СП: Моћна Литванија, Бразилци добили Грке!

Најбољи меч на Мундобаскету: Бразилска турбо кошарка уништила Грчку, Слукас промашио пенал за продужетак! Грци нису имали решење за фантастичан ритам који је наметнула селекција.  Моћна Литванија послала Канаду кући, бију из свих оружја! Селекција са Балтика од самог старта наметнула јак ритам и одличном игром у нападу сломила неугодну Канаду.  Французи прегазили Јордан за пролаз у други круг.  Све решено у групи Г. . .

Кошарка 03.09.2019 | 16:22
СП: Моћна Литванија, Бразилци добили Грке!
Лекција од ветерана из Бразила и "Аце Трице" - Грцима виси други круг! Бразил у шокантном финишу победио Грчку и обезбедио други круг на Светском првенству у Кини. Грци морају да победе Нови Зеланд.

Коначно права кошарка у Кини! Кошарка која је способна да промени правац којим је турнир кренуо, пут у којем су сви фаворити помислили да ће лагано стићи до саме завшнице. За тектонски поремећај на Мундобаскету одговоран је Бразил, који је у најбољој утакмици досадашњег тока турнира савладао фаворизовану Грчу и преотео прво место у групи Ф - 79:78!

Селекција Александра Петровића успела је да увуче противника у свој жестоки ритам и на крају га потпуно онеспособи, иако је Грчка успела да се врати у меч, добије "поклон" пенале за продужетак, али је један од три промашио Костас Слукас и израстао у великог трагичара. Како се меч одвијао деловало је као да Бразилци све више трче, а Грци остају без даха, а у тој позитивној енергији прорадио је велики број играча победничког тима, који је стигао до заслуженог славља, иако је Грчка на готово невероватан начинм серијом 6:0 у последњем минуту успела прво да стигне до изједначења, а онда умало и дође до нове шансе за победу. Испоставило се да је одлучујуће поене постигао незадрживи Андерсон Варежао.

Грци су меч држали "у свом дворишту" само у првом полувремену, али су онда потпуно подбацили. Као од шале им се истопила залиха од 17 поена разлике из финиша првог полуврмена (40:23). Невероватном серијом 24:4, Бразил је стигао до потпуног преокрета и убрзо стигао до пет поена предности (52:47), после чега је било јасно да је велико изненађење на помолу.

Грчкој је огромне проблеме стварао турбо ритам Бразилаца, који су константно инсистирали на транзиционој игри, што је озбиљно сметало саставу Танасиса Скуртопулоса. Грци су на све начине покушавали да врате меч у свој ритам, али никако нису успевали. Бразил је имао више расположених играча, није га претерано служио шут, али су то успели да надоместе великим бројем офанзивних скокова, што је додатно иритирало Грке.

Грчка је дуго међу расположеним играчима имала само искусног Јоргоса Принтезиса, а тек на мементе су се прикључивали Јанис Адетокунбо и Ник Калатес, али се мора издвојити и огромна важност Костаса Слукаса, који се на све начине трудио да разигра све већи број играча. Управо је тај двојац, уз Папаниколауа, у последњем минуту био заслужан за повратак из праве "клиничке коме".

Са друге стране у шуту Бразилаца доминирао је фантастични Маркињос Соуза, који је у једном тренутку прерастао у праву ноћну мору противника. Ветеран Андерсон Варежао је владао под оба обруча, а морају се напоменути и моменти одличне игре Алекса Гарсије, као и фантастична одбрана младог Бруна Кабокла, који је у пар наврата на сјајан начин изблокирао Адетокунба.

Сјајни Варежао је меч окончао са ивици дабл-дабла са 22 поена и девет скокова, Соуза је убацио 15, а Гарсија и Барбоса по 13 поена. Код Грчке највефикаснији био Принтезис са 20 поена, Калататес је убацио 16, али је промашио неке отоврене шутеве за три поена, док је Слукас меч окончао са девет поена и 11 асистенција.

Овим резултатом и дефнинитивно је уништена свака нада Црне Горе, пошто је селекција Звездана Митровића и званично елиминисана са турнира.

Бразил је предвођен Александром Петровићем успео против најтежих ривала у Групи Ф да већ после два меча обезбеди други круг такмичења на Светском првенству у Кини.

Јужноамериканци су у драматичном финишу победили Грчку 79:78 (15:19, 15:21, 26:13, 23:25) и са два тријумфа засели на врх табеле, док Грцима предстоји борба за пролаз у директном окршају са Новим Зеландом.

ТАБЕЛА: Бразил 4, Грчка и Нови Зеланд по 3, Црна Гора 2.

Црна Гора је после другог пораза, управо од "тол блекса", изгубила све шансе за једним од прва два места у Групи Л. 

Свашта се у уторак поподне дешавало у Олимпијској дворани у Нанђингу. Грци су добили чак три четвртине, али је једна феноменална Бразила била довољна за тријумф. "Хелени" су већ у трећеој деоници испустили великих "плус десет" са полувремена. Само два минута пре одласка на одмор тим Танасиса Скортопулоса је имао "+17"...

Посебно узбудљив био је последњи минут меча. Ник Калатес је покушао да спусти пас за Јаниса Адетокунба, међутим веома лоше је то учинио и Бразилци су лако пресекли пас. Са предношћу 76:71 започели су напад у којем су имали шансу да реше сваку дилему.

Али…

Промашај и клизање Рафе Лужа, који се притом ухватио за Костаса Папаниколауа, судије су после гледања снимка на 48 секунди пре краја окарактерисале као намерну личну грешку.

Грчки репрезентативац је погодио оба слободна бацања, а Јоргос Признетис тројком са девет метара поравнао резултат – 76:76.

Бразилци су по команди легендарног "Аце Трице" извели сјајну акцију за Андерсона Варежаа. Најбољи играч Бразила искористио је простор и флоутером пробацио лопту кроз обруч.

Калатес је после фаула противника покушао из аута да одигра "алеј-уп" за Јаниса, али је Бруно Каболко осујетио МВП-а НБА лиге на обручу. Адетокунбо је морао одмах да прави фаул, тако да је Барбоса на четири секунде пре краја и при резултату 78:76 имао меч "у рукама".

И опет – АЛИ…

Барбоса је погодио једно бацање, а Диди Лузада направио изузетно глуп потез, фаулиравши Костаса Слукаса при шуту са две трећине терена. Грчки плејмејкер је погодио два, али не и треће бацање…

Најефикаснији у победничком тиму и на мечу био је Варежао са 22 поена. Маркињос Соуса је убацио 15, док су Алекс Гарсија и Леандрињо Барбоса постигли по 13. 

Код Грка се истакао Јоргос Принтезис са 20 поена, Ник Налатес са 16 и Јанис Адетокунбо са 13 поена.

Моћна Литванија послала Канаду кући, бију из свих оружја! Селекција са Балтика од самог старта наметнула јак ритам и одличном игром у нападу сломила неугодну Канаду.

Био је то меч са епитетом „бити или не бити“ за репрезентацију Канаде. Након пораза од Аустралије, репрезентација са северноамеричког континента морала је да иде на победу, али до ње није дошла. Литванија је данас била једноставно превелик залогај за Канађане, који су већ у првој деоници изгубили корак за одличном европском селекцијом, 92:69.

Као што смо већ рекли, Литванија је већ у првој четвртини дошла до велике предности преко Улановаса и Лекавичијуса. Канађани јесу покушавали да се одрже, али им то уопште није полазило од руке, па су момци са севера Европе после првих десет минута кошарке водили са десет поена разлике, 24:14.

У другој четвртини Канада је заиграла нешто ангажованије. Нарочито добро је све изгледало на офанзивном пољу, али је у одбрани и даље „дувала промаја“. Колико су кошева Канађани дали, толико су и примили, па је на одмору Литванија и даље имала двоцифрену предност, 46:36.

Наставили су Литванци из свих оружја да засипају кош Канаде и у трећој деоници. Минут по минут и предност је све више расла. Григонис је отворио шутерску поезију Литваније у овој деоници, а он је успео и да је затвори, за великих 16 поена предности пред последњих десет минута кошарке, 70:54.

Потпуни распад Канаде виђен је у последњем кварталу. Иако се у једном тренутку чинило да су кренули у добром смеру када су смањили предност на само 12 поена разлике на пет минута до краја кошем КоријаЏозефа, Литванија је након тога поново ушла у добар ритам и очас посла је поново дошла до 20 поена предности. На крају је све било још и убедљивије, а у стрелце су се уписали апсолутно сви сем РокасаГиедраитиса из Албе, који је додуше убележио једну асистенцију за минут који је провео на паректу, 92:69.

Најефикаснији код Литванаца били су Едгарас Улановас са 15 и Јонас Валанчијунас са 13 поена, потом Мантас Калниетис и Миндаугас Кузминскас са по 11 поена, те Домантас Сабонис и Маријус Григонис са по 10 поена. Што се Канађана тиче, одличну партију је пружио Кајл Вилчер са 24 поена, а испратили су га КориЏозеф са 15 поена, па и Кем Бирч са 12 поена.

Тако ће Литванија у последњем колу са Аустралијом играти за прво место у групи, док ће Канада покушати да избегне фењер против Сенегала.

Французи прегазили Јордан за пролаз у други круг. Све решено у групи Г...

Све је решено у групи Г: Француска и Доминиканска република иду даље! Док су момци из карипске регије раније завршили посао, победом над Немачком, Триколори су прегазили Јордан и тиме печатирали све дилеме у овом квартету.

Француска је у лаганом ритму добила све четири четвртине и изборила пролаз даље, а уједно и послала Јорданце кући – (25:18, 25:15, 28:17,

Победа Триколора је била очекивана, селектор Венсан Коле чак није ни убацивао у игру Николаса Батума, који је добио поштеду за наредне, битније утакмице. Биће Батума на паркету у следећем колу, када ће се Французи борити са Доминиканском републиком за прво место у групи.

Поред тога што су по квалитету бољи, имали су Колеови пулени и добар шутерски дан. За два поена су гађали 57 одсто, а за три чак 63 одсто: убацили су 12 од 19 покушаја.

Према очекивањима, најефикаснији играч победничког тима био је Нандо де Коло, који је убацио 19 поена уз осам асистенција, пратио га је Руди Гобер са 16 поена и 13 скокова.

Последње коло у групи играће се у четвртак.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар