Оборен тендер оставио војнике у БиХ без хљеба

Припадници Оружаних снага БиХ из Горажда, Жепча, Добоја и Дервенте због поништења тендера за набавку хране остаће без хљеба и пита, јер, како стоји у образложењу Министарства одбране БиХ, које га је и поништило, “ниједна понуда није достављена у одређеном крајњем року”.

Босна и Херцеговина 31.08.2019 | 11:32
Оборен тендер оставио војнике у БиХ без хљеба
Вриједност тендера премашује 100 хиљада еура и то је тек један од тендера поништених у посљедње двије године, а чија укупна вриједност износи око три и по милиона еура.

Ниједна од понуда у пропалим тендерима, према званичним наводима Министарства одбране БиХ, није била прихватљива.

Проблеми дужи од једне деценије

На проблеме с јавним набавкама у овом министарству дуже од деценије указивала је и Канцеларија за ревизију институција БиХ, те је за систем јавних набавки дато мишљење с резервом. Негативно или мишљење с резервом упућивано је многим институцијама у БиХ управо због проблема у вези с јавним набавкама, односно нетранспарентним и дикскриминирајућим процедурама.

О томе зашто се у БиХ често поништавају тендери, појаснио је мониторинг јавних набавки који је са још неколико невладиних организација радио Транспаренцy Интернатионал (ТИ) БиХ, а Милена Мастило за РСЕ наводи:

„Прије свега то су детаљно прецизне техничке спецификације које могу испунити само одређени понуђечи, иако закон прописује да техничке спецификације морају понуђачима омогућити једнак и недискриминирајући приступ такмичењу, најбројнији су примјери погодовања а неријетко се дешава да је роба буквално преписана из каталога.“

Лист медвјетке 30 посто, коријен зечијег трна 25, коријен преслице 20 посто, зелен вријеска 10, лист бреза 10 и кукурузне свиле пет посто, баш овакав и у овом омјеру Увин Х чај желе пити у Шумама Херцег Босне, одјел Купрес, како су то навели у свом јавном позиву, а што су занимљивим издвојили и у ТИ.

А преференце су присутне свуда.

„Једно пише, друго стиже“

Један од примјера новинарима је недавно представљајући налазе на којима су радили изнио Александар Драганић из Агенције за развој предузећа ЕДА из Бањалуке.

„Прва је набавка већа од 250 хиљада еура, то су два ватрогасна воузила од стране града и Сарајево гдје се спецификација димензија дужина, ширина, висина, карактеристике као што су клиринс, максимални угао успона при опретећењу, тачно видите да је то возило које је тражено Камаз. Кад су дошли резултати ми смо видјели да је `Лада ауто` добила тај посао која заступа марку ватрогасног возила Камаз“, каже Драганић.

„Рудник и термоелектрана Угљевик“, прошле су године за исто возило, истог понуђача расписали исти тендер, гдје је чак и осовинско растојање наведено у спецификацијама. Иако је на ову понуду било жалби, Канцеларија за разматрање жалби одбацила ју је као неосновану, мада је Законом о јавним набавкама у БиХ, забрањено кориштење описа из каталога једног произвођача.

Аналитичарка Тања Топић сматра да ситуација у којој се огроман криминал мјери стотинама милиона, указује на двије ствари.

„Једна је да немамо изграђену правну државу и да оне институције које би требало да функционишу и одраде свој посао, иако постоје документовани примјери страшних размјера корупције и криминала и фаворизовања појединих компанија које су блиске структурама власти, имају игнорантски однос према тим случајевима и затурање у прашњаве ладице настојећи да купе вријеме које ће избрисати те трагове. Други показатељ је тај оквир и наша свијест. Ми смо постали такви да смо огуглали на корупцију и те случајеве и то нам је постало прихватљиво.“

Политички прсти

Да ту има и политичких прстију упозорио је недавно и Транспаренцy Интернатионал који је нашао везу између нетранспарентног финансирања политичких странака те закључио да "је видљиво да су донатори странака добијали бројне тендере у локалним заједницама гдје управо те странке врше власт.“

Такође су примали донације од оних фирми које већ имају уговоре са јавним институцијама. Како је изнео Мервин Мирашчија из Фонда за отворено друштво, све то за последицу има да у БиХ између 250 до 300 милиона еура од јавних набавки на годишњем нивоу заврши у сивој зони.

„Уколико имамо четири милијарде које се годишње троше у Босни и Херцеговини, веома лако можете израчунати колико је то, значи да имамо стандард једне Њемачке, Француске ... Код нас је практично у сивим токовима, нешто што је подложно корупцији, између 500 и 600 милиона КМ (око 250 до 300 милиона еура) на годишњем нивоу“, објашњава Мирашчија.

Званично, још увек, нема стратегије за сузбијање сиве економије без обзира на податке који показују да управо држава, то јест њени грађани, плаћају високи цех нетранспарентног одливања новца.

Извор: РСЕ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Доле

31.08.2019 09:46

Теско нама сваки тендер у ОС БиХ зна се како иде и колко се узима а војска гладна зедна подерана возни парк се распао а зато господа из министарства одбране и високи официри су милионери .Треба сипу огазовати да банду покупи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аноннимусс

31.08.2019 10:04

Могу гладни и бит ниста не раде свакако ,сви су ту досли преко стеле. Имају код куце хљеба нек понесу а нарезака имају јос из титиног система могу прегурат док не продје тендер

Name

Ма

31.08.2019 10:31

Ови тзв. војници и јесу само дзабалебароси. То треба распустити подхитно и да врате све плате које су добијали за своје дзабалебарење!

Name

ре ма

31.08.2019 13:27

Дабогда вас опет полавило па онда да дозивате џебалебароше а они да не додју стоко једна незахвална

Name

ре

31.08.2019 14:35

Уместо без хљеба требао их је оставити без посла, па ако смо сви ми старији од 36г могли служити редован војни рок и бити у рату, нека га сви служе по годину дана. А за награду држава нас је оставила без посла, избацила из наших предузећа на улицу.

Name

Ево

31.08.2019 16:46

Ево хоце Додик и без посла да их остави

Name

документ

31.08.2019 09:54

Намијештање тендера није ништа ново, па то је уобичајена пракса. Нисам стручњак али међу тим тендерима има и прања пара. Наруче се послови и роба а побједници тек основана предузећа, нећемо ми дуго на зелену грану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

31.08.2019 10:47

То је образ министареке орузаних снага бих тескотеби дрзаво немозес хранит своју воијску храницес тудју нато војску нес брата за брата хоцес тудјина за господара тоје доказ какваје ово дрзава којасе одрзава на инфузији дабогда цркла дајој дрзимо опело јос није умрла а каце јоссе незна

ОДГОВОРИТЕ
Name

мостарац

31.08.2019 12:38

Прије неких дестак година сам задњи пут учествовао на неком тендеру и од тада више никад нисам слао понуде. Радило се о тендеру за МУП ХНК по разним ЛОТ-овима (канцеларијски материјал, одржавање возила, фотографске услуге, гориво, прање возила итд). Одређеног дана се отварају присригле понуде и томе присуствују сви понуђачи. Комисија од три члана отвара коверте и утврђују је ли документација комплетна. Међу свом том документацијом, потребна је и изјава по члану 34 неког закона, не сјећам се сад којег. Углавном, ради се о изјави да твоја фирма или ти лично нема родбинске или друге везе са расписивачем тендера. Напишеш то на папиру са својим меморандумом, потпишеш се, ставиш печат и то је то. Минута посла. Ако имаш печат са собом можеш је написати на лицу мјеста. Углавном, иде отварање коверти по ЛОТ-овима и на реду је канцеларијски материјал. Један понуђач је заборавио доставити ту изјаву и документација је оцијењена као некомплетна па самим тим одбијена. Јадни човјек се не буни јер правила су правила, ред је ред. Конта човјек, полиција је то, мора све по закону. Након извјесног времена долази на ред један понуђач одржавања возила. Фирма нема потврду да не дугује порез. Умјесто да документација буде одбијена, они њега питају "па како сте то заборавили, за колико времена је можете набавити?, итд. Оног првог јадника су одбили због папира којег је могао направити на лицу мјеста а због овог другог су одгодили отварање коверти за два дана и то кад је већ пола коверти отворено. Тада ми се све згадило. И вјерујте, није то имало никакве везе са нацијом. Гледао сам како муслиман ради у корист Хрвата а на директну штету "свог". Битан је проценат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збиља

31.08.2019 13:22

Који це нам краставац војска(армија), када смо све своје војске до сада потросили на саме себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моралес

31.08.2019 13:40

...да знас колико ме брига за тим "бих војницима"..та категорија ми је непозната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоро

31.08.2019 14:19

е што се насекирах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

31.08.2019 14:54

Војска нема кухара и пекара али зато има бањалучког пива на паузи неможеш остати жив од њих у локалима код касарне Козара у БЛ, пун сто празних флаша , браво за оружане снаге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

31.08.2019 15:41

Жалосно био сам у Козари 1999 на 2000 диту Војни Полицајац и док смо ми шетали градом Војска је и била дисциплинована

Name

Ре

31.08.2019 18:21

Скуп паразита,каква војска.Имају добре плате и лумперај

Name

Има рјешење

31.08.2019 20:35

Нека проблем разријеши министарка Марина Пендеш по узору на француску краљицу Марију Антоанету - "ако немају 'леба, нек' једу колаче".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Успут

01.09.2019 07:21

Која пита је у питању??Сирница,зељаница,бурек,кромпирача....

ОДГОВОРИТЕ