Палмер специјални представник за западни Балкан

Амерички државни секретар Мајк Помпео именовао је заменика помоћника државног секретара Метјуа Палмера за свог специјалног представника за Западни Балкан, саопштио Стејт департмент.


Србија 30.08.2019 | 23:24
Палмер специјални представник за западни Балкан
"У тој улози, Палмер ће предводити напоре да се ојача америчко дипломатско ангажовање у пружању подршке миру, стабилности и просперитету у региону и фокусу на интеграцију Западног Балкана у западне институције", додаје се у саопштењу Стејт департмента.

Наводи се и да ће Палмер, као специјални представник, отпутовати у Словенију 1. септембра да би присуствовао Стратешком форуму на Бледу. Такође ће представљати САД на састанку директора Квинте за Балкан у Бриселу и присуствовати састанцима у Бечу и Подгорици, од 4. до 10 септембра.

Уз функцију специјалног представника државног секретара, Палмер ће наставити да обавља дужност заменика помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања коју обавља од 2018. године. Претходно је био директор Канцеларије за јужну и централну Европу.

Како преноси београдска бета, очекује се да досадашњи заменик помоћника државног секретара за Балкан и Егеј, Метју Палмер преузме улогу америчког посредника у дијалогу БГ и ПР.

Ово је објавио амерички часопис Форин полиси (Фореигн полицy), позивајући се на своје неименоване изворе.

"У покушају да се поново покрене заустављен дијалог Србије и Косова од Стејт Департмента се очекује да постави новог специјалног изасланика за Балкан са циљем да заврши дуготрајни спор у југоисточној Европи. Метју Палмер, каријерни дипломата са искуством на Балкану, вероватно ће бити постављен за специјалног изасланика, откривају тренутни и бивши званичници који су упознати са овим питањем", пише овај амерички часопис а преноси Коссев.

Очекује се и да оно што се већ дуже време представља као рестарт дијалога и постизање „свеобухватног правно обавезујућег споразума“ односно да се „дугогодишњи спор између Косова и Србије реши до краја ове Трампове администрације“, наводи амерички часопис.

Разговори под покровитељством ЕУ између Србије и Косова о нормализацији билатералних односа, распршили су се и зауставили се прошлог новембра, након што је Косово увело огромне таксе на робу из Србије и ставило до знања да ц́е их уклонити тек након што Србија буде признала суверенитет Косова, закључује Форин полиси.

Палмер ц́е задржати свој тренутни посао заменика помоћника државног секретара који надгледа регију Балкана и Егеја.

(Агенције)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

милослав

30.08.2019 21:38

Није ми јасно, треба да се прави споразум са неким ко се не дрзи ни постојецег вец потписаног споразума. Која је гаранција да це се дрзати било цега сто се испреговара. Зато прво укидање такси да доказу да су озбиљан партнер па тек онда преговарацки сто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Милослав

31.08.2019 00:55

О чему да се преговара?О томе да се шиптари и Косово врате у састав Србије или о подјели Косова ? Ни једна од те двије опције неће задовољити грађане.Прва опција-могуће да у будућности предсједник државе или неки други високи функционер једном буде шиптар.Право истих у скупшини Србије да се обраћају на албанском а Срби држе бубице у ушима, ко у С. Македонији...Јел ти мислиш да би то народ прихватио?Подјела? То неда Европа јер је то отварање пандорине кутије...Доста је климавих земаља и то би створило тензије у цијелој Европи...О чему другом да се преговара и да укину таксе? Хајде буди искрен према самом себи па реци...Косово је завршена прича и то Косово онакво какво би га српско чељаде вољело да има ( без шиптара ), је неостварива мисија...Изгубљено !!!!!!!!!

Name

гуз

30.08.2019 21:55

Је ли то онај из одлазеце администрације,како реце Додик за њега .....који се прави да је нека фаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.08.2019 23:06

Не личи ни мало на одлазећег!хахаха Још га лично именовао Помпео,Трампов лик.Буде ли уцијењивао и пријетио,наговориће се њему прецедник Миле.

Name

Милко

31.08.2019 01:06

Свака цаст оном Обраду Кесицу. Нико Додика не прави вецим магарцем него Кесиц. Вриједи сваки долар сто смо га платили.

Name

Гламоц

31.08.2019 02:09

Јесте, а јел де, никако да оде, хаха.

Name

Симо

31.08.2019 04:40

Реце нас баја да се овај Палмер прави као да неки фрајер и да је потпуно небитан лик. Е мој балване лактаски.

Name

Имају ли Руси

30.08.2019 22:33

Овакве делегате.... Ха ха ха И кажу Руси се мјешају!!! Какво лудило

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ИМАЈУ ЛИ РУСИ

01.09.2019 09:14

Ти твоји Руси су највећа ђубрад у свијету...Они су криви за рат у Југославији...

Name

ипе

30.08.2019 22:43

Овај цовјек факат ко мапетовац изгледа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

30.08.2019 23:04

А на питање новинара засто се није хто састати са Палмером Додик одфговори: "Палмер је тсада отално невазан играц који се не пита низаста јер он је мали и невазни остатак старе УСА администрације"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

31.08.2019 06:34

Не брини ти за Додика, зна он врло добро ста, када и коме смије да казе. Цовјек ведри и облаци у задњих 15 година па мислите ста год зелите...

Name

Q

31.08.2019 01:45

Колко смо битни кад нам је ЗАМЈЕНИК Помоћника фаца Палмер и он задужен за Балкан које дно дна смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

31.08.2019 02:17

Тек када повуку признање мозе се разговарати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

31.08.2019 05:38

ЖИВЛА АМЕРИКА , ЖИВИЈО НАТО И УЈКА САМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

блиц

31.08.2019 05:53

Када ће неки схватити да је кључ рјешења у нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХПХ

31.08.2019 14:19

Специјални представник - нешто јаче од Високог представника, а бавице се и нама ... Знаци већа овластења и већи утицај Америке на овим просторима---е ето то је нас мујо својим лелемудањем постигао .

ОДГОВОРИТЕ