SP: Jaoj, Turci, šta ste propustili?!

Amerikanci dva puta vaskrsli i čudom pobedili! Reprezentacija SAD na volšeban način je izbegla poraz u meču 2. kola E grupe Mundobasketa. Turska pri vođstvu od jednog poena promašila četiri slobodna bacanja zaredom. . .  Turska tragedija: Uplašili se i ispustili dobijenu utakmicu protiv Amera! Ali i pokazali da može da se igra sa Jenkijima. . .  Turska poklonila pobedu Amerikancima u nestvarnoj završnici! Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država posle velike borbe savladali su Tursku rezultatom 93:92 u dramatičnoj završnici.

Košarka 03.09.2019 | 17:18
SP: Jaoj, Turci, šta ste propustili?!
Kakva dramatična košarkaška sreda u Kini!

Dominikanska republika savladala je Nemačku i priredila prvi veliki šok na šampionatu, da bi nešto kasnije Brazil zaustavio Janisa Adetokumba i pobedio Grčku sa pola koša.

I treći meč za infarkt koji smo gledali odigrale su reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i Turske, gde je posle produžetka slavila ekipa .

Amerikanci su jako dobro počeli meč ubacivši 26 poena u prvoj četvrtini i primili 21, da bi smo gledali egal meč u drugom kvartalu i Sjedinjene Države su na poluvremenu imale svega 5 poena prednosti.

U drugom poluvremenu je Turska igrala nešto bolje. Uspela je da pobedi u obe četvrtine i da ima velikih plus dva na svega dvadesetak sekundi pre kraja susreta. Izabranici Grega Popoviča su promašili dva zicera da bi Džejson Tejtum bio fauliran pri šutu za tri poena.

Tejtum je pogodio dva od tri slobodna bacanja i meč je otišao u produžetak. U produžecima nas je čekala nova ludnica, pošto je Turska uspela da se odlepi na 5 poena, da bi tada vezao pet poena Kemba Voker i izjednačio rezultat.

Drami nije bilo kraja. Ponovo je Turska došla do vođstva posle realizovane 2+1 situacije od strane Čedija Osmana, imala je Amerika priliku da posle zaostatka 92:91 postigne koš za vođstvo, ali je Tarner izgubio loptu i Džo Heris potom pravi nesportski faul.

Doguš Balbaj je promašio oba slobodna bacanja i ostavio Ameriku u igri, po izvođenju lopte fauliran je Čedi Osman koji radi potpuno istu stvar. Kreće Amerika u brzi napad i izvukli dva slobodna bacanja koja je realizovao Kris Midlton.

Šut za pobedu je imao Ersan Iljasova, ali je ipak bio neprecizan i Amerika izvlači pobedu iz neizgledne situacije, konačnim rezultatom 93:92.

Najefikasniji pojedinac na meču je bio upravo Ersan Iljasova sa 23 poena, Mahmutoglu je imao 18, Korkmaz 16, a jedan od tragičara Čedi Osman 15 postignutih poena.

Na drugoj strani, Kris Midlton je imao 15 poena, Kemba Voker poen manje, a po 11 su ubacili Džo Heris, Majs Tarner i Džejson Tejtum koji se povredio u završnici utakmice.

I pre Svetskog kupa u Kini se moglo naslutiti da su Amerikanci ranjiviji nego ikad u poslednjih desetak godina, a utakmica protiv Turske u utorak to je samo potvrdila.

Iako su nastavili niz pobeda na velikim takmičenjima, započet u Pekingu 2008. na Olimpijskim igrama, Greg Popovič i njegovi izabranici više se definitivno ne mogu smatrati favoritima za zlato.

Za njih će svaki naredni meč na Mundobasketu, osim onog protiv Japana za kraj prve faze, biti veliko iskušenje.

SAD - Turska posle produžetka 93:92, slobodnim bacanjima Krisa Midltona dve sekunde pre kraja!

U regularnom toku rezultat je bio 81:81 (26:21, 21:21, 18:19, 16:20), a Turska je i tada i u dodatnih pet minuta imala pobedu u džepu.

Na spisak tragičara u sastavu Ufuka Saridže može se uvrstiti nekoliko imena...

Glavna dvojica su Douš Balbaj i Džedi Osman, koji su devet sekundi pre kraja, pri vođstvu od 92:91, promašili po dva slobodna bacanja, nakon što je Majls Tarner izgubio loptu, a Džo Heris napravio nesportski faul.

Džejson Tejtum je zabeležio skok, a Midlton se stuštio ka košu i posle prekršaja mirno realizovao oba "penala", za pobedu.

Pre svega toga, minimalno vođstvo Turcima je doneo Osman košem i dodatnim bacanjem 50 sekundi pre kraja.

Finiš regularnog toka takođe je bio spektakularan. Ersan Iljasova je "iz odbojke" 12 sekundi pre kraja pogodio za 81:79. Midlton je promašio trojku, ali su Ameri pokupili loptu i imali još nekoliko sekundi za poslednji šut. Tejtum je fintirao, pa se podigao, a u tom trenutku je Osman neoprezno naleteo i faulom mu podario tri slobodna bacanja.

Krilni igrač Boston Seltiksa imao je šansu da donese svom timu pobedu, ali je promašio drugo od tri bacanja i obezbedio samo produžetak, u kome su Turci imali "plus pet" (84:89), pa je Kemba Voker pokrenuo seriju SAD od 7:0 (91:89), a Osman sa pomenuta tri poena doveo Tursku nadomak trijumfa (91:92).

Inače, Amerikanci su u 15. minutu imali maksimalnih 15 poena viška - 41:26.

Šteta... Imali su Turci Amerikance... Imali su pobedu u rukama, ali su je serijom gluposti izgubili u poslednjim sekundama i regularnog dela i produžetka.

Da može da se igra sa Jenkijima na ovom Mundobasketu pokazali su izabranici Ufuka Saridže koji su tokom cele utakmice bili egal sa glavnim favoritom za osvajanje zlatne medalje u Kini. Međutim, posle velike drame u finišu i produžetka bledi Jenkiji su ipak uspeli nekako da prelome meč u svoju korist i dokopaju se druge pobede u grupi od 93:92. Teško, ali piše se pobeda... 

Žaliće Turci za ovom utakmicom, a posebno teško će biti Dogušu Balbaju i Džediju Osmanu koji su u poslednjih osam sekundi produžetka promašili po dva slobodna bacanja i tako oživeli faktički već mrtve Amere. Kakav god da je tim sa strane, takvi se pokloni ne ispuštaju što je poenima sa linije slobodnih bacanja za pobedu potvrdio Kris Midlton.

Sjajna partija Turaka danas, posebno u drugom poluvremenu kada su predvođeni razigranim Vilbekinomi solidnim Osmanom i Iljasovom stigli najveću prednost Amera iz prvog dela koja je iznosila čak +15 tačno na sredini druge četvrtine (41:26). Pravu dramu gledali smo u poslednjem minutu regularnog dela kada je motivisani Vilbekin ubacio trojku, a Iljasova dve dvojke za prvo vođstvo Turaka na utakmici od 81:79. Međutim, u poslednjem napadu fauliran je Džejson Tejtum i to za tri poena, ali je realizovao samo dva bacanja pa se otišlo u produžetke - 81:81.

A tek u dodatnih pet minuta videli smo dramatičnu košarku. I jedni i drugi su se smenjivali u vođstvu, Turska se trojkama Osmana i Mahmutoglua odlepila na 89:84, pre nego što su Ameri uzvratili i za samo 40 sekundi zahvaljujući razigranom Vokeru okrenuli na 91:89. Nervozno su i jedni i drugi ušli u sam finiš, a onda je usledila da li glupost ili strah od uspeha kod Balbaja i Osmana koji su promašajima sa linije slobodnih bacanja omogućili Amerima slavlje.

Možda i nezasluženo posle svega viđenog, ali svaka greška se plaća.

SAD: Midlton 15, Voker 14 (6sk, 7as), Tejtum 11 (11sk, 3as, 4izg), Tarner 11 (9sk), Heris 11 (5sk), Barns 10 (6sk, 5izg), Mičel 9 (4sk, 4as), Smart 5, Lopez 4, Vajt 2, Braun 1.

TURSKA: Iljasova 23 (14sk), Mahmutoglu 18, Korkmaz 16 (4sk), Osman 15 (4as), Vilbekin 12, Šanli 6, Tunčer 2, Balbaj (4sk, 3as), Erden (4sk).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

felix

03.09.2019 16:01

Kakva šteta, za malo do trijumfa, nedostatak sportske sreće. Nije USA na nivou dobiće ih i Francuzi, Španci,, Argentinci i Srbi.

ODGOVORITE