Оштра порука Србији: ”Ако желите да наставите ка ЕУ...”

Мирослав Лајачак упутио оштру поруку Србији да би, уколико жели да настави пут ка ЕУ, требало да прати политичке изборе који је томе приближавају

Србија 30.08.2019 | 12:28
Оштра порука Србији: ”Ако желите да наставите ка ЕУ...”
Шеф дипломатије Словачке реаговао је поводом најављеног потписивања Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом, иза ког стоји Русија.

"Ако сте озбиљни у својој европској оријентацији, онда пратите политичке изборе који вас томе приближавају. Овај корак није један од тих", поручио је Лачак.

Министар спољних послова Словачке је долазећи на састанак са представницима земаља Западног Балкана у Хелсиникију оценио да је најављено потписивање трговинског споразума са "проруском групацијом" од Србије "збуњујуће" и поручио да се "не може ићи у више праваца истовремено".

Србија би 25. октобра требало да потпише трговински споразум са Евроазијском економском унијом, а Споразум о слободној трговини између Србије и Русије постоји од 2000. године. Упозорење због тог споразума стигло је и у четвртак и то из Европске комисије, одакле је Србији јасно стављено до знања да ће морати да се одрекне те уније.

"Косово је проблем јер није признато од стране пет земља чланица ЕУ. То је реалност"

Говорећи о Косову, Лајчак је позвао Приштину да укине таксе на српску робу и истакао да је реалност да Косово није признало пет чланица Европске уније.

"Косово је проблем јер није признато од стране пет земља чланица ЕУ. То је реалност Косова", рекао је Лајчак.

На питање да ли види могућност промене таквог стања, шеф дипломатије Словачке, једне од чланица ЕУ која није признала косовску независност, одговорио је шта првенствено жели да види на самом Косову. "Прва промену коју желим да видим је позитиван развој догађаја на Косову почевши од укидања такси", закључио је Лајчак.

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Косово и Метохија

30.08.2019 10:33

Косово и Метохија су проблем јер су их признале неке ЕУ земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.08.2019 16:21

Бас заболе Србију за његову поруку. Косово је Србија.

Name

ОД ИЗВОРА 2 ПУТИЋА

30.08.2019 10:37

Сасвим је логично, ако Вучић жели Русију, онда нека се ослони на РУСКА УЛАГАЊА У ПРИВРЕДУ, а УЛАГАЊА ОД СТРАНЕ ЗАПАДА нека се одрекне, јер су ионако СИТНА!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАНКА

30.08.2019 11:18

Мао лево па десно....е неце да мозе

Name

Миро АВ АВ

30.08.2019 10:53

Косово је антиевропски пројекат , а нажалост Европа га подржава мада није логично да Европа која треба да се уједињује и прокламује мултикултуралност подржава пројекат Косово који негација свега тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.08.2019 11:40

мултикултуралност да, али све док већина не хандри мањину...тад престаје и настаје самостално Косово.

Name

Предраг

30.08.2019 11:06

Тек це те да видите шта је Србија ако је примите у ЕУ. Има да вас хандри како је њима воља. Зато је Лајцак у праву, неможе јаре и паре. Морају се одлуцити или ЕУ или РУ па их тек онда примити у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.08.2019 16:23

Кад вам стбин предраг казе.

Name

Уе

30.08.2019 11:08

Он то каже а у словачку кина улаже највише,у Русију извозе више од србије али како глупим Србима објаснити да нема брата док ти га мајка не роди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На правом путу

30.08.2019 11:50

Срби су паметни .Нису ниције слуге ато бас западу смета.

Name

Јоја

30.08.2019 11:18

каква еу бези бре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниxон

30.08.2019 11:20

Јасно ко дан, када буде улазила у ЕУ Србија ће иступити из тог споразума. Шта је ту спорно. По некима не треба потписивати никакве споразуме зато што ћеш можда једног дана ући у ЕУ. Ко улаже у Србију, улаже из интереса, без икакве љубави. То је ваљда јасно и овима који пишу на порталу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

30.08.2019 11:41

Господине Лајчак када примите Републику Србију у Европску Унију тада ће Србија да усклади своје трговинске и политичке односе у складу са законима Европске Уније. Све до тога момента поштовани и цијењени господине Лајчак Република Србија ће економске и политичке односе да гради са свим земљама свијета у складу са својим интересима и интересима својих грађана. Ове ваше порупе Републици Србији данас када најважније земље ЕУ кажу да у догледно вријеме нема проширења ЕУ и примања нових чланица господине су злонамјерне и усмјерене против интереса РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ и њених грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.08.2019 11:59

Паметна је Србија. ССП са ЕУ, слободна трговина са Русијом, са Бјелорусијом, Казахкстаном, а имају цини ми се и са Украјином неки споеразум, као и Турском. Који це им ЕУ, кад имају оно сто ниједна земља цланица ЕУ нема, а то је споразум о слободној трговини са Русијом. ЕУ је лицемјерна. Не смета им споразум са Турском, а смета им споразум са Русијом.

ОДГОВОРИТЕ