СП: Јаој, Турци, шта сте пропустили?!

Американци два пута васкрсли и чудом победили! Репрезентација САД на волшебан начин је избегла пораз у мечу 2. кола Е групе Мундобаскета. Турска при вођству од једног поена промашила четири слободна бацања заредом. . .  Турска трагедија: Уплашили се и испустили добијену утакмицу против Амера! Али и показали да може да се игра са Јенкијима. . .  Турска поклонила победу Американцима у нестварној завршници! Кошаркаши Сједињених Америчких Држава после велике борбе савладали су Турску резултатом 93:92 у драматичној завршници.

Кошарка 03.09.2019 | 17:18
СП: Јаој, Турци, шта сте пропустили?!
Каква драматична кошаркашка среда у Кини!

Доминиканска република савладала је Немачку и приредила први велики шок на шампионату, да би нешто касније Бразил зауставио Јаниса Адетокумба и победио Грчку са пола коша.

И трећи меч за инфаркт који смо гледали одиграле су репрезентације Сједињених Америчких Држава и Турске, где је после продужетка славила екипа .

Американци су јако добро почели меч убацивши 26 поена у првој четвртини и примили 21, да би смо гледали егал меч у другом кварталу и Сједињене Државе су на полувремену имале свега 5 поена предности.

У другом полувремену је Турска играла нешто боље. Успела је да победи у обе четвртине и да има великих плус два на свега двадесетак секунди пре краја сусрета. Изабраници Грега Поповича су промашили два зицера да би Џејсон Тејтум био фаулиран при шуту за три поена.

Тејтум је погодио два од три слободна бацања и меч је отишао у продужетак. У продужецима нас је чекала нова лудница, пошто је Турска успела да се одлепи на 5 поена, да би тада везао пет поена Кемба Вокер и изједначио резултат.

Драми није било краја. Поново је Турска дошла до вођства после реализоване 2+1 ситуације од стране Чедија Османа, имала је Америка прилику да после заостатка 92:91 постигне кош за вођство, али је Тарнер изгубио лопту и Џо Херис потом прави неспортски фаул.

Догуш Балбај је промашио оба слободна бацања и оставио Америку у игри, по извођењу лопте фаулиран је Чеди Осман који ради потпуно исту ствар. Креће Америка у брзи напад и извукли два слободна бацања која је реализовао Крис Мидлтон.

Шут за победу је имао Ерсан Иљасова, али је ипак био непрецизан и Америка извлачи победу из неизгледне ситуације, коначним резултатом 93:92.

Најефикаснији појединац на мечу је био управо Ерсан Иљасова са 23 поена, Махмутоглу је имао 18, Коркмаз 16, а један од трагичара Чеди Осман 15 постигнутих поена.

На другој страни, Крис Мидлтон је имао 15 поена, Кемба Вокер поен мање, а по 11 су убацили Џо Херис, Мајс Тарнер и Џејсон Тејтум који се повредио у завршници утакмице.

И пре Светског купа у Кини се могло наслутити да су Американци рањивији него икад у последњих десетак година, а утакмица против Турске у уторак то је само потврдила.

Иако су наставили низ победа на великим такмичењима, започет у Пекингу 2008. на Олимпијским играма, Грег Попович и његови изабраници више се дефинитивно не могу сматрати фаворитима за злато.

За њих ће сваки наредни меч на Мундобаскету, осим оног против Јапана за крај прве фазе, бити велико искушење.

САД - Турска после продужетка 93:92, слободним бацањима Криса Мидлтона две секунде пре краја!

У регуларном току резултат је био 81:81 (26:21, 21:21, 18:19, 16:20), а Турска је и тада и у додатних пет минута имала победу у џепу.

На списак трагичара у саставу Уфука Сариџе може се уврстити неколико имена...

Главна двојица су Доуш Балбај и Џеди Осман, који су девет секунди пре краја, при вођству од 92:91, промашили по два слободна бацања, након што је Мајлс Тарнер изгубио лопту, а Џо Херис направио неспортски фаул.

Џејсон Тејтум је забележио скок, а Мидлтон се стуштио ка кошу и после прекршаја мирно реализовао оба "пенала", за победу.

Пре свега тога, минимално вођство Турцима је донео Осман кошем и додатним бацањем 50 секунди пре краја.

Финиш регуларног тока такође је био спектакуларан. Ерсан Иљасова је "из одбојке" 12 секунди пре краја погодио за 81:79. Мидлтон је промашио тројку, али су Амери покупили лопту и имали још неколико секунди за последњи шут. Тејтум је финтирао, па се подигао, а у том тренутку је Осман неопрезно налетео и фаулом му подарио три слободна бацања.

Крилни играч Бостон Селтикса имао је шансу да донесе свом тиму победу, али је промашио друго од три бацања и обезбедио само продужетак, у коме су Турци имали "плус пет" (84:89), па је Кемба Вокер покренуо серију САД од 7:0 (91:89), а Осман са поменута три поена довео Турску надомак тријумфа (91:92).

Иначе, Американци су у 15. минуту имали максималних 15 поена вишка - 41:26.

Штета... Имали су Турци Американце... Имали су победу у рукама, али су је серијом глупости изгубили у последњим секундама и регуларног дела и продужетка.

Да може да се игра са Јенкијима на овом Мундобаскету показали су изабраници Уфука Сариџе који су током целе утакмице били егал са главним фаворитом за освајање златне медаље у Кини. Међутим, после велике драме у финишу и продужетка бледи Јенкији су ипак успели некако да преломе меч у своју корист и докопају се друге победе у групи од 93:92. Тешко, али пише се победа... 

Жалиће Турци за овом утакмицом, а посебно тешко ће бити Догушу Балбају и Џедију Осману који су у последњих осам секунди продужетка промашили по два слободна бацања и тако оживели фактички већ мртве Амере. Какав год да је тим са стране, такви се поклони не испуштају што је поенима са линије слободних бацања за победу потврдио Крис Мидлтон.

Сјајна партија Турака данас, посебно у другом полувремену када су предвођени разиграним Вилбекиноми солидним Османом и Иљасовом стигли највећу предност Амера из првог дела која је износила чак +15 тачно на средини друге четвртине (41:26). Праву драму гледали смо у последњем минуту регуларног дела када је мотивисани Вилбекин убацио тројку, а Иљасова две двојке за прво вођство Турака на утакмици од 81:79. Међутим, у последњем нападу фаулиран је Џејсон Тејтум и то за три поена, али је реализовао само два бацања па се отишло у продужетке - 81:81.

А тек у додатних пет минута видели смо драматичну кошарку. И једни и други су се смењивали у вођству, Турска се тројкама Османа и Махмутоглуа одлепила на 89:84, пре него што су Амери узвратили и за само 40 секунди захваљујући разиграном Вокеру окренули на 91:89. Нервозно су и једни и други ушли у сам финиш, а онда је уследила да ли глупост или страх од успеха код Балбаја и Османа који су промашајима са линије слободних бацања омогућили Америма славље.

Можда и незаслужено после свега виђеног, али свака грешка се плаћа.

САД: Мидлтон 15, Вокер 14 (6ск, 7ас), Тејтум 11 (11ск, 3ас, 4изг), Тарнер 11 (9ск), Херис 11 (5ск), Барнс 10 (6ск, 5изг), Мичел 9 (4ск, 4ас), Смарт 5, Лопез 4, Вајт 2, Браун 1.

ТУРСКА: Иљасова 23 (14ск), Махмутоглу 18, Коркмаз 16 (4ск), Осман 15 (4ас), Вилбекин 12, Шанли 6, Тунчер 2, Балбај (4ск, 3ас), Ерден (4ск).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

фелиx

03.09.2019 16:01

Каква штета, за мало до тријумфа, недостатак спортске среће. Није УСА на нивоу добиће их и Французи, Шпанци,, Аргентинци и Срби.

ОДГОВОРИТЕ