Oboren tender ostavio vojnike u BiH bez hljeba

Pripadnici Oružanih snaga BiH iz Goražda, Žepča, Doboja i Dervente zbog poništenja tendera za nabavku hrane ostaće bez hljeba i pita, jer, kako stoji u obrazloženju Ministarstva odbrane BiH, koje ga je i poništilo, “nijedna ponuda nije dostavljena u određenom krajnjem roku”.

Bosna i Hercegovina 31.08.2019 | 11:32
Oboren tender ostavio vojnike u BiH bez hljeba
Vrijednost tendera premašuje 100 hiljada eura i to je tek jedan od tendera poništenih u posljednje dvije godine, a čija ukupna vrijednost iznosi oko tri i po miliona eura.

Nijedna od ponuda u propalim tenderima, prema zvaničnim navodima Ministarstva odbrane BiH, nije bila prihvatljiva.

Problemi duži od jedne decenije

Na probleme s javnim nabavkama u ovom ministarstvu duže od decenije ukazivala je i Kancelarija za reviziju institucija BiH, te je za sistem javnih nabavki dato mišljenje s rezervom. Negativno ili mišljenje s rezervom upućivano je mnogim institucijama u BiH upravo zbog problema u vezi s javnim nabavkama, odnosno netransparentnim i dikskriminirajućim procedurama.

O tome zašto se u BiH često poništavaju tenderi, pojasnio je monitoring javnih nabavki koji je sa još nekoliko nevladinih organizacija radio Transparency International (TI) BiH, a Milena Mastilo za RSE navodi:

„Prije svega to su detaljno precizne tehničke specifikacije koje mogu ispuniti samo određeni ponuđeči, iako zakon propisuje da tehničke specifikacije moraju ponuđačima omogućiti jednak i nediskriminirajući pristup takmičenju, najbrojniji su primjeri pogodovanja a nerijetko se dešava da je roba bukvalno prepisana iz kataloga.“

List medvjetke 30 posto, korijen zečijeg trna 25, korijen preslice 20 posto, zelen vrijeska 10, list breza 10 i kukuruzne svile pet posto, baš ovakav i u ovom omjeru Uvin H čaj žele piti u Šumama Herceg Bosne, odjel Kupres, kako su to naveli u svom javnom pozivu, a što su zanimljivim izdvojili i u TI.

A preference su prisutne svuda.

„Jedno piše, drugo stiže“

Jedan od primjera novinarima je nedavno predstavljajući nalaze na kojima su radili iznio Aleksandar Draganić iz Agencije za razvoj preduzeća EDA iz Banjaluke.

„Prva je nabavka veća od 250 hiljada eura, to su dva vatrogasna vouzila od strane grada i Sarajevo gdje se specifikacija dimenzija dužina, širina, visina, karakteristike kao što su klirins, maksimalni ugao uspona pri opretećenju, tačno vidite da je to vozilo koje je traženo Kamaz. Kad su došli rezultati mi smo vidjeli da je `Lada auto` dobila taj posao koja zastupa marku vatrogasnog vozila Kamaz“, kaže Draganić.

„Rudnik i termoelektrana Ugljevik“, prošle su godine za isto vozilo, istog ponuđača raspisali isti tender, gdje je čak i osovinsko rastojanje navedeno u specifikacijama. Iako je na ovu ponudu bilo žalbi, Kancelarija za razmatranje žalbi odbacila ju je kao neosnovanu, mada je Zakonom o javnim nabavkama u BiH, zabranjeno korištenje opisa iz kataloga jednog proizvođača.

Analitičarka Tanja Topić smatra da situacija u kojoj se ogroman kriminal mjeri stotinama miliona, ukazuje na dvije stvari.

„Jedna je da nemamo izgrađenu pravnu državu i da one institucije koje bi trebalo da funkcionišu i odrade svoj posao, iako postoje dokumentovani primjeri strašnih razmjera korupcije i kriminala i favorizovanja pojedinih kompanija koje su bliske strukturama vlasti, imaju ignorantski odnos prema tim slučajevima i zaturanje u prašnjave ladice nastojeći da kupe vrijeme koje će izbrisati te tragove. Drugi pokazatelj je taj okvir i naša svijest. Mi smo postali takvi da smo oguglali na korupciju i te slučajeve i to nam je postalo prihvatljivo.“

Politički prsti

Da tu ima i političkih prstiju upozorio je nedavno i Transparency International koji je našao vezu između netransparentnog finansiranja političkih stranaka te zaključio da "je vidljivo da su donatori stranaka dobijali brojne tendere u lokalnim zajednicama gdje upravo te stranke vrše vlast.“

Takođe su primali donacije od onih firmi koje već imaju ugovore sa javnim institucijama. Kako je izneo Mervin Miraščija iz Fonda za otvoreno društvo, sve to za posledicu ima da u BiH između 250 do 300 miliona eura od javnih nabavki na godišnjem nivou završi u sivoj zoni.

„Ukoliko imamo četiri milijarde koje se godišnje troše u Bosni i Hercegovini, veoma lako možete izračunati koliko je to, znači da imamo standard jedne Njemačke, Francuske ... Kod nas je praktično u sivim tokovima, nešto što je podložno korupciji, između 500 i 600 miliona KM (oko 250 do 300 miliona eura) na godišnjem nivou“, objašnjava Miraščija.

Zvanično, još uvek, nema strategije za suzbijanje sive ekonomije bez obzira na podatke koji pokazuju da upravo država, to jest njeni građani, plaćaju visoki ceh netransparentnog odlivanja novca.

Izvor: RSE

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Dole

31.08.2019 09:46

Tesko nama svaki tender u OS BiH zna se kako ide i kolko se uzima a vojska gladna zedna poderana vozni park se raspao a zato gospoda iz ministarstva odbrane i visoki oficiri su milioneri .Treba sipu ogazovati da bandu pokupi.

ODGOVORITE
Name

Anonnimuss

31.08.2019 10:04

Mogu gladni i bit nista ne rade svakako ,svi su tu dosli preko stele. Imaju kod kuce hljeba nek ponesu a narezaka imaju jos iz titinog sistema mogu pregurat dok ne prodje tender

Name

Ma

31.08.2019 10:31

Ovi tzv. vojnici i jesu samo dzabalebarosi. To treba raspustiti podhitno i da vrate sve plate koje su dobijali za svoje dzabalebarenje!

Name

re ma

31.08.2019 13:27

Dabogda vas opet polavilo pa onda da dozivate džebalebaroše a oni da ne dodju stoko jedna nezahvalna

Name

re

31.08.2019 14:35

Umesto bez hljeba trebao ih je ostaviti bez posla, pa ako smo svi mi stariji od 36g mogli služiti redovan vojni rok i biti u ratu, neka ga svi služe po godinu dana. A za nagradu država nas je ostavila bez posla, izbacila iz naših preduzeća na ulicu.

Name

Evo

31.08.2019 16:46

Evo hoce Dodik i bez posla da ih ostavi

Name

dokument

31.08.2019 09:54

Namiještanje tendera nije ništa novo, pa to je uobičajena praksa. Nisam stručnjak ali među tim tenderima ima i pranja para. Naruče se poslovi i roba a pobjednici tek osnovana preduzeća, nećemo mi dugo na zelenu granu.

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

31.08.2019 10:47

To je obraz ministareke oruzanih snaga bih teskotebi drzavo nemozes hranit svoju voijsku hranices tudju nato vojsku nes brata za brata hoces tudjina za gospodara toje dokaz kakvaje ovo drzava kojase odrzava na infuziji dabogda crkla dajoj drzimo opelo jos nije umrla a kace josse nezna

ODGOVORITE
Name

mostarac

31.08.2019 12:38

Prije nekih destak godina sam zadnji put učestvovao na nekom tenderu i od tada više nikad nisam slao ponude. Radilo se o tenderu za MUP HNK po raznim LOT-ovima (kancelarijski materijal, održavanje vozila, fotografske usluge, gorivo, pranje vozila itd). Određenog dana se otvaraju prisrigle ponude i tome prisustvuju svi ponuđači. Komisija od tri člana otvara koverte i utvrđuju je li dokumentacija kompletna. Među svom tom dokumentacijom, potrebna je i izjava po članu 34 nekog zakona, ne sjećam se sad kojeg. Uglavnom, radi se o izjavi da tvoja firma ili ti lično nema rodbinske ili druge veze sa raspisivačem tendera. Napišeš to na papiru sa svojim memorandumom, potpišeš se, staviš pečat i to je to. Minuta posla. Ako imaš pečat sa sobom možeš je napisati na licu mjesta. Uglavnom, ide otvaranje koverti po LOT-ovima i na redu je kancelarijski materijal. Jedan ponuđač je zaboravio dostaviti tu izjavu i dokumentacija je ocijenjena kao nekompletna pa samim tim odbijena. Jadni čovjek se ne buni jer pravila su pravila, red je red. Konta čovjek, policija je to, mora sve po zakonu. Nakon izvjesnog vremena dolazi na red jedan ponuđač održavanja vozila. Firma nema potvrdu da ne duguje porez. Umjesto da dokumentacija bude odbijena, oni njega pitaju "pa kako ste to zaboravili, za koliko vremena je možete nabaviti?, itd. Onog prvog jadnika su odbili zbog papira kojeg je mogao napraviti na licu mjesta a zbog ovog drugog su odgodili otvaranje koverti za dva dana i to kad je već pola koverti otvoreno. Tada mi se sve zgadilo. I vjerujte, nije to imalo nikakve veze sa nacijom. Gledao sam kako musliman radi u korist Hrvata a na direktnu štetu "svog". Bitan je procenat.

ODGOVORITE
Name

Zbilja

31.08.2019 13:22

Koji ce nam krastavac vojska(armija), kada smo sve svoje vojske do sada potrosili na same sebe.

ODGOVORITE
Name

morales

31.08.2019 13:40

...da znas koliko me briga za tim "bih vojnicima"..ta kategorija mi je nepoznata.

ODGOVORITE
Name

Horo

31.08.2019 14:19

e što se nasekirah

ODGOVORITE
Name

Мирослав

31.08.2019 14:54

Војска нема кухара и пекара али зато има бањалучког пива на паузи неможеш остати жив од њих у локалима код касарне Козара у БЛ, пун сто празних флаша , браво за оружане снаге.

ODGOVORITE
Name

Mile

31.08.2019 15:41

Žalosno bio sam u Kozari 1999 na 2000 ditu Vojni Policajac i dok smo mi šetali gradom Vojska je i bila disciplinovana

Name

Re

31.08.2019 18:21

Skup parazita,kakva vojska.Imaju dobre plate i lumperaj

Name

Ima rješenje

31.08.2019 20:35

Neka problem razriješi ministarka Marina Pendeš po uzoru na francusku kraljicu Mariju Antoanetu - "ako nemaju 'leba, nek' jedu kolače".

ODGOVORITE
Name

Usput

01.09.2019 07:21

Koja pita je u pitanju??Sirnica,zeljanica,burek,krompirača....

ODGOVORITE