VARŠAVA: Milo se jedini sjetio Srbije i Rusije (VIDEO)

Jedini koji je javno pomenuo da je i Srbija i Rusija neizostavno trebalo da budu u Varšavi, na ceremoniji obeležavanja početka Drugog svetskog rata bio je crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Svijet 03.09.2019 | 21:00
VARŠAVA: Milo se jedini sjetio Srbije i Rusije (VIDEO)
"Ceremonija obeležavanja 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata bi bila još potpunija da je na njoj učestvovala i Rusija, kao i predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srbije", izjavio je u Varšavi predsednik Crne Gore Milo Ðukanović.

„Imam na umu tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski Savez imao u oslobađanju Evrope i u savezničkoj pobedi nad fašizmom“, kazao je Đukanović, koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice u Poljskoj.

On je istakao da žali i što se na tom dogadaju nisu pojavili predstavnici „nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srba“. Srbi su, kako je to Đukanović rekao, zajedno sa njima (Crnogorcima) dali nemerljiv doprinos jednoj velikoj pobedi u Narodno-oslobodičkoj borbi, a koja je predstavljala važan deo ukupne pobede nad fašizmom.



Obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata, prema njegovim rečima, značajno i zbog toga što počinje da bledi sećanje na važnost događaja kao što je taj rat.

„I to ne da blede samo zbog protoka vremena, nego, posebno u Evropi, zbog rasta političkog rejtinga ekstremno desnih politika, koje pokušavaju da prekrajaju istoriju, pokušavaju da relativiziraju zasluge osolobodilaca i pobednika nad fašizmom i istovremeno da relativizuju odgovornost onih koji su se objektivno u tom vremenu našli na strani fašizma“, naveo je Đukanović.



Komentarišući ovakav stav Đukanovića, koji je za mnoge u Crnoj Gori bio iznenađenje, analitičar Igor Damjanović primećuje da se "mora konstatovati da je, ma koliko to javnosti u Crnoj Gori zvučalo čudno, jedino negodovanje zbog nepozivanja Srbije i Rusije došlo od Mila Đukanovića".

"Ne vjerujem da je ovde po sredi reč o nekoj diskretnoj najavi promene političkog kursa, već pre je reč o izolovanom, slobodnom i razumnom političkom stavu crnogorskog predsednika, ili možda o posrednoj poruci organizatoru — da su nepozivanjem Srbije i Rusije prevršili svaku meru“, smatra Damjanović.

On dodaje da jučerašnja manifestacija u Varšavi, povodom 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, prestavlja jedno od najgrubljih primera skrnavljenja antifašističke tradicije.

(kurir.rs/sputnjik)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Da je bio fer

03.09.2019 19:11

Nije ni on trebao ići! Međutim, jedino je on tamo ličio na čoeka, među svim onim kepecima!

ODGOVORITE
Name

Draško

03.09.2019 20:05

Pošto ima preko 2 metra on je za tebe čovjek. Mi niži rastom nismo uopšte ljudi? Pogledaj najuticajniju ličnost u savremenoj istoriji Putina pa reci je li on veliki čovjek?

Name

Trn

03.09.2019 19:16

Et velika steta sto nisu bile pa more se i bez njih...

ODGOVORITE
Name

ZA TRN

03.09.2019 21:42

MAJMUNE KO IZGINU ZA SLOVENIJU SRBI DVA PUTA. TI NESMIJEŠ NOS PMOLITI U SLOVENIJU. TI NISI TRN VEĆ FEKALIA, KOJA FALSIFIKUJE ISTORIJU. VODI DIOPTRIJU, OČNI PROTISAK TI JE OČNO DNO NAGRIZAO MAJMUNE.

Name

Re

04.09.2019 07:09

On je iz naselja Trn kod Banjaluke, ako ko ne zna, a tu su do 70-tih godina većina žitalja bili Šokci (sami su sebe tako nazivali)! Kad je Manjača raseljavanja (navodno zbog poligona), većina tih raseljenih Srba se skućila u Trnu, i Trn postade, većinski Srpskim, što "starosjedioci" sebi nikako nisu mogli oprostiti! Tako je i ovaj naš Trn, vjerovatno, taj starosjedilac, i dežurni mrzilac, svega što je Srpsko! A da ne pričam o tome da su za vrijeme Drugog Svjetskih rata, ti svi trnjani bili u ustašama, i činili zločine po banjalučkoj regiji!

Name

nema

03.09.2019 20:00

sta se cudite?pa fasizam vlada svijetom…..na drugi nacin je pobjedio,od onog kako je Hićo zamislio…..zato antifašistima nije tu mjesto….Rusa poginulo 20 miliona..cijelu Evropu oni oslobodili…..I sad nemaju mjesta...e nece vise sigurno..neka gazi Evropu ko god hoće,oni je više neće oslobađati

ODGOVORITE
Name

Nenad

04.09.2019 05:40

Cuo sam onu izreku"Tesko onom koga Srbija hrane i Rusi brane.

Name

Re Nenad

04.09.2019 11:58

A ti Nešto pod hitno u školu da se opismeniš, pa onda nešto komentariši!

Name

Djeneral

03.09.2019 20:44

Ništa čudno! Obelezavaju početak svjetskog rata,ne kraj. Početak nacizma.

ODGOVORITE
Name

Re đeneral

04.09.2019 05:18

Bravo isto sam zapazio i zaključio da se slavi kao početak zla ne kraj.

Name

Титаник

04.09.2019 05:30

А шта рећи за борце из рата 92 год. Добијају годишње мрвице, мислим да је већа плата затвореника него годишњи додатак и још мени га пополовили због пада у приватлуку прије 15 год.

ODGOVORITE
Name

Zelena coja Montenegra

04.09.2019 05:38

Bravo Milo Srbine?

ODGOVORITE
Name

BOBA

04.09.2019 05:53

KAO DA JE BITNO KOLIKI JE BROJ BITNO JE DA SE NEŠTO DEŠAVA ONI MOGU PRIČATI O 9O .NITI IMA GENERACIJA NITI SU ONI MJERODAVNI DA PRIČAJU O TOME.ZATO JE SVE TO NE BITNO,POSTOJI ISTORIJA.NAMA POLITIČARI NE TREBAJU PRIČATI NIŠTA.SVE SE ZNA.TO JE SAMO DA SE NEŠTO DOGAĐA I POSLIJE KO JE ŠTA REKAO.NE BITNI SU U OVAKO TEŠKIM TEMAMA.ONI PRIČAJU ONO ŠTO IM NEKO NAPIŠE.ODNOSNO NJIHOVI SAVJETNICI NITI SE ONI UPUŠTAJU NITI ZNAJU ŠTA PRIČAJU.FALA BOGU DA SVAKOJ PRIČI DVA DANA DOSTA.DA TRAJE DUŽE NEDAJ BOŽE.

ODGOVORITE
Name

Coja1

04.09.2019 06:38

Rusi su samo okupirali ono sto je bilo pod njemackom i stvorili Varsavski pakt! Znaju Poljaci, Cesi, Madjari i.t.d. kako im je bilo u toj slobodi!

ODGOVORITE
Name

Aaa

04.09.2019 19:04

šta su Amerikanci uradili i šta sad rade???

Name

Rade

04.09.2019 07:49

Njemačka, Madjarska i Poljska su ucestvovale u komadanju Cehoslovacke poslije okupacije od strane Vermachta. Poljska je bila saveznik Njemacke uoci napada 1.septembra.

ODGOVORITE
Name

Svakom

04.09.2019 12:28

Po zasluzi! Dobili su što su zaslužili, pa se i ne ljute na nijemce, ipak su oni svoji!