УС опен: Рафа разбио Чилића! Прошао Монфис и још...

Надал разнео Чилића, још два корака до финала са Федерером! Шпанац дозволио Хрвату да изједначи, а онда му у трећем и четвртом сету препустио само три гема.  Шварцман послао кући Зверева! Двадесети носилац на Ус Опену, Аргентинац Дијего Шварцман, пласирао се у четвртфинале победом над Немцем Александером Зверевим.

Тенис 03.09.2019 | 13:03
УС опен: Рафа разбио Чилића! Прошао Монфис и још...
Рафа испрашио Чилића пред Тајгером Вудсом, за полуфинале са Шварцманом. Шампион Ролан Гароса Рафаел Надал пласирао се у четвртфинале УС Опена победом над 22. носиоцем, Марином Чилићем из Хрватске, 6:3, 3:6, 6:1, 6:3.

Рафаел Надал пласирао се у четвртфинале УС опена, убедљивом победом над Марином Чилићем - 3:1, по сетовима 6:3, 3:6, 6:1, 6:2.

Он ће се састати са Аргентинцем Дијегом Шварцманом, а у евентуалном полуфиналу са Гаелом Монфисом или Матеом Беретинијем, тако да се може рећи да му је пут до меча за трофеј широм отворен.

Шпанац је тако стигао до 40. четвртфинала на Гренд слем турнирима у каријери, успут је изгубио сет, али је на крају био доминантан и заслужено је међу осама најбољих.

Чилић је играо прилично добро у почетна два сета, добио је други и стигао до равнотеже у мечу, али онда је Рафа подигао темпо, почео је боље да узвраћа сервисе и на крају добио меч.

У претпоследњем поену у мечу стигао је једну лоптицу за коју се веровало да је немогуће дохватити је. Послао је поред мреже, пала је у поче Чилића, што је изазвало делиријум на стадиону.

"Лако је описати тај поен, али тешко је то урадити! Не знам, пратио сам лоптицу добро, потрчао сам, видео сам у последњем моменту да има мало простора са те стране. Једино тако сам могао добити поен, али у свему треба имати и мало среће", признао је Рафа по завршетку меча.

Признао је и да га је Чилић прописно намучио у прва два сета.

"У другом сету сам осећао да играм сувише у његовим рукама. Имао је ту одлучност да уђе у терен, ударао је снажно, после тог сета сам мислио да нешто морам да мењам. Почео сам коначно да враћам други сервис у терен, то је донело промену", сматра Рафа.

Његов наредни противник је Аргентинац Дијего Шварцман.

"Дијего игра сјајно. Он је један од најталентованијих играча. Велики је изазиов, морам да играм најбоље. Знамо се добро, пријатељи смо, тренирамо често. Надам се да ћемо одиграти велики меч и да ћу се наћи у полуфиналу", додао је шпански тенисер.

У том интервјуу на терену, Рафа је причао и о специјалном госту, пошто је његов меч са трибина пратио голфер Тајгер Вудс. Рафа воли голф, али каже да тешко може да саветује Тајгера о голфу.

"Тајгер не треба никакав савет од мене! Искрено, част ми је да играм пред свима, али пред њим је то посебна ствар. Никад нисам имао идоле, али ако за неког могу рећи да јесте, онда је то он. Пратим сваки његов ударац током године, драго ми је да је овде, он је легенда спорта. Честитам му због једног од највећих повратака у спорту, освајања Мастерса ове године. А што се тиче мог голва, па боље је ако Тајгер не види мој свинг! Можда изгуби ритам после тога", нашалио се Надал на крају разговора.



Шварцман се међу осам најбољих пробио савладавши Александера Зверева, што и није толико изненађење, ако се зна да млади Немац ове године никако није успео да стабилизује форму.

Шварцман је после 188 минута игре славио у четири сета, 3:6, 6:2, 6:4, 6:3.

Зверев, који је био постављен за шестог носиоца на турниру, провлачио се у прва три кола, у мечевима које јед добијао у пет сетова. Сада више није могао и Шварцман је после боље игре заслужено међу осам.

Немачки тенисер је направио чак 17 дуплих сервис грешака, што је помогло Аргентинцу да стигне до тријумфа и изједначи свој најбољи Гренд слем резултат који је такође постигао на УС Опену.

Дијего је пре две године такође стигао међу осам најбољих али тада га је зауставио Шпанац Пабло Карењо-Буста.

По завршетку меча, Дијего се збунио, рекао је у интервјуу на терену да је мислио да у четвртфиналу игра са Италијаном Беретинијем.

"Мислио сам да идем на Беретинија јер сам видео његов меч поен на видеу. Али сада када знам да то може бити Рафа, супер је. Следеће коло са њим, он ми је велики пријатељ и велики противник. Увек је лепо играти са њим у четвртфиналу Гренд слема. Уживаћу, свакако, али пре свега увек покушавам да победим", поручио је сјајни Аргентинац.

Последица пласмана у четвртфинале је и сигуран скор Дијега на АТП листи. Највиши пласман био му је 11. место, на турнир је стигао као 21. на свету, а пласманом у четвртфинале обезбедио је нови скок у Топ 20.

На ком месту ће бити зависи не само од њега већ и од резултата Матеа Беретинија и Стана Вавринке, који сз такође у прилици да начине значајан скок.



С обзиром на елиминацију Новака Ђоковића, који је Стену Вавринки предао меч због повреде, најатрактивније потенцијално финале било би оно између Надала и Роџера Федерера, али ће Швајцарац за то морати да победи Григора Димитрова, па Вавринку или неугодног Данила Медведева.

Федерер и Надал последњи пут су се у финалу састали на Мастерсу у Шангају 2017, а на гренд слем турнирима исте године у Мелбурну. "ФедЕx" се у то време налазио у серији од пет победа у међусобним мечевима.

Ове сезоне одмерили су снаге два пута и сваки је славио на својој омиљеној подлози - Надал резултатом 3:0 у полуфиналу Ролан Гароса, а Федерер 3:1 у полуфиналу Вимблдона.

Монфис без проблема до четвртфинала! Гаел Монфис је експресно завршио посао у четвртом колу УС Опена, Француз је изгубио само пет гемова у мечу са Паблом Андухаром-Албом из Шпаније, 6:1, 6:2, 6:2.

Био је то беспрекоран меч за 13. тенисера света у судару са Андухар-Албом који је на такмичење на Флашинг медоузу дошао као 70. на аранг листи.

Монфис је од почетка преузео иницијативу, једноставно није дао шансу противнику, а била му је ово јубиларна 470. победа у каријери до које је дошао после само 86 минута игре.

Французу је ово укупно четврти пласман међу осам најбољих у Њујорку.

Први пут је међу осам био 2010, потом је исто урадио четири године касније, да би у полуфиналу 2016. изгубио од Новака Ђоковића.

Он ће се у четвртфиналу састати са Италијаном Матеом Беретинијем који је победио Руса Андреја Рубљова са 6:1, 6:4, 7:6 (6).

Андрееску ставила тачку на бајковиту причу Тејлор Таунсенд. Петнаести носилац на УС Опену, Канађанка Бјанка Андрееску пласирала се у четвртфинале.

Она је у мечу против квалификанткиње Тејлор Таунсенд из САД славила у три сета, 6:1, 4:6, 6:2 после 117 минута игре.

Андрееску, која је овог лета освојила Премијер турнир у Торонту, а раније током сезоне Њупорт Бич и Индијан Велса, први пут је међу осам најбољих у Њујорку.

Против Таунсендове, која је до овог кола дошла рискантном сервис-волеј игром, одиграла је боље у почетном, као и у сету одлуке па ће се за пласман у полуфинале борити са Белгијанком Елизе Мертенс, која је без већих проблема савладала Американку Кристи Ан.

"Тејлор је имала сјајан турнир, дошла је до овог кола из квалификација. Сјајна је особа. Другачије игра, надам се да ће наставити тако", каже Андрееску.

Признаје да јој није било лако када је Таунсендова решила да промени тактику и одигране нешто повученије.

"Није било лако. Не играм против играчица са оваквим стилом. Вежбала сам, али она је добила други сет. Ипак, успела сам да се саберем и добијем на крају. Овде је сјајно играти, можда публика није била уз мене, али чула сам и неке Канађане, хвала вам. Мораћу да играм добро против Мертенс, одлична је, агресивна играчица, видећемо шта ће бити", поручила је Бјанка.

Мертенс Ановој препустила само два гема! Белгијанка Елизе Мертенс без већих проблема се пласирала у четвртфинале УС Опена.

Она је после 69 минута игре савладала Американку Кристи Ан, 141.на светској листи препустивши јој свега два гема, 6:1, 6:1.

Био је то њихов трећи окршај до сада и друга победа за тенисерку из Белгије која је од почетка до краја диктирала темпо игре и лако освајала поене.

Анова је била у потпуно подређеном положају, па је Мертенс заслужено стигла до свој првог четвртфинала на овом турниру.

Мертенс, која је постављена за 25. носиоца, два пута је направила брејк у почетном сету, у другом и шестом гему.

У другом сету, то јој је пошло за руком три пута, у првом, петом и седмом гему и сада је чека велики посао против Канађанке, Бјанке Андрееску.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар