SP. Australija prošla, poraz Crnogoraca, ispali Nijemci!

Crnogorci nervozom u novi poraz, Kori Vebster "spalio" mrežicu sa 6 trojki! Vučević i drugovi mogu u drugu fazu ako u poslednjem kolu pobede Brazil 13 razlike, uz obavezan poraz Brazilaca od Grčke.  Solidni Faje nedovoljan da povuče Senegal, Australija ide u drugu fazu.  Afrička selekcija prikazala potpuno drugačije lice u odnosu na duel protiv Litvanije.  Ode Nemačka kući: Dominikanci igraju ozbiljnu košarku, Viktor Liz i Eloj Vargas presudili Pancerima! Nemcima preostalo da se nadaju čudu Jordana protiv Francuske.

Košarka 03.09.2019 | 15:24
SP. Australija prošla, poraz Crnogoraca, ispali Nijemci!
Na pragu eliminacije: Crnogorci nervozni i nemoćni protiv Novog Zelanda! Drugi poraz selekcije Zvezdana Mitrovića, koja će poslednju šansu za prolaz tražiti u poslednjem kolu protiv Brazila - 83:93.

Očekivalo se da Crna Gora posle ubedljivog poraza od Grčke zaigra bolje i protiv Novog Zelanda ostvari prvu pobedu na šampionatima sveta, ali desilo se sasvim suprotno.

Izabranici Zvezdana Mitrovića, koji je u 20. minutu isključen zbog prigovora (druga tehnička), ponovo su veći deo meča odigrali u grču i izgubili rezultatom 83:93.

Time su pogoršali skor u grupi F na 0-2, ali nisu sasvim ostali bez šansi za prolaz u drugu fazu.

U slučaju (očekivanog) poraza Brazila od Grčke, otvoriće se mogućnost da Grci osvoje grupu sa stopostotnim učinkom, a da preostale tri ekipe budu izjednačene sa skorom 1-2.

Onda bi odlučivala koš-razlika u međusobnim susretima, a tu trenutno Brazil ima +8, Novi Zeland +2 (odigrao obe utakmice) i Crna Gora -10. Da bi "sokolovi" bili najbolji u "trouglu", moraće da budu bolji od Brazila najmanje za 13 poena.

Crna Gora je protiv Novog Zelanda propustila šansu početkom poslednje četvrtine. Vratila se iz "minusa" od 11 poena i košem Petra Popovića iz kontre preokrenula na 67:66.

Međutim, u pet narednih napada nisu postigli ni poen, promašivši tri šuta i izgubivši dve lopte, dok se protivnički tim vratio iz velike šuterske krize i pogodio tri trojke zaredom, za 67:75. Od tog trenutka je nervoza kod Crnogoraca sve više dolazila do izražaja i o novom povratku u život nije moglo da bude ni govora.

U 36. minutu su posle faula i tehničke Milku Bjelici primili četiri poena, čime je Novi Zeland otišao na nedostižnih 71:83.

Kori Vebster za 27 minuta je postigao 25 poena, od toga šest trojki iz osam šuteva, dok je centar Isak Fotu zabeležio 20 poena.

"Crvene" je predvodio Nikola Ivanović sa 18 poena i sedam asistencija, Nikola Vučević je živnuo u drugom poluvremenu i ubacio ukupno 15 poena, a Bojan Dubljević došao do "dabl-dabl" učinka - 13 poena i 13 skokova.

Crna Gora je doživela drugi poraz na Mundobasketu. Ovoga puta od selekcije Zvezdana Mitrovića bio je bolji Novi Zeland, pa se Crnogorci nalaze na korak od eliminacije i može da ih spase samo slavlje od 13 poena razlike nad Brazilom u poslednjem kolu, kao i da Grčka odradi posao protiv Novog Zelanda - 83:93.

Naše komšije nisu imali snage da se izbore sa pritiskom koji je nosila važnost ovog meča, ali i protivnikom koji je bio prilično hladnokrvan. Imali su i mnogo zamerki na suđenje, pa je već u drugoj četvrtini eksplodirao selektor Zvezdan Mitrović, koji je zbog žestokih kritika zaradio isključenje. Taj trenutak je malo trgao njegovu ekipu, koja je uspela da se vrati u meč, ali ne i da dođe do kapitalnog slavlja u ovom meču. Novozelanđani su uspeli da se vrate u život nakon poraza od Brazila, ali je pitanje koliko šansi imaju protiv Grčke u poslednjem kolu.

Crnogorci su imali najviše problema sa ravnom psihološkom linijom Novog Zelada. Selekcija Pola Henaranije upadala u krizu u trenucima kada se Crna Gora vraćala u igru, čak ni kada je na početku poslednje deonice poene za vođstvo 67:66 postigao Petar Popović. Novozelanđani su regovali serijom 9:0 i ponovo uspostavili kontrolu svoije utakmice. Novi Zeland je imao vođstvo praktično tokom čitavog toka utakmice, prvi je na dvocifrenom suficitu bio početkom treće deonice (59:48), dok je tokom polsednje četvrtine u dva navrata imao i maksimalnih +13.

Iako se Crna Gora oslanjala na individualan kvalitet svojih visokih igrača Nikole Vučevića i Bojana Dubljevića, Novi Zeland je tokom utakmice imao apsolutnu domonaciju u skoku. Pored toga, Novozelanđani su bili mirniji u šutu iz igre, ali su pokazivali i daleko više energije na samom parketu, bez obzira na znatno veći broj grešaka i izgubljenih lopti.

Novozelanđane je predvodio dvojac Vebster - Fotu. Prvi je ubacio 25 poena i imao šest skokova i sedam asistencija, dok je drugi postigao 20 i imao sedam uhvaćenih lopti. Kod Crne Gore je najefikasniji bio Nikola Ivanović sa 18 postignutih poena i sedam asistencija, Vučević je ubacio 15, uz devet skokova, a Dubljević i Popović po 13.



Solidni Faje nedovoljan da povuče Senegal, Australija ide u drugu fazu. Afrička selekcija prikazala potpuno drugačije lice u odnosu na duel protiv Litvanije.

Ko se ovome nadao posle onoga što smo videli pre dva dana? Nokautirani Senegal igrao je protiv motivisane Australije, a epilog je pobeda Kengura, doduše uz dosta muke i prolivenog znoja. Sjajno su se držali Afrikanci tokom najvećeg dela susreta, u prvom poluvremenu često bili i u vodstvu, ali nisu imali snage da dođu do pobede, tako da ipak već nakon dva kola znaju da napuštaju takmičenje, 81:68. Nije pomogla ni odlična partija košarkaša Crvene zvezde, Mohameda Fajea, koji je bio jedan od četvorice dvocifrenih u redovima Senegalaca.

Košarkaši Australije kao da su potcenili Senegal na početku susreta. Akcije koje su igrali nisu bile baš preterano „smislene“, a afrička selekcija je preko Morisa Ndura i Mohameda Fajea diktirala tempo. Ipak, Kenguri su do kraja deonice došli do daha, pa su čak imali dva poena prednosti, 18:16.

Nastavili su Senegalci sa odličnom igrom i u drugih deset minuta. Sevale su blokade na sve strane, a publiku su oduševljavala i brojna zakucavanja, najviše Morisa Ndura. Ipak, Australijanci su konstantno držali korak, nisu dozvoljavali Senegalu da u potpunosti preuzme glavnu reč, pa su najviše zahvaljujući koševima Endrua Boguta i Krisa Gouldinga vodili na poluvremenu rezultatom 36:33.

Sredina treće četvrtine bila je ključna, pošto su Australijanci tada napravili odlučujuću razliku koju su manje-više bez problema održavali sve do kraja meča. Tačno na pet minuta do kraja treće deonice, Kenguri su po prvi put stigli do dvocifrene prednosti košem Petija Milsa, a ravno 10 poena razlike pisalo je na semaforu i pred poslednjih deset minuta košarke, 60:50.

Činilo se da bi Senegal mogao da uvede meč u neizvesnu završnicu, naročito kada je na pet minuta pred kraj utakmice prišao na svega pet poena prednosti. Međutim, Faje tada pravi ličnu grešku, Aron Bejnspogađa oba bacanja, na šta se nadovezala i trojka Džoa Inglsa, pa je tačna na ovu utakmicu stavljena. Australijanci su do kraja samo uspeli dodatno da uvećaju prednost, te da slave i prilično ubedljivo, iako po prikazanoj igri možda to i nisu zaslužili. Bilo kako bilo, Kenguri su došli do „plus 13“, 81:68.

Australijance je predvodio Peti Mils sa 22 postignuta poena za čak 33 minuta provedena na parketu, a odmah iza je bio već pomenuti Džo Ingls sa 17 poena. Aron Bejns je još samo bio dvocifren sa 12 postignutih poena. Kod Senegalaca najefikasniji je bio Ksane Dalmeida sa 14 poena, po 13 su ubacili Moris Ndur i Jusufa Ndoje, a košarkaš Crvene zvezde, Mo Faje je nakon 10 datih poena u prvom poluvremenu kada je bio jedini dvocifren, u drugom dodao samo još dva i meč završio sa 12 poena.

Ode Nemačka kući: Dominikanci igraju ozbiljnu košarku, Viktor Liz i Eloj Vargas presudili Pancerima. Nemcima preostalo da se nadaju čudu Jordana protiv Francuske. Šok: Nemci sa 3 NBA igrača izgubili od Dominikanske Republike i ispali! Iz grupe G u Šenženu, u drugu fazu Mundobasketa će otići Dominikana i najverovatnije Francuska.

Dominikanska Republika tek treći put u istoriji nastupa na šampionatu sveta, ali je drugi put zaredom uspela da prebrodi grupnu fazu!

Ali, dok je u Španiji završila grupu sa skorom 2-3 i prošla iz "trougla" sa Novim Zelandom i Ukrajinom, ovog puta je u izmenjenom sistemu takmičenja došla do iznenađujućih 2-0 i u sredu će sa Francuskom igrati za prvo mesto u grupi G.

Na drugoj strani, Nemačka je porazom od 70:68 kolo pre kraja izgubila sve šanse da se nađe u najboljih 16 na šampionatu.

Nemci su na Mundobasket došli sa trojicom aktuelnih NBA igrača, Denisom Šruderom, Maksimilijanom Kleberom i Danielom Tajsom, ali Dominikanska Republika nije bila impresionirana.

U drugoj četvrtini su gubili devet razlike (18:27), pa uspostavili ravnotežu i tri minuta pre kraja poveli 69:63. Konačnih 70:68 postavio je Ronald Roberts slobodnim bacanjem 1:15 minuta pre kraja.

U dramatičnom finišu obe ekipe nisu iskoristile po dva napada, da bi Danilo Bartel šutnuo trojku za pobedu Nemačke i promašio.

Pogledajte kakvo je onda usledilo slavlje košarkaša sa ostrva u Karipskom moru, čiji selektor Nestor Garsija nema na raspolaganju NBA asove Ala Horforda i Karla Entonija Taunsa!

Ludnica u Šenženu, Nemačka najverovatnije ide kući nakon samo dve utakmice! Za takav epilog biće dovoljna pobeda Francuza protiv Jordana, koja se gotovo i ne dovodi u bilo kakvo pitanje. Indisponirani Nemci danas nisu ličili na sebe, dopustili su Dominikanskoj Republici da ih uvuče u svoju „mašinu“ i na kraju su doživeli veoma šokantan poraz, 70:68. Denis Šreder ponovo je imao užasne procente šuta, iako je bio najefikasniji. Danas jednostavno nije imao ko da to popravi. Na kraju je on i napravio veliku glupost kada je u poslednjem napadu umesto polaganja odlučio da prosledi loptu van reketa gde niko nije imao izglednu poziciju.

Stisnuto su Nemci ušli u meč protiv Dominikanske Republike, svesni da bi ih poraz najverovatnije poslao kući. Mač nad glavom je konstantno visio, jer je u mislima sigurno bila očajna prva četvrtina protiv Francuske kada su postigli samo četiri poena. Tako su Dominikanci na startu vezali nekoliko dobrih napada i uterali strah u kosti Pancerima, koji su ipak korak po korak koševima i asistencijama fantastičnog Denisa Šredera došli do daha i na kraju prve četvrtine vodili rezultatom 21:16.

Činilo se da kola naglo idu nizbrdo za Dominikansku Republiku na startu druge deonice kada je nemački sastav došao do devet poena prednosti. Ali Panceri su tada ponovo stali, dopustili rivalu da se razigra i veže osam poena, nekoliko prilično glupih grešaka napravili su Johanes Fojtman i Robert Bencing i selekcija iz Centralne Amerike je prišla na poen zaostatka. Ušlo se u rezultatsku klackalicu. Malo je prednost bila na strani Nemaca, a malo na strani Dominikanaca, a u tom duhu se otišlo i na pauzu na kojoj su Panceri vodili, 39:37.

A treća četvrtina je donela potpuni haos. Konstantno je prednost prelazila iz jedne ruke u drugu, delovalo je da Nemci jednostavno nemaju snage da slome veoma raspoložene košarkaše iz Centralne Amerike. U poslednja dva minuta ove deonice videla se i sva nemoć Pancera večeras. Dominikanci su fantastičnim akcijama i zakucavanjima Robertsa i Solana, te trojkom Montera prešli u prednost i naterali selektora Nemačke, Henrika Rodla, da krene da gricka nokte. Njegova selekcija bila je na deset minuta od izvesne eliminacije, 55:52.

Dominikanska Republika je očas posla došla i do osam poena prednosti. Serijom 5:0 otvorila je ova reprezentacija poslednju deonicu, te se činilo da je pred Nemcima put bez povratka. Ali odlično su reagovali košarkaši iz Centralne Evrope nakon tog minuta odmora. Trojke su vezali Maodo Lo, a poenima su doprineli i Danijel Tajs i Danilo Bartel, te je na semaforu vrlo brzo pisala prednost za Nemačku.

Ali tada ponovo glavnu reč preuzima Dominikanska Republika. Nemački košarkaši još jednom pokazuju neozbiljnost u ofanizivnom polju, prave nekoliko nerezonskih poteza, nakon kojih rivali iz tranzicije dolaze do lakih poena. Mic po mic, Dominikanci su na tri minuta pred kraj utakmice stekli šest poena prednosti, a Panceri su bili na rubu eliminacije.

Uzvratili su Nemci poenima sa linije za slobodna bacanja, pa je na dva minuta pred kraj razlika iznosila samo tri poena. Dominikanci kao da su se uplašili pobede, u napadu im je dva puta isteklo vreme. Tajs je na minut do kraja mogao da poravna rezultat, ali lej-ap nije završio u košu. Ušlo se u neverovatno uzbudljivu završnicu, Viktor Liz je za malo promašio šut za tri poena iz nemoguće pozicije, a Šruder iz kontranapada nije poentirao. Na semaforu je i dalje pisalo 70:68 za Dominikanu na samo 30 sekundi pred kraj utakmice. Sudije su gledale tada od koga je lopta izašla u aut i posle dugog većanja odlučile da loptu dodele Dominikani. Promašio je Baez šut za tri, lopta je došla do Šredera koji se sručio ka košu, a onda u trenutku kada je samo trebalo da položi i donese produžetak, odlučio da izbaci loptu van reketa. Ona je došla do Bartela koji je morao da šuta za tri iz nemoguće situacije. Nije ni dobacio do koša i slavlje Dominikanaca je moglo da počne, obezbedili su plasman u drugi krug. Nemci će, ako Francuska pobedi Jordan, što je sasvim izvesno, i definitivno napustiti takmičenje.

Najefikasniji kod Dominikanaca bili su Liz sa 17 poena i Vargas sa 16 poena, dok je Šreder za Nemce ubacio 20.

Blejk Šilb i Česi trojkama zatrpali Japan, protiv Turske za drugu fazu! Samuraji pakuju kofere!

Bilo je kratko i slatko, ali objektivno Japanci nemaju kvaliteta za duže zadržavanje na Mundobasketu u Kini. Nakon poraza od Turske, još jedan neuspeh za Ruija Hačimuru i samuraje iz zemlje izlazećeg sunca. Njihove sablje nisu mogle protiv čeških topova. Blejk Šilb i ostali reprezentativci trojkama su zatrpali protivnički koš i Češka je došla do pobede od 89:76.

Za Čehe to znači da će u poslednjem kolu u direktnom okršaju sa Turskom odlučivati o tome ko će u drugu fazu iz Grupe C. Japanci nemaju čemu da se nadaju, osim prilici da se na koncu takmičenje odmore sa NBA asovima iz američke reprezentacije. Jesu Japanci fanatici, ali nisu ludi pa da pomisle da mogu da šokiraju SAD kad već nisu mogli Turke i Čehe.

Česi su ih masakrirali trojkama. Nije da ih je bilo u rekordnom broju, ali svaki put kad bi se Japanci ponadali – buć. Čak šest trojki ubacio je nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, naturalizovani Amerikanac Blejk Šilb (šut za tri 6/7),  a četiri je dodao Nimburkov Jaromir Bohačik. Njih dvojica su sa po 22 poena i bili najefikasniji u timu, dok je Tomaš Satoranski obavljao nešto drugačiju ulogu, pa se zaustavio na 15 poena, ali je imao i šest skokova i sedam asistencija. Više nego dovoljno za istorijsku pobedu Čeha, za njih premijernu na svetskim prvenstvima.

Na drugoj strani je po običaju odskočio Rui Hačimura sa 21 poenom, Jutana Vatanabe je dobacio do 15, Nik Fazekas do 12 uz 10 skokova, Makoto Hijeđima je bio dvocifren sa 10, ali svi ostali zajedno doprineli su sa mizernih 18 koševa.

Kad na to dodamo samo pet izgubljenih lopti Čeha, naspram 15 Japanaca, te pet blokada pobedničkog tima dolazimo do potvrde teze da Japanci prosto nemaju kvalitet da se nose i sa “drugoligaškim“ evropskim selekcijama.

Protiv Amerikanaca, za svoj ćef. Nek uživaju. Ne igra se svaki dan protiv NBA zvezda.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar