СП. Аустралија прошла, пораз Црногораца, испали Нијемци!

Црногорци нервозом у нови пораз, Кори Вебстер "спалио" мрежицу са 6 тројки! Вучевић и другови могу у другу фазу ако у последњем колу победе Бразил 13 разлике, уз обавезан пораз Бразилаца од Грчке.  Солидни Фаје недовољан да повуче Сенегал, Аустралија иде у другу фазу.  Афричка селекција приказала потпуно другачије лице у односу на дуел против Литваније.  Оде Немачка кући: Доминиканци играју озбиљну кошарку, Виктор Лиз и Елој Варгас пресудили Панцерима! Немцима преостало да се надају чуду Јордана против Француске.

Кошарка 03.09.2019 | 15:24
СП. Аустралија прошла, пораз Црногораца, испали Нијемци!
На прагу елиминације: Црногорци нервозни и немоћни против Новог Зеланда! Други пораз селекције Звездана Митровића, која ће последњу шансу за пролаз тражити у последњем колу против Бразила - 83:93.

Очекивало се да Црна Гора после убедљивог пораза од Грчке заигра боље и против Новог Зеланда оствари прву победу на шампионатима света, али десило се сасвим супротно.

Изабраници Звездана Митровића, који је у 20. минуту искључен због приговора (друга техничка), поново су већи део меча одиграли у грчу и изгубили резултатом 83:93.

Тиме су погоршали скор у групи Ф на 0-2, али нису сасвим остали без шанси за пролаз у другу фазу.

У случају (очекиваног) пораза Бразила од Грчке, отвориће се могућност да Грци освоје групу са стопостотним учинком, а да преостале три екипе буду изједначене са скором 1-2.

Онда би одлучивала кош-разлика у међусобним сусретима, а ту тренутно Бразил има +8, Нови Зеланд +2 (одиграо обе утакмице) и Црна Гора -10. Да би "соколови" били најбољи у "троуглу", мораће да буду бољи од Бразила најмање за 13 поена.

Црна Гора је против Новог Зеланда пропустила шансу почетком последње четвртине. Вратила се из "минуса" од 11 поена и кошем Петра Поповића из контре преокренула на 67:66.

Међутим, у пет наредних напада нису постигли ни поен, промашивши три шута и изгубивши две лопте, док се противнички тим вратио из велике шутерске кризе и погодио три тројке заредом, за 67:75. Од тог тренутка је нервоза код Црногораца све више долазила до изражаја и о новом повратку у живот није могло да буде ни говора.

У 36. минуту су после фаула и техничке Милку Бјелици примили четири поена, чиме је Нови Зеланд отишао на недостижних 71:83.

Кори Вебстер за 27 минута је постигао 25 поена, од тога шест тројки из осам шутева, док је центар Исак Фоту забележио 20 поена.

"Црвене" је предводио Никола Ивановић са 18 поена и седам асистенција, Никола Вучевић је живнуо у другом полувремену и убацио укупно 15 поена, а Бојан Дубљевић дошао до "дабл-дабл" учинка - 13 поена и 13 скокова.

Црна Гора је доживела други пораз на Мундобаскету. Овога пута од селекције Звездана Митровића био је бољи Нови Зеланд, па се Црногорци налазе на корак од елиминације и може да их спасе само славље од 13 поена разлике над Бразилом у последњем колу, као и да Грчка одради посао против Новог Зеланда - 83:93.

Наше комшије нису имали снаге да се изборе са притиском који је носила важност овог меча, али и противником који је био прилично хладнокрван. Имали су и много замерки на суђење, па је већ у другој четвртини експлодирао селектор Звездан Митровић, који је због жестоких критика зарадио искључење. Тај тренутак је мало тргао његову екипу, која је успела да се врати у меч, али не и да дође до капиталног славља у овом мечу. Новозеланђани су успели да се врате у живот након пораза од Бразила, али је питање колико шанси имају против Грчке у последњем колу.

Црногорци су имали највише проблема са равном психолошком линијом Новог Зелада. Селекција Пола Хенараније упадала у кризу у тренуцима када се Црна Гора враћала у игру, чак ни када је на почетку последње деонице поене за вођство 67:66 постигао Петар Поповић. Новозеланђани су реговали серијом 9:0 и поново успоставили контролу своије утакмице. Нови Зеланд је имао вођство практично током читавог тока утакмице, први је на двоцифреном суфициту био почетком треће деонице (59:48), док је током полседње четвртине у два наврата имао и максималних +13.

Иако се Црна Гора ослањала на индивидуалан квалитет својих високих играча Николе Вучевића и Бојана Дубљевића, Нови Зеланд је током утакмице имао апсолутну домонацију у скоку. Поред тога, Новозеланђани су били мирнији у шуту из игре, али су показивали и далеко више енергије на самом паркету, без обзира на знатно већи број грешака и изгубљених лопти.

Новозеланђане је предводио двојац Вебстер - Фоту. Први је убацио 25 поена и имао шест скокова и седам асистенција, док је други постигао 20 и имао седам ухваћених лопти. Код Црне Горе је најефикаснији био Никола Ивановић са 18 постигнутих поена и седам асистенција, Вучевић је убацио 15, уз девет скокова, а Дубљевић и Поповић по 13.



Солидни Фаје недовољан да повуче Сенегал, Аустралија иде у другу фазу. Афричка селекција приказала потпуно другачије лице у односу на дуел против Литваније.

Ко се овоме надао после онога што смо видели пре два дана? Нокаутирани Сенегал играо је против мотивисане Аустралије, а епилог је победа Кенгура, додуше уз доста муке и проливеног зноја. Сјајно су се држали Африканци током највећег дела сусрета, у првом полувремену често били и у водству, али нису имали снаге да дођу до победе, тако да ипак већ након два кола знају да напуштају такмичење, 81:68. Није помогла ни одлична партија кошаркаша Црвене звезде, Мохамеда Фајеа, који је био један од четворице двоцифрених у редовима Сенегалаца.

Кошаркаши Аустралије као да су потценили Сенегал на почетку сусрета. Акције које су играли нису биле баш претерано „смислене“, а афричка селекција је преко Мориса Ндура и Мохамеда Фајеа диктирала темпо. Ипак, Кенгури су до краја деонице дошли до даха, па су чак имали два поена предности, 18:16.

Наставили су Сенегалци са одличном игром и у других десет минута. Севале су блокаде на све стране, а публику су одушевљавала и бројна закуцавања, највише Мориса Ндура. Ипак, Аустралијанци су константно држали корак, нису дозвољавали Сенегалу да у потпуности преузме главну реч, па су највише захваљујући кошевима Ендруа Богута и Криса Гоулдинга водили на полувремену резултатом 36:33.

Средина треће четвртине била је кључна, пошто су Аустралијанци тада направили одлучујућу разлику коју су мање-више без проблема одржавали све до краја меча. Тачно на пет минута до краја треће деонице, Кенгури су по први пут стигли до двоцифрене предности кошем Петија Милса, а равно 10 поена разлике писало је на семафору и пред последњих десет минута кошарке, 60:50.

Чинило се да би Сенегал могао да уведе меч у неизвесну завршницу, нарочито када је на пет минута пред крај утакмице пришао на свега пет поена предности. Међутим, Фаје тада прави личну грешку, Арон Бејнспогађа оба бацања, на шта се надовезала и тројка Џоа Инглса, па је тачна на ову утакмицу стављена. Аустралијанци су до краја само успели додатно да увећају предност, те да славе и прилично убедљиво, иако по приказаној игри можда то и нису заслужили. Било како било, Кенгури су дошли до „плус 13“, 81:68.

Аустралијанце је предводио Пети Милс са 22 постигнута поена за чак 33 минута проведена на паркету, а одмах иза је био већ поменути Џо Инглс са 17 поена. Арон Бејнс је још само био двоцифрен са 12 постигнутих поена. Код Сенегалаца најефикаснији је био Ксане Далмеида са 14 поена, по 13 су убацили Морис Ндур и Јусуфа Ндоје, а кошаркаш Црвене звезде, Мо Фаје је након 10 датих поена у првом полувремену када је био једини двоцифрен, у другом додао само још два и меч завршио са 12 поена.

Оде Немачка кући: Доминиканци играју озбиљну кошарку, Виктор Лиз и Елој Варгас пресудили Панцерима. Немцима преостало да се надају чуду Јордана против Француске. Шок: Немци са 3 НБА играча изгубили од Доминиканске Републике и испали! Из групе Г у Шенжену, у другу фазу Мундобаскета ће отићи Доминикана и највероватније Француска.

Доминиканска Република тек трећи пут у историји наступа на шампионату света, али је други пут заредом успела да преброди групну фазу!

Али, док је у Шпанији завршила групу са скором 2-3 и прошла из "троугла" са Новим Зеландом и Украјином, овог пута је у измењеном систему такмичења дошла до изненађујућих 2-0 и у среду ће са Француском играти за прво место у групи Г.

На другој страни, Немачка је поразом од 70:68 коло пре краја изгубила све шансе да се нађе у најбољих 16 на шампионату.

Немци су на Мундобаскет дошли са тројицом актуелних НБА играча, Денисом Шрудером, Максимилијаном Клебером и Даниелом Тајсом, али Доминиканска Република није била импресионирана.

У другој четвртини су губили девет разлике (18:27), па успоставили равнотежу и три минута пре краја повели 69:63. Коначних 70:68 поставио је Роналд Робертс слободним бацањем 1:15 минута пре краја.

У драматичном финишу обе екипе нису искористиле по два напада, да би Данило Бартел шутнуо тројку за победу Немачке и промашио.

Погледајте какво је онда уследило славље кошаркаша са острва у Карипском мору, чији селектор Нестор Гарсија нема на располагању НБА асове Ала Хорфорда и Карла Ентонија Таунса!

Лудница у Шенжену, Немачка највероватније иде кући након само две утакмице! За такав епилог биће довољна победа Француза против Јордана, која се готово и не доводи у било какво питање. Индиспонирани Немци данас нису личили на себе, допустили су Доминиканској Републици да их увуче у своју „машину“ и на крају су доживели веома шокантан пораз, 70:68. Денис Шредер поново је имао ужасне проценте шута, иако је био најефикаснији. Данас једноставно није имао ко да то поправи. На крају је он и направио велику глупост када је у последњем нападу уместо полагања одлучио да проследи лопту ван рекета где нико није имао изгледну позицију.

Стиснуто су Немци ушли у меч против Доминиканске Републике, свесни да би их пораз највероватније послао кући. Мач над главом је константно висио, јер је у мислима сигурно била очајна прва четвртина против Француске када су постигли само четири поена. Тако су Доминиканци на старту везали неколико добрих напада и утерали страх у кости Панцерима, који су ипак корак по корак кошевима и асистенцијама фантастичног Дениса Шредера дошли до даха и на крају прве четвртине водили резултатом 21:16.

Чинило се да кола нагло иду низбрдо за Доминиканску Републику на старту друге деонице када је немачки састав дошао до девет поена предности. Али Панцери су тада поново стали, допустили ривалу да се разигра и веже осам поена, неколико прилично глупих грешака направили су Јоханес Фојтман и Роберт Бенцинг и селекција из Централне Америке је пришла на поен заостатка. Ушло се у резултатску клацкалицу. Мало је предност била на страни Немаца, а мало на страни Доминиканаца, а у том духу се отишло и на паузу на којој су Панцери водили, 39:37.

А трећа четвртина је донела потпуни хаос. Константно је предност прелазила из једне руке у другу, деловало је да Немци једноставно немају снаге да сломе веома расположене кошаркаше из Централне Америке. У последња два минута ове деонице видела се и сва немоћ Панцера вечерас. Доминиканци су фантастичним акцијама и закуцавањима Робертса и Солана, те тројком Монтера прешли у предност и натерали селектора Немачке, Хенрика Родла, да крене да грицка нокте. Његова селекција била је на десет минута од извесне елиминације, 55:52.

Доминиканска Република је очас посла дошла и до осам поена предности. Серијом 5:0 отворила је ова репрезентација последњу деоницу, те се чинило да је пред Немцима пут без повратка. Али одлично су реаговали кошаркаши из Централне Европе након тог минута одмора. Тројке су везали Маодо Ло, а поенима су допринели и Данијел Тајс и Данило Бартел, те је на семафору врло брзо писала предност за Немачку.

Али тада поново главну реч преузима Доминиканска Република. Немачки кошаркаши још једном показују неозбиљност у офанизивном пољу, праве неколико нерезонских потеза, након којих ривали из транзиције долазе до лаких поена. Миц по миц, Доминиканци су на три минута пред крај утакмице стекли шест поена предности, а Панцери су били на рубу елиминације.

Узвратили су Немци поенима са линије за слободна бацања, па је на два минута пред крај разлика износила само три поена. Доминиканци као да су се уплашили победе, у нападу им је два пута истекло време. Тајс је на минут до краја могао да поравна резултат, али леј-ап није завршио у кошу. Ушло се у невероватно узбудљиву завршницу, Виктор Лиз је за мало промашио шут за три поена из немогуће позиције, а Шрудер из контранапада није поентирао. На семафору је и даље писало 70:68 за Доминикану на само 30 секунди пред крај утакмице. Судије су гледале тада од кога је лопта изашла у аут и после дугог већања одлучиле да лопту доделе Доминикани. Промашио је Баез шут за три, лопта је дошла до Шредера који се сручио ка кошу, а онда у тренутку када је само требало да положи и донесе продужетак, одлучио да избаци лопту ван рекета. Она је дошла до Бартела који је морао да шута за три из немогуће ситуације. Није ни добацио до коша и славље Доминиканаца је могло да почне, обезбедили су пласман у други круг. Немци ће, ако Француска победи Јордан, што је сасвим извесно, и дефинитивно напустити такмичење.

Најефикаснији код Доминиканаца били су Лиз са 17 поена и Варгас са 16 поена, док је Шредер за Немце убацио 20.

Блејк Шилб и Чеси тројкама затрпали Јапан, против Турске за другу фазу! Самураји пакују кофере!

Било је кратко и слатко, али објективно Јапанци немају квалитета за дуже задржавање на Мундобаскету у Кини. Након пораза од Турске, још један неуспех за Руија Хачимуру и самураје из земље излазећег сунца. Њихове сабље нису могле против чешких топова. Блејк Шилб и остали репрезентативци тројкама су затрпали противнички кош и Чешка је дошла до победе од 89:76.

За Чехе то значи да ће у последњем колу у директном окршају са Турском одлучивати о томе ко ће у другу фазу из Групе Ц. Јапанци немају чему да се надају, осим прилици да се на концу такмичење одморе са НБА асовима из америчке репрезентације. Јесу Јапанци фанатици, али нису луди па да помисле да могу да шокирају САД кад већ нису могли Турке и Чехе.

Чеси су их масакрирали тројкама. Није да их је било у рекордном броју, али сваки пут кад би се Јапанци понадали – бућ. Чак шест тројки убацио је некадашњи кошаркаш Црвене звезде, натурализовани Американац Блејк Шилб (шут за три 6/7),  а четири је додао Нимбурков Јаромир Бохачик. Њих двојица су са по 22 поена и били најефикаснији у тиму, док је Томаш Саторански обављао нешто другачију улогу, па се зауставио на 15 поена, али је имао и шест скокова и седам асистенција. Више него довољно за историјску победу Чеха, за њих премијерну на светским првенствима.

На другој страни је по обичају одскочио Руи Хачимура са 21 поеном, Јутана Ватанабе је добацио до 15, Ник Фазекас до 12 уз 10 скокова, Макото Хијеђима је био двоцифрен са 10, али сви остали заједно допринели су са мизерних 18 кошева.

Кад на то додамо само пет изгубљених лопти Чеха, наспрам 15 Јапанаца, те пет блокада победничког тима долазимо до потврде тезе да Јапанци просто немају квалитет да се носе и са “друголигашким“ европским селекцијама.

Против Американаца, за свој ћеф. Нек уживају. Не игра се сваки дан против НБА звезда.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар