Треба формирати власт и наставити европски пут

Главне теме током расправе о БиХ биле су формирање власти на свим нивоима и наставак европског пута БиХ.

Босна и Херцеговина 30.08.2019 | 19:09
Треба формирати власт и наставити европски пут
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак учествовао је 30. августа 2019. године на неформалном састанку Савјета за спољне послове Европске уније у Хелсинкију.

На почетку састанка министре су дочекали домаћини, министар иностраних послова Финске, која предсједава Европском унијом, Пека Хависто и висока представница Европске уније за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини.

Главне теме током расправе о БиХ биле су формирање власти на свим нивоима и наставак европског пута БиХ.

Током свог излагања, министар Црнадак упознао је учеснике састанка да у разговорима о формирању власти на нивоу БиХ учествују три политичке партије – СНСД, ХДЗ и СДА, које су 5. августа постигле споразум о формирању власти, а чије је спровођење предвиђено најкасније до 5. септембра.

Министар Црнадак изразио је наду да ће споразум бити реализован у предвиђеном року.

Он је захвалио за подршку ЕУ за што бржим формирањем власти, те за најављени наставак заједничких активности како би БиХ што прије достигла кандидатски статус за чланство у Европској унији.

Министар је такође навео да је ради омогућавања фер и поштених избора неопходно што прије провести препоруке Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) везано за пријетње и уцјењивање бирача, као и за злоупотребу јавних РТВ сервиса. Препоруке ОЕБС-а су, рекао је министар Црнадак, до сада биле игнорисане и у будућем односу БиХ и ЕУ потребно их је ставити у први план.

Током обраћања Савјету за спољне послове ЕУ министар је још једном потврдио опредјељење БиХ за што боље односе у региону и позвао Приштину да што прије укине недемократске и антиевропске таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

На маргинама министарског састанка, министар Црнадак имао је низ билатералних сусрета.

Током састанка са министром иностраних послова Словачке и предсједавајућим ОЕБС-а Мирославом Лајчаком договорено је да ће двојица министара заједно отворити Почасни конзулат БиХ у Словачкој у Севецу код Братиславе 5. септембра, саопштено је из Канцеларија за односе са јавношћу МИП БиХ.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Декини Бакинци

30.08.2019 20:07

Какав црни пут у септицкој јами?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт

30.08.2019 20:26

какваје била до сада нам не треба! Промјене на боље или горе само не овако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.08.2019 14:48

Треба побјеци из ове земље! То је најбрзи пут за реформе. Ако дрзава не зели да се реформисе, вријеме је да сви њени градјани узму судбину у своје руке. Са Додиком и његовон екипом папака, нема реформи, вец само урусавања и постојецег стања. Не могу комунисти бити велики напредни Европејци, то је огромна заблуда. Не прави се пита од гована. Ова структура политицара мора да оде са власти, да би се РС и БиХ кретала ка ЕУ. Ту прије свега мислим на оне политицаре, који у континуитету урусавају систем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Успут

01.09.2019 07:24

Пут је пун рупа и провалија...на ивици понора понекад али котрља се...

ОДГОВОРИТЕ