Oštra poruka Srbiji: ”Ako želite da nastavite ka EU...”

Miroslav Lajačak uputio oštru poruku Srbiji da bi, ukoliko želi da nastavi put ka EU, trebalo da prati političke izbore koji je tome približavaju

Srbija 30.08.2019 | 12:28
Oštra poruka Srbiji: ”Ako želite da nastavite ka EU...”
Šef diplomatije Slovačke reagovao je povodom najavljenog potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, iza kog stoji Rusija.

"Ako ste ozbiljni u svojoj evropskoj orijentaciji, onda pratite političke izbore koji vas tome približavaju. Ovaj korak nije jedan od tih", poručio je Lačak.

Ministar spoljnih poslova Slovačke je dolazeći na sastanak sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Helsinikiju ocenio da je najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma sa "proruskom grupacijom" od Srbije "zbunjujuće" i poručio da se "ne može ići u više pravaca istovremeno".

Srbija bi 25. oktobra trebalo da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, a Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine. Upozorenje zbog tog sporazuma stiglo je i u četvrtak i to iz Evropske komisije, odakle je Srbiji jasno stavljeno do znanja da će morati da se odrekne te unije.

"Kosovo je problem jer nije priznato od strane pet zemlja članica EU. To je realnost"

Govoreći o Kosovu, Lajčak je pozvao Prištinu da ukine takse na srpsku robu i istakao da je realnost da Kosovo nije priznalo pet članica Evropske unije.

"Kosovo je problem jer nije priznato od strane pet zemlja članica EU. To je realnost Kosova", rekao je Lajčak.

Na pitanje da li vidi mogućnost promene takvog stanja, šef diplomatije Slovačke, jedne od članica EU koja nije priznala kosovsku nezavisnost, odgovorio je šta prvenstveno želi da vidi na samom Kosovu. "Prva promenu koju želim da vidim je pozitivan razvoj događaja na Kosovu počevši od ukidanja taksi", zaključio je Lajčak.

(Tanjug)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Kosovo i Metohija

30.08.2019 10:33

Kosovo i Metohija su problem jer su ih priznale neke EU zemlje.

ODGOVORITE
Name

Boki

30.08.2019 16:21

Bas zabole Srbiju za njegovu poruku. Kosovo je Srbija.

Name

OD IZVORA 2 PUTIĆA

30.08.2019 10:37

Sasvim je logično, ako Vučić želi Rusiju, onda neka se osloni na RUSKA ULAGANJA U PRIVREDU, a ULAGANJA OD STRANE ZAPADA neka se odrekne, jer su ionako SITNA!?

ODGOVORITE
Name

ZANKA

30.08.2019 11:18

Mao levo pa desno....e nece da moze

Name

Miro AV AV

30.08.2019 10:53

Kosovo je antievropski projekat , a nažalost Evropa ga podržava mada nije logično da Evropa koja treba da se ujedinjuje i proklamuje multikulturalnost podržava projekat Kosovo koji negacija svega toga.

ODGOVORITE
Name

re

30.08.2019 11:40

multikulturalnost da, ali sve dok većina ne handri manjinu...tad prestaje i nastaje samostalno Kosovo.

Name

Predrag

30.08.2019 11:06

Tek ce te da vidite šta je Srbija ako je primite u EU. Ima da vas handri kako je njima volja. Zato je Lajcak u pravu, nemože jare i pare. Moraju se odluciti ili EU ili RU pa ih tek onda primiti u EU.

ODGOVORITE
Name

Boki

30.08.2019 16:23

Kad vam stbin predrag kaze.

Name

Ue

30.08.2019 11:08

On to kaže a u slovačku kina ulaže najviše,u Rusiju izvoze više od srbije ali kako glupim Srbima objasniti da nema brata dok ti ga majka ne rodi.

ODGOVORITE
Name

Na pravom putu

30.08.2019 11:50

Srbi su pametni .Nisu nicije sluge ato bas zapadu smeta.

Name

Joja

30.08.2019 11:18

kakva eu bezi bre...

ODGOVORITE
Name

Nixon

30.08.2019 11:20

Јасно ко дан, када буде улазила у ЕУ Србија ће иступити из тог споразума. Шта је ту спорно. По некима не треба потписивати никакве споразуме зато што ћеш можда једног дана ући у ЕУ. Ко улаже у Србију, улаже из интереса, без икакве љубави. То је ваљда јасно и овима који пишу на порталу.

ODGOVORITE
Name

Petar

30.08.2019 11:41

Gospodine Lajčak kada primite Republiku Srbiju u Evropsku Uniju tada će Srbija da uskladi svoje trgovinske i političke odnose u skladu sa zakonima Evropske Unije. Sve do toga momenta poštovani i cijenjeni gospodine Lajčak Republika Srbija će ekonomske i političke odnose da gradi sa svim zemljama svijeta u skladu sa svojim interesima i interesima svojih građana. Ove vaše porupe Republici Srbiji danas kada najvažnije zemlje EU kažu da u dogledno vrijeme nema proširenja EU i primanja novih članica gospodine su zlonamjerne i usmjerene protiv interesa REPUBLIKE SRBIJE i njenih građana.

ODGOVORITE
Name

Direkt

30.08.2019 11:59

Pametna je Srbija. SSP sa EU, slobodna trgovina sa Rusijom, sa Bjelorusijom, Kazahkstanom, a imaju cini mi se i sa Ukrajinom neki spoerazum, kao i Turskom. Koji ce im EU, kad imaju ono sto nijedna zemlja clanica EU nema, a to je sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. EU je licemjerna. Ne smeta im sporazum sa Turskom, a smeta im sporazum sa Rusijom.

ODGOVORITE