US open: Rafa razbio Čilića! Prošao Monfis i još...

Nadal razneo Čilića, još dva koraka do finala sa Federerom! Španac dozvolio Hrvatu da izjednači, a onda mu u trećem i četvrtom setu prepustio samo tri gema.  Švarcman poslao kući Zvereva! Dvadeseti nosilac na Us Openu, Argentinac Dijego Švarcman, plasirao se u četvrtfinale pobedom nad Nemcem Aleksanderom Zverevim.

Tenis 03.09.2019 | 13:03
US open: Rafa razbio Čilića! Prošao Monfis i još...
Rafa isprašio Čilića pred Tajgerom Vudsom, za polufinale sa Švarcmanom. Šampion Rolan Garosa Rafael Nadal plasirao se u četvrtfinale US Opena pobedom nad 22. nosiocem, Marinom Čilićem iz Hrvatske, 6:3, 3:6, 6:1, 6:3.

Rafael Nadal plasirao se u četvrtfinale US opena, ubedljivom pobedom nad Marinom Čilićem - 3:1, po setovima 6:3, 3:6, 6:1, 6:2.

On će se sastati sa Argentincem Dijegom Švarcmanom, a u eventualnom polufinalu sa Gaelom Monfisom ili Mateom Beretinijem, tako da se može reći da mu je put do meča za trofej širom otvoren.

Španac je tako stigao do 40. četvrtfinala na Grend slem turnirima u karijeri, usput je izgubio set, ali je na kraju bio dominantan i zasluženo je među osama najboljih.

Čilić je igrao prilično dobro u početna dva seta, dobio je drugi i stigao do ravnoteže u meču, ali onda je Rafa podigao tempo, počeo je bolje da uzvraća servise i na kraju dobio meč.

U pretposlednjem poenu u meču stigao je jednu lopticu za koju se verovalo da je nemoguće dohvatiti je. Poslao je pored mreže, pala je u poče Čilića, što je izazvalo delirijum na stadionu.

"Lako je opisati taj poen, ali teško je to uraditi! Ne znam, pratio sam lopticu dobro, potrčao sam, video sam u poslednjem momentu da ima malo prostora sa te strane. Jedino tako sam mogao dobiti poen, ali u svemu treba imati i malo sreće", priznao je Rafa po završetku meča.

Priznao je i da ga je Čilić propisno namučio u prva dva seta.

"U drugom setu sam osećao da igram suviše u njegovim rukama. Imao je tu odlučnost da uđe u teren, udarao je snažno, posle tog seta sam mislio da nešto moram da menjam. Počeo sam konačno da vraćam drugi servis u teren, to je donelo promenu", smatra Rafa.

Njegov naredni protivnik je Argentinac Dijego Švarcman.

"Dijego igra sjajno. On je jedan od najtalentovanijih igrača. Veliki je izaziov, moram da igram najbolje. Znamo se dobro, prijatelji smo, treniramo često. Nadam se da ćemo odigrati veliki meč i da ću se naći u polufinalu", dodao je španski teniser.

U tom intervjuu na terenu, Rafa je pričao i o specijalnom gostu, pošto je njegov meč sa tribina pratio golfer Tajger Vuds. Rafa voli golf, ali kaže da teško može da savetuje Tajgera o golfu.

"Tajger ne treba nikakav savet od mene! Iskreno, čast mi je da igram pred svima, ali pred njim je to posebna stvar. Nikad nisam imao idole, ali ako za nekog mogu reći da jeste, onda je to on. Pratim svaki njegov udarac tokom godine, drago mi je da je ovde, on je legenda sporta. Čestitam mu zbog jednog od najvećih povrataka u sportu, osvajanja Mastersa ove godine. A što se tiče mog golva, pa bolje je ako Tajger ne vidi moj sving! Možda izgubi ritam posle toga", našalio se Nadal na kraju razgovora.



Švarcman se među osam najboljih probio savladavši Aleksandera Zvereva, što i nije toliko iznenađenje, ako se zna da mladi Nemac ove godine nikako nije uspeo da stabilizuje formu.

Švarcman je posle 188 minuta igre slavio u četiri seta, 3:6, 6:2, 6:4, 6:3.

Zverev, koji je bio postavljen za šestog nosioca na turniru, provlačio se u prva tri kola, u mečevima koje jed dobijao u pet setova. Sada više nije mogao i Švarcman je posle bolje igre zasluženo među osam.

Nemački teniser je napravio čak 17 duplih servis grešaka, što je pomoglo Argentincu da stigne do trijumfa i izjednači svoj najbolji Grend slem rezultat koji je takođe postigao na US Openu.

Dijego je pre dve godine takođe stigao među osam najboljih ali tada ga je zaustavio Španac Pablo Karenjo-Busta.

Po završetku meča, Dijego se zbunio, rekao je u intervjuu na terenu da je mislio da u četvrtfinalu igra sa Italijanom Beretinijem.

"Mislio sam da idem na Beretinija jer sam video njegov meč poen na videu. Ali sada kada znam da to može biti Rafa, super je. Sledeće kolo sa njim, on mi je veliki prijatelj i veliki protivnik. Uvek je lepo igrati sa njim u četvrtfinalu Grend slema. Uživaću, svakako, ali pre svega uvek pokušavam da pobedim", poručio je sjajni Argentinac.

Posledica plasmana u četvrtfinale je i siguran skor Dijega na ATP listi. Najviši plasman bio mu je 11. mesto, na turnir je stigao kao 21. na svetu, a plasmanom u četvrtfinale obezbedio je novi skok u Top 20.

Na kom mestu će biti zavisi ne samo od njega već i od rezultata Matea Beretinija i Stana Vavrinke, koji sz takođe u prilici da načine značajan skok.



S obzirom na eliminaciju Novaka Đokovića, koji je Stenu Vavrinki predao meč zbog povrede, najatraktivnije potencijalno finale bilo bi ono između Nadala i Rodžera Federera, ali će Švajcarac za to morati da pobedi Grigora Dimitrova, pa Vavrinku ili neugodnog Danila Medvedeva.

Federer i Nadal poslednji put su se u finalu sastali na Mastersu u Šangaju 2017, a na grend slem turnirima iste godine u Melburnu. "FedEx" se u to vreme nalazio u seriji od pet pobeda u međusobnim mečevima.

Ove sezone odmerili su snage dva puta i svaki je slavio na svojoj omiljenoj podlozi - Nadal rezultatom 3:0 u polufinalu Rolan Garosa, a Federer 3:1 u polufinalu Vimbldona.

Monfis bez problema do četvrtfinala! Gael Monfis je ekspresno završio posao u četvrtom kolu US Opena, Francuz je izgubio samo pet gemova u meču sa Pablom Anduharom-Albom iz Španije, 6:1, 6:2, 6:2.

Bio je to besprekoran meč za 13. tenisera sveta u sudaru sa Anduhar-Albom koji je na takmičenje na Flašing medouzu došao kao 70. na arang listi.

Monfis je od početka preuzeo inicijativu, jednostavno nije dao šansu protivniku, a bila mu je ovo jubilarna 470. pobeda u karijeri do koje je došao posle samo 86 minuta igre.

Francuzu je ovo ukupno četvrti plasman među osam najboljih u Njujorku.

Prvi put je među osam bio 2010, potom je isto uradio četiri godine kasnije, da bi u polufinalu 2016. izgubio od Novaka Đokovića.

On će se u četvrtfinalu sastati sa Italijanom Mateom Beretinijem koji je pobedio Rusa Andreja Rubljova sa 6:1, 6:4, 7:6 (6).

Andreesku stavila tačku na bajkovitu priču Tejlor Taunsend. Petnaesti nosilac na US Openu, Kanađanka Bjanka Andreesku plasirala se u četvrtfinale.

Ona je u meču protiv kvalifikantkinje Tejlor Taunsend iz SAD slavila u tri seta, 6:1, 4:6, 6:2 posle 117 minuta igre.

Andreesku, koja je ovog leta osvojila Premijer turnir u Torontu, a ranije tokom sezone Njuport Bič i Indijan Velsa, prvi put je među osam najboljih u Njujorku.

Protiv Taunsendove, koja je do ovog kola došla riskantnom servis-volej igrom, odigrala je bolje u početnom, kao i u setu odluke pa će se za plasman u polufinale boriti sa Belgijankom Elize Mertens, koja je bez većih problema savladala Amerikanku Kristi An.

"Tejlor je imala sjajan turnir, došla je do ovog kola iz kvalifikacija. Sjajna je osoba. Drugačije igra, nadam se da će nastaviti tako", kaže Andreesku.

Priznaje da joj nije bilo lako kada je Taunsendova rešila da promeni taktiku i odigrane nešto povučenije.

"Nije bilo lako. Ne igram protiv igračica sa ovakvim stilom. Vežbala sam, ali ona je dobila drugi set. Ipak, uspela sam da se saberem i dobijem na kraju. Ovde je sjajno igrati, možda publika nije bila uz mene, ali čula sam i neke Kanađane, hvala vam. Moraću da igram dobro protiv Mertens, odlična je, agresivna igračica, videćemo šta će biti", poručila je Bjanka.

Mertens Anovoj prepustila samo dva gema! Belgijanka Elize Mertens bez većih problema se plasirala u četvrtfinale US Opena.

Ona je posle 69 minuta igre savladala Amerikanku Kristi An, 141.na svetskoj listi prepustivši joj svega dva gema, 6:1, 6:1.

Bio je to njihov treći okršaj do sada i druga pobeda za teniserku iz Belgije koja je od početka do kraja diktirala tempo igre i lako osvajala poene.

Anova je bila u potpuno podređenom položaju, pa je Mertens zasluženo stigla do svoj prvog četvrtfinala na ovom turniru.

Mertens, koja je postavljena za 25. nosioca, dva puta je napravila brejk u početnom setu, u drugom i šestom gemu.

U drugom setu, to joj je pošlo za rukom tri puta, u prvom, petom i sedmom gemu i sada je čeka veliki posao protiv Kanađanke, Bjanke Andreesku.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar