Odgodili raspravu: O korupciji na narednoj sjednici

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je da će na narednoj sjednici ovog tijela biti održana za danas najavljena rasprava o preporukama iz izvještaja OEBS i USAID o korupciji i organizovanom kriminalu.

Bosna i Hercegovina 04.09.2019 | 16:27
Odgodili raspravu: O korupciji na narednoj sjednici
Tegeltija je u pauzi današnje sjednice rekao novinarima da skidanje ove tačke sa dnevnog reda ne znači izbjegavanje razgovora o ovoj temi, napominjući da je u ovom slučaju isključivo riječ o tehnologiji rada.

– Komisija, koja je trebalo da predloži zaključke i mišljenja, sugerisala je da to mi uradimo, što smo odbili. Pravilo Savjeta je da se o takvim materijalima, prije svega, razgovara na komisijama koje daju prijedloge zaključaka i mišljenja, tako da Savjet ima jedan adekvatan materijal za rad – objasnio je Tegeltija.

On je naveo da su svi izvještaji OEBS ozbiljni i analitični, te da sadrže određena zapažanja.

– Postoje i neke preporuke za, prema njihovom mišljenju, otklanjanje određenih nepravilnosti. Kada budemo raspravljali o izvještaju, tada ću iznijeti mišljenje na osnovu onoga što komisija bude predložila u analizi. Sada ne mogu da prejudiciram kakav ću imati stav, niti šta će Savjet zaključiti – rekao je Tegeltija. 

Osvrnuvši se na probleme sa disciplinskim postupcima, Tegeltija je rekao da je VSTS potpuno svjestan problema koji je u samoj koncepciji procedure.

Prema njegovim riječima, Komisija za legislativu zadužena je da razradi mehanizme da bi članovi Savjeta pravovremeno bili informisani o svim aspektima disciplinskih postupaka protiv kandidata za nosioce pravosudnih funkcija – kako onih koji se prvi put imenuju, tako i onih kojima se produžava mandat.

On je potvrdio da su članovi VSTS dobili pismo od 50 sudija Suda BiH, nakon čega je, kako je rekao, pitanje sudskih normi odjednom postalo interesantno i medijima, što ranije nije bio slučaj.

– Otkako sam u pravosuđu sudije nikada nisu bile zadovoljne normom i, kada su one u pitanju, uvijek pišu protestna pisma. U proteklih 20 godina ne postoji nijedan seminar da se sudije nisu žalile na normu. To pismo je samo jedno od mnogih takvih obraćanja. Sudije uvijek smatraju da im je norma previsoka ili neadekvatna, što je predmet razmatranja. Ta odluka nije usvojena i još je u nacrtu – rekao je Tegeltija.

Sa dnevnog reda sjednice, koja će sutra biti nastavljena, skinut je tematski izvještaj OEBS-a u BiH u vezi sa predmetom ratnih zločina “Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH”.

(Srna)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ja

04.09.2019 14:42

Ovoga kada vidim povraća mi se.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

04.09.2019 15:41

Brslo je dio sekte koja je opljackala i unistila ovaj narod.

Name

Mozeli

04.09.2019 14:46

se u ovoj zemlji ista uraditi brzo i efektivno kada je u pitanju korupcija u vladajucoj strukturi? Ovo je definitivno prevazislo robovlasnicko doba i onda su neki zakoni postojali a sada ih nemamo uopste!

ODGOVORITE
Name

guz

04.09.2019 14:46

Sramote,o korupciji odlucuje Tegeltija,simbol za korupciju.

ODGOVORITE
Name

re guz

04.09.2019 15:46

Simbol korupcije u velikobošnjačkoj propagandi.

Name

Haha

04.09.2019 15:47

odgodilo se to poodavnoo ali kad ce poceti!???? korupcija istjerala protjerala opljackala a oni opet i opet odgadjajuuuu!!! ima vremena moze se cekati jos!! ostao je jos mali dio neopljackan !!!bruka nevidjenaa

Name

Kriminalna hobotnica

04.09.2019 16:12

Sve umrezeno.

Name

Milojko

04.09.2019 15:25

Nema suda, nema ništa, zemlja rasula i propasti..ali sve ima svoj početak i kraj !

ODGOVORITE
Name

Zoki

04.09.2019 15:30

Milane ja mislim da ti ne bi ni nacrtanu gusku na papiru ne bi sacuvao

ODGOVORITE
Name

Potkuj Me Care

04.09.2019 15:31

Ovaj o korupciji!Sacuvaj me boze gdje zivim.

ODGOVORITE
Name

On da nešto uradi po pitanju korupcije nebudite smešni

04.09.2019 16:03

Čovječe ti je podržavaš imenovanjem sudija i tužilaca koji su krivično osuđivani a rade kao sudije znaš li ti koliko su oni pričinili štete tom radnjom a i ti ne samo građanima BiH već i samom pravosuđu.Da ne govorimo o opstrukciji dokaza u postupku gdje se presuda dosudi tamo gdje ne pistoji apsolutno niti jedan dokaz jel je sudija uzeo pare ili tužilac ,musoiš da su svi glupi i naivni neznam zašto vređaš zdrav razum onih koji su inteligentniji od tebe i sličnih tebi.

ODGOVORITE
Name

Ranko Trebinje

04.09.2019 19:11

Он и корупција су нокат и месо.

ODGOVORITE
Name

NOVOMATIC ADMIRAL I Austrijska Mafija

05.09.2019 08:33

Sta ce on uraditi kad NOVOMATICOVO platnom spisku kao I njegov šef Milorad Dodik. Sad im je istraga koja se vodi protiv Strahea pomrsila sve konce. Pitanje je dana kad doci do njih.

ODGOVORITE
Name

Re

05.09.2019 08:43

Milorad Dodik je vec kontaktirao Ivicu Tončeva da ga pita kako dalje i da li je situacija mnogo ozbiljna.