет одгадјајуууу!!! има времена мозе се цекати јос!! остао је јос мали дио неопљацкан !!!брука невидјенаа

Name

Криминална хоботница

04.09.2019 16:12

Све умрезено.

Name

Милојко

04.09.2019 15:25

Нема суда, нема ништа, земља расула и пропасти..али све има свој почетак и крај !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

04.09.2019 15:30

Милане ја мислим да ти не би ни нацртану гуску на папиру не би сацувао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поткуј Ме Царе

04.09.2019 15:31

Овај о корупцији!Сацувај ме бозе гдје зивим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он да нешто уради по питању корупције небудите смешни

04.09.2019 16:03

Човјече ти је подржаваш именовањем судија и тужилаца који су кривично осуђивани а раде као судије знаш ли ти колико су они причинили штете том радњом а и ти не само грађанима БиХ већ и самом правосуђу.Да не говоримо о опструкцији доказа у поступку гдје се пресуда досуди тамо гдје не пистоји апсолутно нити један доказ јел је судија узео паре или тужилац ,мусоиш да су сви глупи и наивни незнам зашто вређаш здрав разум оних који су интелигентнији од тебе и сличних теби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко Требиње

04.09.2019 19:11

Он и корупција су нокат и месо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И Аустријска Мафија

05.09.2019 08:33

Ста це он урадити кад НОВОМАТИЦОВО платном списку као И његов шеф Милорад Додик. Сад им је истрага која се води против Страхеа помрсила све конце. Питање је дана кад доци до њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2019 08:43

Милорад Додик је вец контактирао Ивицу Тончева да га пита како даље и да ли је ситуација много озбиљна.