SP: Moćna Litvanija, Brazilci dobili Grke!

Najbolji meč na Mundobasketu: Brazilska turbo košarka uništila Grčku, Slukas promašio penal za produžetak! Grci nisu imali rešenje za fantastičan ritam koji je nametnula selekcija.  Moćna Litvanija poslala Kanadu kući, biju iz svih oružja! Selekcija sa Baltika od samog starta nametnula jak ritam i odličnom igrom u napadu slomila neugodnu Kanadu.  Francuzi pregazili Jordan za prolaz u drugi krug.  Sve rešeno u grupi G. . .

Košarka 03.09.2019 | 16:22
SP: Moćna Litvanija, Brazilci dobili Grke!
Lekcija od veterana iz Brazila i "Ace Trice" - Grcima visi drugi krug! Brazil u šokantnom finišu pobedio Grčku i obezbedio drugi krug na Svetskom prvenstvu u Kini. Grci moraju da pobede Novi Zeland.

Konačno prava košarka u Kini! Košarka koja je sposobna da promeni pravac kojim je turnir krenuo, put u kojem su svi favoriti pomislili da će lagano stići do same zavšnice. Za tektonski poremećaj na Mundobasketu odgovoran je Brazil, koji je u najboljoj utakmici dosadašnjeg toka turnira savladao favorizovanu Grču i preoteo prvo mesto u grupi F - 79:78!

Selekcija Aleksandra Petrovića uspela je da uvuče protivnika u svoj žestoki ritam i na kraju ga potpuno onesposobi, iako je Grčka uspela da se vrati u meč, dobije "poklon" penale za produžetak, ali je jedan od tri promašio Kostas Slukas i izrastao u velikog tragičara. Kako se meč odvijao delovalo je kao da Brazilci sve više trče, a Grci ostaju bez daha, a u toj pozitivnoj energiji proradio je veliki broj igrača pobedničkog tima, koji je stigao do zasluženog slavlja, iako je Grčka na gotovo neverovatan načinm serijom 6:0 u poslednjem minutu uspela prvo da stigne do izjednačenja, a onda umalo i dođe do nove šanse za pobedu. Ispostavilo se da je odlučujuće poene postigao nezadrživi Anderson Varežao.

Grci su meč držali "u svom dvorištu" samo u prvom poluvremenu, ali su onda potpuno podbacili. Kao od šale im se istopila zaliha od 17 poena razlike iz finiša prvog poluvrmena (40:23). Neverovatnom serijom 24:4, Brazil je stigao do potpunog preokreta i ubrzo stigao do pet poena prednosti (52:47), posle čega je bilo jasno da je veliko iznenađenje na pomolu.

Grčkoj je ogromne probleme stvarao turbo ritam Brazilaca, koji su konstantno insistirali na tranzicionoj igri, što je ozbiljno smetalo sastavu Tanasisa Skurtopulosa. Grci su na sve načine pokušavali da vrate meč u svoj ritam, ali nikako nisu uspevali. Brazil je imao više raspoloženih igrača, nije ga preterano služio šut, ali su to uspeli da nadomeste velikim brojem ofanzivnih skokova, što je dodatno iritiralo Grke.

Grčka je dugo među raspoloženim igračima imala samo iskusnog Jorgosa Printezisa, a tek na memente su se priključivali Janis Adetokunbo i Nik Kalates, ali se mora izdvojiti i ogromna važnost Kostasa Slukasa, koji se na sve načine trudio da razigra sve veći broj igrača. Upravo je taj dvojac, uz Papanikolaua, u poslednjem minutu bio zaslužan za povratak iz prave "kliničke kome".

Sa druge strane u šutu Brazilaca dominirao je fantastični Markinjos Souza, koji je u jednom trenutku prerastao u pravu noćnu moru protivnika. Veteran Anderson Varežao je vladao pod oba obruča, a moraju se napomenuti i momenti odlične igre Aleksa Garsije, kao i fantastična odbrana mladog Bruna Kabokla, koji je u par navrata na sjajan način izblokirao Adetokunba.

Sjajni Varežao je meč okončao sa ivici dabl-dabla sa 22 poena i devet skokova, Souza je ubacio 15, a Garsija i Barbosa po 13 poena. Kod Grčke najvefikasniji bio Printezis sa 20 poena, Kalatates je ubacio 16, ali je promašio neke otovrene šuteve za tri poena, dok je Slukas meč okončao sa devet poena i 11 asistencija.

Ovim rezultatom i defninitivno je uništena svaka nada Crne Gore, pošto je selekcija Zvezdana Mitrovića i zvanično eliminisana sa turnira.

Brazil je predvođen Aleksandrom Petrovićem uspeo protiv najtežih rivala u Grupi F da već posle dva meča obezbedi drugi krug takmičenja na Svetskom prvenstvu u Kini.

Južnoamerikanci su u dramatičnom finišu pobedili Grčku 79:78 (15:19, 15:21, 26:13, 23:25) i sa dva trijumfa zaseli na vrh tabele, dok Grcima predstoji borba za prolaz u direktnom okršaju sa Novim Zelandom.

TABELA: Brazil 4, Grčka i Novi Zeland po 3, Crna Gora 2.

Crna Gora je posle drugog poraza, upravo od "tol bleksa", izgubila sve šanse za jednim od prva dva mesta u Grupi L. 

Svašta se u utorak popodne dešavalo u Olimpijskoj dvorani u Nanđingu. Grci su dobili čak tri četvrtine, ali je jedna fenomenalna Brazila bila dovoljna za trijumf. "Heleni" su već u trećeoj deonici ispustili velikih "plus deset" sa poluvremena. Samo dva minuta pre odlaska na odmor tim Tanasisa Skortopulosa je imao "+17"...

Posebno uzbudljiv bio je poslednji minut meča. Nik Kalates je pokušao da spusti pas za Janisa Adetokunba, međutim veoma loše je to učinio i Brazilci su lako presekli pas. Sa prednošću 76:71 započeli su napad u kojem su imali šansu da reše svaku dilemu.

Ali…

Promašaj i klizanje Rafe Luža, koji se pritom uhvatio za Kostasa Papanikolaua, sudije su posle gledanja snimka na 48 sekundi pre kraja okarakterisale kao namernu ličnu grešku.

Grčki reprezentativac je pogodio oba slobodna bacanja, a Jorgos Priznetis trojkom sa devet metara poravnao rezultat – 76:76.

Brazilci su po komandi legendarnog "Ace Trice" izveli sjajnu akciju za Andersona Varežaa. Najbolji igrač Brazila iskoristio je prostor i flouterom probacio loptu kroz obruč.

Kalates je posle faula protivnika pokušao iz auta da odigra "alej-up" za Janisa, ali je Bruno Kabolko osujetio MVP-a NBA lige na obruču. Adetokunbo je morao odmah da pravi faul, tako da je Barbosa na četiri sekunde pre kraja i pri rezultatu 78:76 imao meč "u rukama".

I opet – ALI…

Barbosa je pogodio jedno bacanje, a Didi Luzada napravio izuzetno glup potez, fauliravši Kostasa Slukasa pri šutu sa dve trećine terena. Grčki plejmejker je pogodio dva, ali ne i treće bacanje…

Najefikasniji u pobedničkom timu i na meču bio je Varežao sa 22 poena. Markinjos Sousa je ubacio 15, dok su Aleks Garsija i Leandrinjo Barbosa postigli po 13. 

Kod Grka se istakao Jorgos Printezis sa 20 poena, Nik Nalates sa 16 i Janis Adetokunbo sa 13 poena.

Moćna Litvanija poslala Kanadu kući, biju iz svih oružja! Selekcija sa Baltika od samog starta nametnula jak ritam i odličnom igrom u napadu slomila neugodnu Kanadu.

Bio je to meč sa epitetom „biti ili ne biti“ za reprezentaciju Kanade. Nakon poraza od Australije, reprezentacija sa severnoameričkog kontinenta morala je da ide na pobedu, ali do nje nije došla. Litvanija je danas bila jednostavno prevelik zalogaj za Kanađane, koji su već u prvoj deonici izgubili korak za odličnom evropskom selekcijom, 92:69.

Kao što smo već rekli, Litvanija je već u prvoj četvrtini došla do velike prednosti preko Ulanovasa i Lekavičijusa. Kanađani jesu pokušavali da se održe, ali im to uopšte nije polazilo od ruke, pa su momci sa severa Evrope posle prvih deset minuta košarke vodili sa deset poena razlike, 24:14.

U drugoj četvrtini Kanada je zaigrala nešto angažovanije. Naročito dobro je sve izgledalo na ofanzivnom polju, ali je u odbrani i dalje „duvala promaja“. Koliko su koševa Kanađani dali, toliko su i primili, pa je na odmoru Litvanija i dalje imala dvocifrenu prednost, 46:36.

Nastavili su Litvanci iz svih oružja da zasipaju koš Kanade i u trećoj deonici. Minut po minut i prednost je sve više rasla. Grigonis je otvorio šutersku poeziju Litvanije u ovoj deonici, a on je uspeo i da je zatvori, za velikih 16 poena prednosti pred poslednjih deset minuta košarke, 70:54.

Potpuni raspad Kanade viđen je u poslednjem kvartalu. Iako se u jednom trenutku činilo da su krenuli u dobrom smeru kada su smanjili prednost na samo 12 poena razlike na pet minuta do kraja košem KorijaDžozefa, Litvanija je nakon toga ponovo ušla u dobar ritam i očas posla je ponovo došla do 20 poena prednosti. Na kraju je sve bilo još i ubedljivije, a u strelce su se upisali apsolutno svi sem RokasaGiedraitisa iz Albe, koji je doduše ubeležio jednu asistenciju za minut koji je proveo na parektu, 92:69.

Najefikasniji kod Litvanaca bili su Edgaras Ulanovas sa 15 i Jonas Valančijunas sa 13 poena, potom Mantas Kalnietis i Mindaugas Kuzminskas sa po 11 poena, te Domantas Sabonis i Marijus Grigonis sa po 10 poena. Što se Kanađana tiče, odličnu partiju je pružio Kajl Vilčer sa 24 poena, a ispratili su ga KoriDžozef sa 15 poena, pa i Kem Birč sa 12 poena.

Tako će Litvanija u poslednjem kolu sa Australijom igrati za prvo mesto u grupi, dok će Kanada pokušati da izbegne fenjer protiv Senegala.

Francuzi pregazili Jordan za prolaz u drugi krug. Sve rešeno u grupi G...

Sve je rešeno u grupi G: Francuska i Dominikanska republika idu dalje! Dok su momci iz karipske regije ranije završili posao, pobedom nad Nemačkom, Trikolori su pregazili Jordan i time pečatirali sve dileme u ovom kvartetu.

Francuska je u laganom ritmu dobila sve četiri četvrtine i izborila prolaz dalje, a ujedno i poslala Jordance kući – (25:18, 25:15, 28:17,

Pobeda Trikolora je bila očekivana, selektor Vensan Kole čak nije ni ubacivao u igru Nikolasa Batuma, koji je dobio poštedu za naredne, bitnije utakmice. Biće Batuma na parketu u sledećem kolu, kada će se Francuzi boriti sa Dominikanskom republikom za prvo mesto u grupi.

Pored toga što su po kvalitetu bolji, imali su Koleovi puleni i dobar šuterski dan. Za dva poena su gađali 57 odsto, a za tri čak 63 odsto: ubacili su 12 od 19 pokušaja.

Prema očekivanjima, najefikasniji igrač pobedničkog tima bio je Nando de Kolo, koji je ubacio 19 poena uz osam asistencija, pratio ga je Rudi Gober sa 16 poena i 13 skokova.

Poslednje kolo u grupi igraće se u četvrtak.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar