ВАРШАВА: Мило се једини сјетио Србије и Русије (ВИДЕО)

Једини који је јавно поменуо да је и Србија и Русија неизоставно требало да буду у Варшави, на церемонији обележавања почетка Другог светског рата био је црногорски председник Мило Ђукановић.

Свијет 03.09.2019 | 21:00
ВАРШАВА: Мило се једини сјетио Србије и Русије (ВИДЕО)
"Церемонија обележавања 80. годишњице почетка Другог светског рата би била још потпунија да је на њој учествовала и Русија, као и представници неких других југословенских народа, почев од Србије", изјавио је у Варшави председник Црне Горе Мило Ðукановић.

„Имам на уму ту грандиозну улогу коју је тадашњи Совјетски Савез имао у ослобађању Европе и у савезничкој победи над фашизмом“, казао је Ђукановић, који је присуствовао обележавању годишњице у Пољској.

Он је истакао да жали и што се на том догадају нису појавили представници „неких других југословенских народа, почев од Срба“. Срби су, како је то Ђукановић рекао, заједно са њима (Црногорцима) дали немерљив допринос једној великој победи у Народно-ослободичкој борби, а која је представљала важан део укупне победе над фашизмом.



Обележавање годишњице почетка Другог светског рата, према његовим речима, значајно и због тога што почиње да бледи сећање на важност догађаја као што је тај рат.

„И то не да бледе само због протока времена, него, посебно у Европи, због раста политичког рејтинга екстремно десних политика, које покушавају да прекрајају историју, покушавају да релативизирају заслуге осолободилаца и победника над фашизмом и истовремено да релативизују одговорност оних који су се објективно у том времену нашли на страни фашизма“, навео је Ђукановић.



Коментаришуц́и овакав став Ђукановиц́а, који је за многе у Црној Гори био изненађење, аналитичар Игор Дамјановиц́ примец́ује да се "мора констатовати да је, ма колико то јавности у Црној Гори звучало чудно, једино негодовање због непозивања Србије и Русије дошло од Мила Ђукановиц́а".

"Не вјерујем да је овде по среди реч о некој дискретној најави промене политичког курса, вец́ пре је реч о изолованом, слободном и разумном политичком ставу црногорског председника, или можда о посредној поруци организатору — да су непозивањем Србије и Русије превршили сваку меру“, сматра Дамјановиц́.

Он додаје да јучерашња манифестација у Варшави, поводом 80. годишњице од почетка Другог светског рата, преставља једно од најгрубљих примера скрнављења антифашистичке традиције.

(курир.рс/спутњик)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Да је био фер

03.09.2019 19:11

Није ни он требао ићи! Међутим, једино је он тамо личио на чоека, међу свим оним кепецима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

03.09.2019 20:05

Пошто има преко 2 метра он је за тебе човјек. Ми нижи растом нисмо уопште људи? Погледај најутицајнију личност у савременој историји Путина па реци је ли он велики човјек?

Name

Трн

03.09.2019 19:16

Ет велика стета сто нису биле па море се и без њих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ТРН

03.09.2019 21:42

МАЈМУНЕ КО ИЗГИНУ ЗА СЛОВЕНИЈУ СРБИ ДВА ПУТА. ТИ НЕСМИЈЕШ НОС ПМОЛИТИ У СЛОВЕНИЈУ. ТИ НИСИ ТРН ВЕЋ ФЕКАЛИА, КОЈА ФАЛСИФИКУЈЕ ИСТОРИЈУ. ВОДИ ДИОПТРИЈУ, ОЧНИ ПРОТИСАК ТИ ЈЕ ОЧНО ДНО НАГРИЗАО МАЈМУНЕ.

Name

Ре

04.09.2019 07:09

Он је из насеља Трн код Бањалуке, ако ко не зна, а ту су до 70-тих година већина житаља били Шокци (сами су себе тако називали)! Кад је Мањача расељавања (наводно због полигона), већина тих расељених Срба се скућила у Трну, и Трн постаде, већински Српским, што "старосједиоци" себи никако нису могли опростити! Тако је и овај наш Трн, вјероватно, тај старосједилац, и дежурни мрзилац, свега што је Српско! А да не причам о томе да су за вријеме Другог Свјетских рата, ти сви трњани били у усташама, и чинили злочине по бањалучкој регији!

Name

нема

03.09.2019 20:00

ста се цудите?па фасизам влада свијетом…..на други нацин је побједио,од оног како је Хићо замислио…..зато антифашистима није ту мјесто….Руса погинуло 20 милиона..цијелу Европу они ослободили…..И сад немају мјеста...е неце висе сигурно..нека гази Европу ко год хоће,они је више неће ослобађати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

04.09.2019 05:40

Цуо сам ону изреку"Теско оном кога Србија хране и Руси бране.

Name

Ре Ненад

04.09.2019 11:58

А ти Нешто под хитно у школу да се описмениш, па онда нешто коментариши!

Name

Дјенерал

03.09.2019 20:44

Ништа чудно! Обелезавају почетак свјетског рата,не крај. Почетак нацизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ђенерал

04.09.2019 05:18

Браво исто сам запазио и закључио да се слави као почетак зла не крај.

Name

Титаник

04.09.2019 05:30

А шта рећи за борце из рата 92 год. Добијају годишње мрвице, мислим да је већа плата затвореника него годишњи додатак и још мени га пополовили због пада у приватлуку прије 15 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зелена цоја Монтенегра

04.09.2019 05:38

Браво Мило Србине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

04.09.2019 05:53

КАО ДА ЈЕ БИТНО КОЛИКИ ЈЕ БРОЈ БИТНО ЈЕ ДА СЕ НЕШТО ДЕШАВА ОНИ МОГУ ПРИЧАТИ О 9О .НИТИ ИМА ГЕНЕРАЦИЈА НИТИ СУ ОНИ МЈЕРОДАВНИ ДА ПРИЧАЈУ О ТОМЕ.ЗАТО ЈЕ СВЕ ТО НЕ БИТНО,ПОСТОЈИ ИСТОРИЈА.НАМА ПОЛИТИЧАРИ НЕ ТРЕБАЈУ ПРИЧАТИ НИШТА.СВЕ СЕ ЗНА.ТО ЈЕ САМО ДА СЕ НЕШТО ДОГАЂА И ПОСЛИЈЕ КО ЈЕ ШТА РЕКАО.НЕ БИТНИ СУ У ОВАКО ТЕШКИМ ТЕМАМА.ОНИ ПРИЧАЈУ ОНО ШТО ИМ НЕКО НАПИШЕ.ОДНОСНО ЊИХОВИ САВЈЕТНИЦИ НИТИ СЕ ОНИ УПУШТАЈУ НИТИ ЗНАЈУ ШТА ПРИЧАЈУ.ФАЛА БОГУ ДА СВАКОЈ ПРИЧИ ДВА ДАНА ДОСТА.ДА ТРАЈЕ ДУЖЕ НЕДАЈ БОЖЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоја1

04.09.2019 06:38

Руси су само окупирали оно сто је било под њемацком и створили Варсавски пакт! Знају Пољаци, Цеси, Мадјари и.т.д. како им је било у тој слободи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааа

04.09.2019 19:04

шта су Американци урадили и шта сад раде???

Name

Раде

04.09.2019 07:49

Њемачка, Мадјарска и Пољска су уцествовале у комадању Цехословацке послије окупације од стране Вермацхта. Пољска је била савезник Њемацке уоци напада 1.септембра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваком

04.09.2019 12:28

По заслузи! Добили су што су заслужили, па се и не љуте на нијемце, ипак су они своји!