Апел радника Алумине: Вучићу, помози!

О каквој стабилности се данас може говорити кад је привреда пред колапсом, а на удару је и Алумина, чије пословно дјеловање даје 5% друштвеног производа. Зар се економска политика руководства Републике Српске може заснивати на девастирању сопствених ресурса и сталном обраћању за помоћ ''старијем брату'', са друге стране Дрине.

Република Српска 28.08.2019 | 15:26
Апел радника Алумине: Вучићу, помози!
Вучићу спасавај

Ових дана радници Алумине Зворник доо из Србије, који сваки дан прелазе на посао у Републику Српску, намеравају да се обрате предсједнику Александру Вучићу са циљем да утиче на прву политичку фигуру Републике Српске Милорада Додика да помогне консолидацију Алумине и окончање правног насиља и надлежности стечајне мафије која руинира фабрику.

Уколико се оствари мафијашки сценарио предаје фабрике у руке некој од коруптивних интересних група, пар стотина радника Алумине са територије Србије остали би без посла у блиској будућноти. Остало би такође без посла и 1.600 радника Алумине, али и 20.000 радника у повезаним фирмама, као што су рудници боксита, транспортни сектор, итд.

Исто тако, крајње је време да се оконча стечај и правно-пљачкашко насиље које спроводи Лазо Дјурдјевић са позиције стечајног управника већ шесту годину.

За то вријеме, како се тврди, ојадио је Алумину за добрих 11 милиона КМ, а нестручним пословним налозима нанео штету од неколико десетина милиона КМ. Стечајне махинације Лазе Дјурдјевића и његово кокетирање са интересним групама које не схватају да их ''вуче за нос'', у настојању да доживотно управља Алумином, пријете да одвуку ову фирму у зону у којој се сада налази Алуминијум Мостар.

Пошто је лично поставио већи део менаџмента, сада маше њиховом подршком у смислу како је спасилац Алумине. А спасилац је сам себи и свом правном тиму исплатио 11 милиона КМ, и још сакрива и негира Одлуке Одбора повјерилаца, које за разлику од непостојећег ''проширеног менаџмента'', заиста фигурирају у правном смислу.

Због очигледног кршења закона, због прикривања и одбацивања њихове одлуке, која има правно дејство, Одбор повјерилаца је у четвртак 22. августа 2019, поднио кривичну пријаву против стечајног управника Лазе Дјурдјевића и стечајног судије Алиде Нађ – Мађарац.

Она је већ једном била суспендована због пристрасности и кршења закона у случају Лезе Дјурдјевића. Али, ко о томе води рачуна. ''Потковани'' Милан Тегелтија који се прославио постављањем осуђиваних лица на судијске и тужилачке функције.

Баш да видиомо да ли ће стати у заштиту легитимних и легалних интереса државе у Одбору повјерилаца, и поштовања законитости. Ако држава не може да заштити своје економске интересе, дозвољавајући незаконита вршљања појединаца и интересних група, и то из, и уз помоћ правосудних институција, онда је судбина Републике Српске заиста под знаком питања.

Да је привредно стање у РС у зони црвеног аларма, најбоље показује податак о паду производње 16% у 2019. Невјероватно је да Електропривреда Републике Српске не може да се консолидује, или да Термоелектрана Угљевик биљежи губитак 27 милиона КМ. Рафинерија нафте Брод а.д. престала је са радом, има милијарду КМ губитка и нико не зна даљи сценарио. Угрожено је и пословање Рафинерије уља Модрича. Уколико се још доведе у питање пословање Алумине која учествује са 5% у БДП, онда би тај тренд био још катастрофалнији.

Шта је смисао привредне политике у Републици Српској?  Да ли то може да објасни неко из руководства Републике Српске?

Док предсједник Србије сваки дан отвара нове фабрике, запошљава раднике, привлачи инвестиције и рјешава кључне инфраструктурне подухвате, руководство Републике Српске својим нерадом, незнањем и клептократско-коруптивним односом уништава привредне токове, одбија инвеститоре и задужује се учесталим продајама трезорских записа, како би измирило елементарне социјалне обавезе.

Илузију успјеха гради једино сликањем са Александром Вучићем и руководством Србије, приликом завршетка инфраструктурних и других грађевинских подухвата у Србији.

Уколико се од привреде направи руина, а од владавине начини карикатура, који страни инвеститор ће пожељети да ради у таквом амбијенту? Како естаблишмент Републике Српске види излаз из овог суноврата? Веома једноставно. Предлаже се продаја ЕРС на сличан начин као раније Телекома РС с тим да годишње рате покривају дио буџетског дефицита.

Успут би се преко развојних програма поново упумпала средства миљеницима режима. Послије тога би њихова отплата била отписана, рефинансирана, пролонгирана до судњег дана, итд.

У међувремену, низ локалних заједница у немогућности да нормално функционише, упућује молбе предсједнику и Влади Србије да им се помогне. И то се заиста дешава.

У недељу су на 54. Кочићевом збору на Мањачи запјевали Милорад Додик и српски министар одбране Александар Вулин. Том приликом министар Вулин је подсјетио да је Србија дала за посљедње двије године, за разне пројекте широм Републике Српске укупно 32 милиона евра.

То је учињено у циљу помоћи српском народу, као и очувању мира, стабилности и подстицању развоја. Дјелује помало парадоксално да Србија помаже економски развој Републике Српске, а да у томе нема одговарајућу помоћ у властима саме Републике Српске. 

Србија званично поручује да ће, док је води Александар Вучић, Република Српска бити приоритет спољне политике и да ће бити чувана и помагана.

О каквој стабилности се данас може говорити кад је привреда пред колапсом, а на удару је и Алумина, чије пословно дјеловање даје 5% друштвеног производа. Зар се економска политика руководства Републике Српске  може заснивати на девастирању сопствених ресурса и сталном обраћању за помоћ ''старијем брату'', са друге стране Дрине. С обзиром да се то углавном дешава после колапса узорних фирми, због небриге, нестручности и пљачке, у случају Алумине могло би да се предложи да умјесто сумњивих коруптивних група, држава Србија интервенише и преузме потраживања Владе РС, оконча стечај и подигне Алумину на свјетски ниво, гдје јој је заиста и мјесто. А онда нека траже кредибилног страног партнера који би могао још више да унаприједи ову фабрику са великом перспективом.

То би било у складу са изреком: - Боље спрјечити него лечити!

У том случају, Александар Вучић не би морао да јури стране инвеститоре у циљу упошљавања и радника Малог Зворника и окружења ове општине у Србији, нити би морао превише да брине о стабилности западног дијела Републике Српске.

(БН)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Идемо у пропаст

28.08.2019 13:47

Бозе спаси нас , зар је могуце да су и Турска и Аустро Угарска и Нијемци боље управљали насим природним богатствима од нас самих? Па зар разни "стецајни" и ко све јос морају покрасти сваку марку ,јер не дај Бозе да несто остане иза њих. ЕХ ДА ИМАМО ТУЗИЛАСТВА гдје би нам био крај .Пет сест стотина криминалаца било би по затворима ,а наса омладина радила би у НАСИМ предузецима и сви би били задовољни .Овако........?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.08.2019 14:10

Е бас би ти или неко други радио за 450 КМ...

Name

XXЛ

28.08.2019 14:23

БРАВО..ДОБРО РЕЦЕНО И ИСТИНА ЗИВА....ПА ДА СЕ МАЛО ЗАПИТАМО?

Name

Ја

28.08.2019 14:32

Јој како би било супер да Србија купи потраживања од РС у Алумини.

Name

Глас

28.08.2019 14:35

Нема кукања, на слиједећим изборима бирајмо боље или можда ће бити боље да опет србујемо, од србовња нема коре хљеба, само јд и биједа.

Name

Ахааа

28.08.2019 17:44

Насли сте од кога цете тразити помоц.Исти је он као и ови наси лопови.Удрузила се багра.

Name

Онај

28.08.2019 20:04

Ко је гласао за ову наопаку власт,сад нека се нагузи и скине гаце,зна се ста слиједи!

Name

075

29.08.2019 06:34

Само тако настави Милораде! Пошаљи коју гајбу пива и подврисни "Србија" и стадо је намирено!

Name

Харе

28.08.2019 13:51

Нови дан нови вапај радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

макс

28.08.2019 14:26

Па господо ви сте за њих гласали,па сад узивајте.Бице вам јос горе.То сте ви радници изабрали.Одите мало у Стрицице и запјевајте са водјом и на посао.УЗИВАЈТЕ!!!!!!!

Name

XXЛ

28.08.2019 14:30

ВАПАЈ ДО СМРТИ...РАДИО 40 ГОДИНА..ИМАМ ПЕМЗИЈУ КАО КВ..МАЈСТОР 348КМ....А ПЛАТА МИ БИЛА КОЕФИЦЕНТ..3.50...А ЦИЈЕНА РАДА120 КМ... ПА ГЛЕДАЈ ДИКО КАЛ ПРЕЗИВОТ МЈЕСЕЦ ДАНА...А ЗИВИМ У ГРАДУ МОРАМ КУПИТ И ПНО ЈЕБЕНО ЈАЈЕ..

Name

Ова

28.08.2019 14:54

стецајна мафија је похарала све сто је стигла!!! а тузиластво исудије раде за њих а не за народ !лоповска приватизација политицко тајкунска мафија опљацкала дрзаву и народ раднике растјерала а гласаце у сва предузеца јавна поставили и у институције дрзавне од синдиката партијског до тузиоца судије директора па и цистатице секретарице!!!урусили систем па се бахате у својем царству!!лазо дјурдјевиц це остати упамцен за вјек вјекова на овим птосторима са својим радом!!!!!!нека нам је бог на помоци!! дјеца бјезе родитељи остају са 200 300 кМ пензије и пуста села градови станови куце све пусто а они пуни ко бродови!!!! од рата до данас траје!!!

Name

Погледај дом свој анђеле

28.08.2019 19:58

Најгоре од свега у овом лудилу, јесте то, што су најбољи дали животе, да се овако безскрупулозно размаше незајажљива пљачка, у свим областима живота и рада. Већина радника се пати са минималним платама, а бројни пензионери умиру, скапавају од неимсштине. На све стране је ругло и распад свега, а и Бог нам је изгледа, окренуо леђа.

Name

Са стране

28.08.2019 14:06

СДС треба да стане пред народ и да обзнани све мутне игре око фабрике која живот значи за целу регију. Но, у Зворнику СДС више не постоји. Чини ми се да га више нема ни у РС, на жалост свих нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.08.2019 15:23

Пфт. Кад је СДС објављивао детаље о криминалу, гласачи су гласали за "референдум" и још се жалили како су ови из СДС-а "депресивни" и досадни.

Name

Е

28.08.2019 15:42

Нормално да нема ни у Зворнику ни у РС, а како ће и бити кад су сви прешли у СНСД.

Name

Ре Е

28.08.2019 16:05

Доообро потковани трансфери.

Name

Директ

28.08.2019 22:05

Сад вам СДС ваља, кад сте са црвенима награбусили до даске. Сљедеци пут не гласајте за оног ко вас фарба и лазе, па нецете доци у овакву ситуацију у каквој сте сад. У Зворнику је била једна од највецих, ако не и највеца изборна крадја. Сада знате и засто. Сву крадју, па и изборну, на крају народ плати. Цутали сте, а сада узивајте у плодовима свог цутања. Оде Александрија, сљедеца је Алумина, јер сте ви тако гласали, тако да послије гласања, нема хватања за главу.

Name

Милојко

28.08.2019 14:10

ГЛАСАЛИ СТЕ, ЕТО ВАМ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоце мало Морген да помогну

28.08.2019 14:21

вази, видимо се сутра... опет це бити иста прица и исте вијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бисер

28.08.2019 14:32

ста оцекивати кад министар индустрије енергетике и рударства има лазну диплому,само пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

но папак

28.08.2019 14:46

сад би градјани Србије требали да плацају нерад и лоповлук политицара РС-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невенка

28.08.2019 15:42

Бас тако...страсно ста се догађа.

Name

007 Бонд

28.08.2019 15:40

Глупо је да унапред говорим, али, мислим да ће Србија да помогне. Толико пара ће се наћи. ...Ко ће други ако неће Србија (Федерација и Бошњаци 101% неће помоћи).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бонд 007

28.08.2019 17:21

Пардон, 113%. Ма ја увек унапред говорим.

Name

Образа немају а гу*** се не боје

28.08.2019 16:10

Сваста, јавите се васем градонацелнику, њега сте бирали а господина Вуцица оставите на миру, срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удри додо

28.08.2019 17:54

Само тако ДОДО потрцали сте да гласате за њега дабогда сви остали без посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

28.08.2019 18:47

Гласајте и даље за Додика немате право да кукате. Сто сте тразили то сте и добилу! Цијела РС це пропасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.08.2019 06:50

Сад моземо гласати и за Светог Саву, нама помоци висе нема.

Name

Милан

28.08.2019 19:10

Ако се нема уградити у неке послове ови политичари не предузимају ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да се зна

28.08.2019 19:16

шта се сикирате , увјек можете лијепити плакате и у строју ићи на предизборне скупове СНСД -а . Јел вам фамилија гласала за дебелог и додика .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

28.08.2019 20:06

Нека оде и глиница сјебали сте све фирме у зворнику некад најјацој индустрији у бивсој југи па се нико није ни поцесао, људи помирите се са тим глиници се близи крај. Срам вас било по петоро из једне куце ради а из неције не мозе ни једно и треба да је угасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синдикалац

28.08.2019 20:21

Зашто се не обратите Танету Пеулићу? Он каже да је почасни грађанин Алумине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетане

29.08.2019 00:39

Свирај момце

Name

Директ

28.08.2019 22:23

Да вам Вуциц мозе помоци, неби продао РТБ и Зељезару Смедерево Кинезима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2019 14:24

Продо,али задржао раднике,сад ради и сви задовољни,прошетај доСмедетева да видиш како је... Камо среће да сеи код нас ти гиганти продају људима који ће радити...

Name

Галеб

29.08.2019 04:59

Хапсите Ронхила бурлета он је све оплацко па тако И Алумину нема помоци док је он и његова криминална братија на власти Сада би вас јос у рат против целог света Као Радован подрумас немо помоци сто пре похапсите Ронхила и братију пре боље долази

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо готовац

29.08.2019 05:36

Увек исти коментари ! Људи су као оци ,"Све виде осим себе". Никада на једном месту нецете видјети толико сколованих а тако мало писмених (мин 400 факултетских диплома има фабрика) Ста оцекујете увек да неко други води битку за Вас Имате ли синдикат Овдје се не ради о томе да фабрика нема пара , него о томе да прави добит а да се то злоупотребљава .Овдје нема људи него нојеви са забијеним главама у дупе цланова управног одбора Који стецајни управник Све Одлуке и планове доноси управни одбор а усваја скупстина поверилаца Прави ли Хрватска од Алојзија Степинца свеца Покусава али истина увек остаје једна Засто од цланова управног одбора правите свеце који су несто надљудски направили да подигну фабрику , када је истина само једна Ту лези проблем Дрзавни капитал је вецински пакет а ми смо дрзава Ко добија стимулације сваке године , колике и на који нацин Ко је потписао смену Мотике ( он је овдје залутао две године ни један потез не повуци просто долазити и одлазити са посла примати месецно 20 000 (КМ) (податак није проверен али постоји основана сумња коју поданицки кумовски синдикат неце да обелодани)) они који су плацени кроз стимулације Ви морате УСТАТИ :сменити корумпирани синдикат и створити један Тразити независну ревизорску комисију и уци у погонско књиговодство као и у токове пара.Мора се једном знати који су то стварни ефекти Васег рада , док јос има времена тј док је јос цена глинице на трзисту оваква Сада треба радити на смањењу троскова да се створе услови када цена падне да имамо; економицност , рентабилност и могуцност опстанка Ви сваким потезом правите веце троскове и оптерецујете ту цену јединице производа, уместо супротно Растурити постојецу организацију и створити ефикасну у којој; нема одељења за пословну пратњу, него; струцни,професионални угледни слузбеници са дипломатском сколом понасања и образовања, у којој нема овог нацина полагања глупаве застите на раду где Вам постављају питање и дају одговор То је злоупотреба слузбене дузности "ОБМАНА" у којој нема плаценицке агенције за заститу нити трецих правних лица које Вам однесосе све .Мора се једном видјети ефекти контроле Како је могуце да се од радника наплати све сто погреси а да други извлаце милионе и награде се Како је могуце да се кесе претресају на капији (па цак и дзепови ) када се зна да огромне паре извлаце они који су наредии претресање фарсом представљајуци дисциплину и савест .Циљ мог писања није борба за раднике, зато сто, да овдје има људи и интелектуалаца (400 факултетских диплома) не бисмо ни били овако понизени и огољени Мој циљ је овим коментарима не дозволити да будем део поданицке масе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

корзиканац

30.08.2019 19:57

А по фабрици причаш да све што радиш и говориш је из разлога заштите својих колега.

Name

Молите се Богу

31.08.2019 07:26

Боље да се молите Богу него ВУЧИЋУ , јер немате од тога вајде исто као сто немате од ДОДИКА

ОДГОВОРИТЕ