Treba formirati vlast i nastaviti evropski put

Glavne teme tokom rasprave o BiH bile su formiranje vlasti na svim nivoima i nastavak evropskog puta BiH.

Bosna i Hercegovina 30.08.2019 | 19:09
Treba formirati vlast i nastaviti evropski put
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je 30. avgusta 2019. godine na neformalnom sastanku Savjeta za spoljne poslove Evropske unije u Helsinkiju.

Na početku sastanka ministre su dočekali domaćini, ministar inostranih poslova Finske, koja predsjedava Evropskom unijom, Peka Havisto i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

Glavne teme tokom rasprave o BiH bile su formiranje vlasti na svim nivoima i nastavak evropskog puta BiH.

Tokom svog izlaganja, ministar Crnadak upoznao je učesnike sastanka da u razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH učestvuju tri političke partije – SNSD, HDZ i SDA, koje su 5. avgusta postigle sporazum o formiranju vlasti, a čije je sprovođenje predviđeno najkasnije do 5. septembra.

Ministar Crnadak izrazio je nadu da će sporazum biti realizovan u predviđenom roku.

On je zahvalio za podršku EU za što bržim formiranjem vlasti, te za najavljeni nastavak zajedničkih aktivnosti kako bi BiH što prije dostigla kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Ministar je takođe naveo da je radi omogućavanja fer i poštenih izbora neophodno što prije provesti preporuke Кancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) vezano za prijetnje i ucjenjivanje birača, kao i za zloupotrebu javnih RTV servisa. Preporuke OEBS-a su, rekao je ministar Crnadak, do sada bile ignorisane i u budućem odnosu BiH i EU potrebno ih je staviti u prvi plan.

Tokom obraćanja Savjetu za spoljne poslove EU ministar je još jednom potvrdio opredjeljenje BiH za što bolje odnose u regionu i pozvao Prištinu da što prije ukine nedemokratske i antievropske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Na marginama ministarskog sastanka, ministar Crnadak imao je niz bilateralnih susreta.

Tokom sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke i predsjedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom dogovoreno je da će dvojica ministara zajedno otvoriti Počasni konzulat BiH u Slovačkoj u Sevecu kod Bratislave 5. septembra, saopšteno je iz Kancelarija za odnose sa javnošću MIP BiH.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dekini Bakinci

30.08.2019 20:07

Kakav crni put u septickoj jami?

ODGOVORITE
Name

Vlast

30.08.2019 20:26

kakvaje bila do sada nam ne treba! Promjene na bolje ili gore samo ne ovako!

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.08.2019 14:48

Treba pobjeci iz ove zemlje! To je najbrzi put za reforme. Ako drzava ne zeli da se reformise, vrijeme je da svi njeni gradjani uzmu sudbinu u svoje ruke. Sa Dodikom i njegovon ekipom papaka, nema reformi, vec samo urusavanja i postojeceg stanja. Ne mogu komunisti biti veliki napredni Evropejci, to je ogromna zabluda. Ne pravi se pita od govana. Ova struktura politicara mora da ode sa vlasti, da bi se RS i BiH kretala ka EU. Tu prije svega mislim na one politicare, koji u kontinuitetu urusavaju sistem.

ODGOVORITE
Name

Usput

01.09.2019 07:24

Put je pun rupa i provalija...na ivici ponora ponekad ali kotrlja se...

ODGOVORITE