Palmer specijalni predstavnik za zapadni Balkan

Američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je zamenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, saopštio Stejt department.


Srbija 30.08.2019 | 23:24
Palmer specijalni predstavnik za zapadni Balkan
"U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije", dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Navodi se i da će Palmer, kao specijalni predstavnik, otputovati u Sloveniju 1. septembra da bi prisustvovao Strateškom forumu na Bledu. Takođe će predstavljati SAD na sastanku direktora Kvinte za Balkan u Briselu i prisustvovati sastancima u Beču i Podgorici, od 4. do 10 septembra.

Uz funkciju specijalnog predstavnika državnog sekretara, Palmer će nastaviti da obavlja dužnost zamenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja koju obavlja od 2018. godine. Prethodno je bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu.

Kako prenosi beogradska beta, očekuje se da dosadašnji zamenik pomoćnika državnog sekretara za Balkan i Egej, Metju Palmer preuzme ulogu američkog posrednika u dijalogu BG i PR.

Ovo je objavio američki časopis Forin polisi (Foreign policy), pozivajući se na svoje neimenovane izvore.

"U pokušaju da se ponovo pokrene zaustavljen dijalog Srbije i Kosova od Stejt Departmenta se očekuje da postavi novog specijalnog izaslanika za Balkan sa ciljem da završi dugotrajni spor u jugoistočnoj Evropi. Metju Palmer, karijerni diplomata sa iskustvom na Balkanu, verovatno će biti postavljen za specijalnog izaslanika, otkrivaju trenutni i bivši zvaničnici koji su upoznati sa ovim pitanjem", piše ovaj američki časopis a prenosi Kossev.

Očekuje se i da ono što se već duže vreme predstavlja kao restart dijaloga i postizanje „sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma“ odnosno da se „dugogodišnji spor između Kosova i Srbije reši do kraja ove Trampove administracije“, navodi američki časopis.

Razgovori pod pokroviteljstvom EU između Srbije i Kosova o normalizaciji bilateralnih odnosa, raspršili su se i zaustavili se prošlog novembra, nakon što je Kosovo uvelo ogromne takse na robu iz Srbije i stavilo do znanja da će ih ukloniti tek nakon što Srbija bude priznala suverenitet Kosova, zaključuje Forin polisi.

Palmer će zadržati svoj trenutni posao zamenika pomoćnika državnog sekretara koji nadgleda regiju Balkana i Egeja.

(Agencije)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

miloslav

30.08.2019 21:38

Nije mi jasno, treba da se pravi sporazum sa nekim ko se ne drzi ni postojeceg vec potpisanog sporazuma. Koja je garancija da ce se drzati bilo cega sto se ispregovara. Zato prvo ukidanje taksi da dokazu da su ozbiljan partner pa tek onda pregovaracki sto.

ODGOVORITE
Name

@Miloslav

31.08.2019 00:55

O čemu da se pregovara?O tome da se šiptari i Kosovo vrate u sastav Srbije ili o podjeli Kosova ? Ni jedna od te dvije opcije neće zadovoljiti građane.Prva opcija-moguće da u budućnosti predsjednik države ili neki drugi visoki funkcioner jednom bude šiptar.Pravo istih u skupšini Srbije da se obraćaju na albanskom a Srbi drže bubice u ušima, ko u S. Makedoniji...Jel ti misliš da bi to narod prihvatio?Podjela? To neda Evropa jer je to otvaranje pandorine kutije...Dosta je klimavih zemalja i to bi stvorilo tenzije u cijeloj Evropi...O čemu drugom da se pregovara i da ukinu takse? Hajde budi iskren prema samom sebi pa reci...Kosovo je završena priča i to Kosovo onakvo kakvo bi ga srpsko čeljade voljelo da ima ( bez šiptara ), je neostvariva misija...Izgubljeno !!!!!!!!!

Name

guz

30.08.2019 21:55

Je li to onaj iz odlazece administracije,kako rece Dodik za njega .....koji se pravi da je neka faca

ODGOVORITE
Name

re

30.08.2019 23:06

Ne liči ni malo na odlazećeg!hahaha Još ga lično imenovao Pompeo,Trampov lik.Bude li ucijenjivao i prijetio,nagovoriće se njemu precednik Mile.

Name

Milko

31.08.2019 01:06

Svaka cast onom Obradu Kesicu. Niko Dodika ne pravi vecim magarcem nego Kesic. Vrijedi svaki dolar sto smo ga platili.

Name

Glamoc

31.08.2019 02:09

Jeste, a jel de, nikako da ode, haha.

Name

Simo

31.08.2019 04:40

Rece nas baja da se ovaj Palmer pravi kao da neki frajer i da je potpuno nebitan lik. E moj balvane laktaski.

Name

Imaju li Rusi

30.08.2019 22:33

Ovakve delegate.... Ha ha ha I kažu Rusi se mješaju!!! Kakvo ludilo

ODGOVORITE
Name

@IMAJU LI RUSI

01.09.2019 09:14

Ti tvoji Rusi su najveća đubrad u svijetu...Oni su krivi za rat u Jugoslaviji...

Name

ipe

30.08.2019 22:43

Ovaj covjek fakat ko mapetovac izgleda

ODGOVORITE
Name

Nikola

30.08.2019 23:04

A na pitanje novinara zasto se nije hto sastati sa Palmerom Dodik odfgovori: "Palmer je tsada otalno nevazan igrac koji se ne pita nizasta jer on je mali i nevazni ostatak stare USA administracije"

ODGOVORITE
Name

Haha

31.08.2019 06:34

Ne brini ti za Dodika, zna on vrlo dobro sta, kada i kome smije da kaze. Covjek vedri i oblaci u zadnjih 15 godina pa mislite sta god zelite...

Name

Q

31.08.2019 01:45

Kolko smo bitni kad nam je ZAMJENIK Pomoćnika faca Palmer i on zadužen za Balkan koje dno dna smo

ODGOVORITE
Name

Joja

31.08.2019 02:17

Tek kada povuku priznanje moze se razgovarati...

ODGOVORITE
Name

SALE SLOVENAC

31.08.2019 05:38

ŽIVLA AMERIKA , ŽIVIJO NATO I UJKA SAM

ODGOVORITE
Name

blic

31.08.2019 05:53

Kada će neki shvatiti da je ključ rješenja u nama!

ODGOVORITE
Name

HPH

31.08.2019 14:19

Specijalni predstavnik - nešto jače od Visokog predstavnika, a bavice se i nama ... Znaci veća ovlastenja i veći uticaj Amerike na ovim prostorima---e eto to je nas mujo svojim lelemudanjem postigao .

ODGOVORITE