Apel radnika Alumine: Vučiću, pomozi!

O kakvoj stabilnosti se danas može govoriti kad je privreda pred kolapsom, a na udaru je i Alumina, čije poslovno djelovanje daje 5% društvenog proizvoda. Zar se ekonomska politika rukovodstva Republike Srpske može zasnivati na devastiranju sopstvenih resursa i stalnom obraćanju za pomoć ''starijem bratu'', sa druge strane Drine.

Republika Srpska 28.08.2019 | 15:26
Apel radnika Alumine: Vučiću, pomozi!
Vučiću spasavaj

Ovih dana radnici Alumine Zvornik doo iz Srbije, koji svaki dan prelaze na posao u Republiku Srpsku, nameravaju da se obrate predsjedniku Aleksandru Vučiću sa ciljem da utiče na prvu političku figuru Republike Srpske Milorada Dodika da pomogne konsolidaciju Alumine i okončanje pravnog nasilja i nadležnosti stečajne mafije koja ruinira fabriku.

Ukoliko se ostvari mafijaški scenario predaje fabrike u ruke nekoj od koruptivnih interesnih grupa, par stotina radnika Alumine sa teritorije Srbije ostali bi bez posla u bliskoj budućnoti. Ostalo bi takođe bez posla i 1.600 radnika Alumine, ali i 20.000 radnika u povezanim firmama, kao što su rudnici boksita, transportni sektor, itd.

Isto tako, krajnje je vreme da se okonča stečaj i pravno-pljačkaško nasilje koje sprovodi Lazo Djurdjević sa pozicije stečajnog upravnika već šestu godinu.

Za to vrijeme, kako se tvrdi, ojadio je Aluminu za dobrih 11 miliona KM, a nestručnim poslovnim nalozima naneo štetu od nekoliko desetina miliona KM. Stečajne mahinacije Laze Djurdjevića i njegovo koketiranje sa interesnim grupama koje ne shvataju da ih ''vuče za nos'', u nastojanju da doživotno upravlja Aluminom, prijete da odvuku ovu firmu u zonu u kojoj se sada nalazi Aluminijum Mostar.

Pošto je lično postavio veći deo menadžmenta, sada maše njihovom podrškom u smislu kako je spasilac Alumine. A spasilac je sam sebi i svom pravnom timu isplatio 11 miliona KM, i još sakriva i negira Odluke Odbora povjerilaca, koje za razliku od nepostojećeg ''proširenog menadžmenta'', zaista figuriraju u pravnom smislu.

Zbog očiglednog kršenja zakona, zbog prikrivanja i odbacivanja njihove odluke, koja ima pravno dejstvo, Odbor povjerilaca je u četvrtak 22. avgusta 2019, podnio krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika Laze Djurdjevića i stečajnog sudije Alide Nađ – Mađarac.

Ona je već jednom bila suspendovana zbog pristrasnosti i kršenja zakona u slučaju Leze Djurdjevića. Ali, ko o tome vodi računa. ''Potkovani'' Milan Tegeltija koji se proslavio postavljanjem osuđivanih lica na sudijske i tužilačke funkcije.

Baš da vidiomo da li će stati u zaštitu legitimnih i legalnih interesa države u Odboru povjerilaca, i poštovanja zakonitosti. Ako država ne može da zaštiti svoje ekonomske interese, dozvoljavajući nezakonita vršljanja pojedinaca i interesnih grupa, i to iz, i uz pomoć pravosudnih institucija, onda je sudbina Republike Srpske zaista pod znakom pitanja.

Da je privredno stanje u RS u zoni crvenog alarma, najbolje pokazuje podatak o padu proizvodnje 16% u 2019. Nevjerovatno je da Elektroprivreda Republike Srpske ne može da se konsoliduje, ili da Termoelektrana Ugljevik bilježi gubitak 27 miliona KM. Rafinerija nafte Brod a.d. prestala je sa radom, ima milijardu KM gubitka i niko ne zna dalji scenario. Ugroženo je i poslovanje Rafinerije ulja Modriča. Ukoliko se još dovede u pitanje poslovanje Alumine koja učestvuje sa 5% u BDP, onda bi taj trend bio još katastrofalniji.

Šta je smisao privredne politike u Republici Srpskoj?  Da li to može da objasni neko iz rukovodstva Republike Srpske?

Dok predsjednik Srbije svaki dan otvara nove fabrike, zapošljava radnike, privlači investicije i rješava ključne infrastrukturne poduhvate, rukovodstvo Republike Srpske svojim neradom, neznanjem i kleptokratsko-koruptivnim odnosom uništava privredne tokove, odbija investitore i zadužuje se učestalim prodajama trezorskih zapisa, kako bi izmirilo elementarne socijalne obaveze.

Iluziju uspjeha gradi jedino slikanjem sa Aleksandrom Vučićem i rukovodstvom Srbije, prilikom završetka infrastrukturnih i drugih građevinskih poduhvata u Srbiji.

Ukoliko se od privrede napravi ruina, a od vladavine načini karikatura, koji strani investitor će poželjeti da radi u takvom ambijentu? Kako establišment Republike Srpske vidi izlaz iz ovog sunovrata? Veoma jednostavno. Predlaže se prodaja ERS na sličan način kao ranije Telekoma RS s tim da godišnje rate pokrivaju dio budžetskog deficita.

Usput bi se preko razvojnih programa ponovo upumpala sredstva miljenicima režima. Poslije toga bi njihova otplata bila otpisana, refinansirana, prolongirana do sudnjeg dana, itd.

U međuvremenu, niz lokalnih zajednica u nemogućnosti da normalno funkcioniše, upućuje molbe predsjedniku i Vladi Srbije da im se pomogne. I to se zaista dešava.

U nedelju su na 54. Kočićevom zboru na Manjači zapjevali Milorad Dodik i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin. Tom prilikom ministar Vulin je podsjetio da je Srbija dala za posljednje dvije godine, za razne projekte širom Republike Srpske ukupno 32 miliona evra.

To je učinjeno u cilju pomoći srpskom narodu, kao i očuvanju mira, stabilnosti i podsticanju razvoja. Djeluje pomalo paradoksalno da Srbija pomaže ekonomski razvoj Republike Srpske, a da u tome nema odgovarajuću pomoć u vlastima same Republike Srpske. 

Srbija zvanično poručuje da će, dok je vodi Aleksandar Vučić, Republika Srpska biti prioritet spoljne politike i da će biti čuvana i pomagana.

O kakvoj stabilnosti se danas može govoriti kad je privreda pred kolapsom, a na udaru je i Alumina, čije poslovno djelovanje daje 5% društvenog proizvoda. Zar se ekonomska politika rukovodstva Republike Srpske  može zasnivati na devastiranju sopstvenih resursa i stalnom obraćanju za pomoć ''starijem bratu'', sa druge strane Drine. S obzirom da se to uglavnom dešava posle kolapsa uzornih firmi, zbog nebrige, nestručnosti i pljačke, u slučaju Alumine moglo bi da se predloži da umjesto sumnjivih koruptivnih grupa, država Srbija interveniše i preuzme potraživanja Vlade RS, okonča stečaj i podigne Aluminu na svjetski nivo, gdje joj je zaista i mjesto. A onda neka traže kredibilnog stranog partnera koji bi mogao još više da unaprijedi ovu fabriku sa velikom perspektivom.

To bi bilo u skladu sa izrekom: - Bolje sprječiti nego lečiti!

U tom slučaju, Aleksandar Vučić ne bi morao da juri strane investitore u cilju upošljavanja i radnika Malog Zvornika i okruženja ove opštine u Srbiji, niti bi morao previše da brine o stabilnosti zapadnog dijela Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Idemo u propast

28.08.2019 13:47

Boze spasi nas , zar je moguce da su i Turska i Austro Ugarska i Nijemci bolje upravljali nasim prirodnim bogatstvima od nas samih? Pa zar razni "stecajni" i ko sve jos moraju pokrasti svaku marku ,jer ne daj Boze da nesto ostane iza njih. EH DA IMAMO TUZILASTVA gdje bi nam bio kraj .Pet sest stotina kriminalaca bilo bi po zatvorima ,a nasa omladina radila bi u NASIM preduzecima i svi bi bili zadovoljni .Ovako........?

ODGOVORITE
Name

re

28.08.2019 14:10

E bas bi ti ili neko drugi radio za 450 KM...

Name

XXL

28.08.2019 14:23

BRAVO..DOBRO RECENO I ISTINA ZIVA....PA DA SE MALO ZAPITAMO?

Name

Ja

28.08.2019 14:32

Joj kako bi bilo super da Srbija kupi potraživanja od RS u Alumini.

Name

Glas

28.08.2019 14:35

Nema kukanja, na slijedećim izborima birajmo bolje ili možda će biti bolje da opet srbujemo, od srbovnja nema kore hljeba, samo jd i bijeda.

Name

Ahaaa

28.08.2019 17:44

Nasli ste od koga cete traziti pomoc.Isti je on kao i ovi nasi lopovi.Udruzila se bagra.

Name

Onaj

28.08.2019 20:04

Ko je glasao za ovu naopaku vlast,sad neka se naguzi i skine gace,zna se sta slijedi!

Name

075

29.08.2019 06:34

Samo tako nastavi Milorade! Pošalji koju gajbu piva i podvrisni "Srbija" i stado je namireno!

Name

Hare

28.08.2019 13:51

Novi dan novi vapaj radnika

ODGOVORITE
Name

maks

28.08.2019 14:26

Pa gospodo vi ste za njih glasali,pa sad uzivajte.Bice vam jos gore.To ste vi radnici izabrali.Odite malo u Stricice i zapjevajte sa vodjom i na posao.UZIVAJTE!!!!!!!

Name

XXL

28.08.2019 14:30

VAPAJ DO SMRTI...RADIO 40 GODINA..IMAM PEMZIJU KAO KV..MAJSTOR 348KM....A PLATA MI BILA KOEFICENT..3.50...A CIJENA RADA120 KM... PA GLEDAJ DIKO KAL PREZIVOT MJESEC DANA...A ZIVIM U GRADU MORAM KUPIT I PNO JEBENO JAJE..

Name

Ova

28.08.2019 14:54

stecajna mafija je poharala sve sto je stigla!!! a tuzilastvo isudije rade za njih a ne za narod !lopovska privatizacija politicko tajkunska mafija opljackala drzavu i narod radnike rastjerala a glasace u sva preduzeca javna postavili i u institucije drzavne od sindikata partijskog do tuzioca sudije direktora pa i cistatice sekretarice!!!urusili sistem pa se bahate u svojem carstvu!!lazo djurdjevic ce ostati upamcen za vjek vjekova na ovim ptostorima sa svojim radom!!!!!!neka nam je bog na pomoci!! djeca bjeze roditelji ostaju sa 200 300 kM penzije i pusta sela gradovi stanovi kuce sve pusto a oni puni ko brodovi!!!! od rata do danas traje!!!

Name

Pogledaj dom svoj anđele

28.08.2019 19:58

Najgore od svega u ovom ludilu, jeste to, što su najbolji dali živote, da se ovako bezskrupulozno razmaše nezajažljiva pljačka, u svim oblastima života i rada. Većina radnika se pati sa minimalnim platama, a brojni penzioneri umiru, skapavaju od neimsštine. Na sve strane je ruglo i raspad svega, a i Bog nam je izgleda, okrenuo leđa.

Name

Sa strane

28.08.2019 14:06

SDS treba da stane pred narod i da obznani sve mutne igre oko fabrike koja život znači za celu regiju. No, u Zvorniku SDS više ne postoji. Čini mi se da ga više nema ni u RS, na žalost svih nas.

ODGOVORITE
Name

re

28.08.2019 15:23

Pft. Kad je SDS objavljivao detalje o kriminalu, glasači su glasali za "referendum" i još se žalili kako su ovi iz SDS-a "depresivni" i dosadni.

Name

Е

28.08.2019 15:42

Нормално да нема ни у Зворнику ни у РС, а како ће и бити кад су сви прешли у СНСД.

Name

Re E

28.08.2019 16:05

Dooobro potkovani transferi.

Name

Direkt

28.08.2019 22:05

Sad vam SDS valja, kad ste sa crvenima nagrabusili do daske. Sljedeci put ne glasajte za onog ko vas farba i laze, pa necete doci u ovakvu situaciju u kakvoj ste sad. U Zvorniku je bila jedna od najvecih, ako ne i najveca izborna kradja. Sada znate i zasto. Svu kradju, pa i izbornu, na kraju narod plati. Cutali ste, a sada uzivajte u plodovima svog cutanja. Ode Aleksandrija, sljedeca je Alumina, jer ste vi tako glasali, tako da poslije glasanja, nema hvatanja za glavu.

Name

Milojko

28.08.2019 14:10

GLASALI STE, ETO VAM...

ODGOVORITE
Name

Hoce malo Morgen da pomognu

28.08.2019 14:21

vazi, vidimo se sutra... opet ce biti ista prica i iste vijesti.

ODGOVORITE
Name

biser

28.08.2019 14:32

sta ocekivati kad ministar industrije energetike i rudarstva ima laznu diplomu,samo propast

ODGOVORITE
Name

no papak

28.08.2019 14:46

sad bi gradjani Srbije trebali da placaju nerad i lopovluk politicara RS-a

ODGOVORITE
Name

Nevenka

28.08.2019 15:42

Bas tako...strasno sta se događa.

Name

007 Бонд

28.08.2019 15:40

Глупо је да унапред говорим, али, мислим да ће Србија да помогне. Толико пара ће се наћи. ...Ко ће други ако неће Србија (Федерација и Бошњаци 101% неће помоћи).

ODGOVORITE
Name

Bond 007

28.08.2019 17:21

Pardon, 113%. Ma ja uvek unapred govorim.

Name

Obraza nemaju a gu*** se ne boje

28.08.2019 16:10

Svasta, javite se vasem gradonacelniku, njega ste birali a gospodina Vucica ostavite na miru, sram vas bilo!

ODGOVORITE
Name

Udri dodo

28.08.2019 17:54

Samo tako DODO potrcali ste da glasate za njega dabogda svi ostali bez posla.

ODGOVORITE
Name

Savo

28.08.2019 18:47

Glasajte i dalje za Dodika nemate pravo da kukate. Sto ste trazili to ste i dobilu! Cijela RS ce propasti

ODGOVORITE
Name

Joja

29.08.2019 06:50

Sad mozemo glasati i za Svetog Savu, nama pomoci vise nema.

Name

Milan

28.08.2019 19:10

Ako se nema ugraditi u neke poslove ovi političari ne preduzimaju ništa.

ODGOVORITE
Name

da se zna

28.08.2019 19:16

šta se sikirate , uvjek možete lijepiti plakate i u stroju ići na predizborne skupove SNSD -a . Jel vam familija glasala za debelog i dodika .

ODGOVORITE
Name

Zvornik

28.08.2019 20:06

Neka ode i glinica sjebali ste sve firme u zvorniku nekad najjacoj industriji u bivsoj jugi pa se niko nije ni pocesao, ljudi pomirite se sa tim glinici se blizi kraj. Sram vas bilo po petoro iz jedne kuce radi a iz necije ne moze ni jedno i treba da je ugase.

ODGOVORITE
Name

sindikalac

28.08.2019 20:21

Zašto se ne obratite Tanetu Peuliću? On kaže da je počasni građanin Alumine.

ODGOVORITE
Name

Kapetane

29.08.2019 00:39

Sviraj momce

Name

Direkt

28.08.2019 22:23

Da vam Vucic moze pomoci, nebi prodao RTB i Zeljezaru Smederevo Kinezima.

ODGOVORITE
Name

Re

30.08.2019 14:24

Prodo,ali zadržao radnike,sad radi i svi zadovoljni,prošetaj doSmedeteva da vidiš kako je... Kamo sreće da sei kod nas ti giganti prodaju ljudima koji će raditi...

Name

Galeb

29.08.2019 04:59

Hapsite Ronhila burleta on je sve oplacko pa tako I Aluminu nema pomoci dok je on i njegova kriminalna bratija na vlasti Sada bi vas jos u rat protiv celog sveta Kao Radovan podrumas nemo pomoci sto pre pohapsite Ronhila i bratiju pre bolje dolazi

ODGOVORITE
Name

miso gotovac

29.08.2019 05:36

Uvek isti komentari ! Ljudi su kao oci ,"Sve vide osim sebe". Nikada na jednom mestu necete vidjeti toliko skolovanih a tako malo pismenih (min 400 fakultetskih diploma ima fabrika) Sta ocekujete uvek da neko drugi vodi bitku za Vas Imate li sindikat Ovdje se ne radi o tome da fabrika nema para , nego o tome da pravi dobit a da se to zloupotrebljava .Ovdje nema ljudi nego nojevi sa zabijenim glavama u dupe clanova upravnog odbora Koji stecajni upravnik Sve Odluke i planove donosi upravni odbor a usvaja skupstina poverilaca Pravi li Hrvatska od Alojzija Stepinca sveca Pokusava ali istina uvek ostaje jedna Zasto od clanova upravnog odbora pravite svece koji su nesto nadljudski napravili da podignu fabriku , kada je istina samo jedna Tu lezi problem Drzavni kapital je vecinski paket a mi smo drzava Ko dobija stimulacije svake godine , kolike i na koji nacin Ko je potpisao smenu Motike ( on je ovdje zalutao dve godine ni jedan potez ne povuci prosto dolaziti i odlaziti sa posla primati mesecno 20 000 (KM) (podatak nije proveren ali postoji osnovana sumnja koju podanicki kumovski sindikat nece da obelodani)) oni koji su placeni kroz stimulacije Vi morate USTATI :smeniti korumpirani sindikat i stvoriti jedan Traziti nezavisnu revizorsku komisiju i uci u pogonsko knjigovodstvo kao i u tokove para.Mora se jednom znati koji su to stvarni efekti Vaseg rada , dok jos ima vremena tj dok je jos cena glinice na trzistu ovakva Sada treba raditi na smanjenju troskova da se stvore uslovi kada cena padne da imamo; ekonomicnost , rentabilnost i mogucnost opstanka Vi svakim potezom pravite vece troskove i opterecujete tu cenu jedinice proizvoda, umesto suprotno Rasturiti postojecu organizaciju i stvoriti efikasnu u kojoj; nema odeljenja za poslovnu pratnju, nego; strucni,profesionalni ugledni sluzbenici sa diplomatskom skolom ponasanja i obrazovanja, u kojoj nema ovog nacina polaganja glupave zastite na radu gde Vam postavljaju pitanje i daju odgovor To je zloupotreba sluzbene duznosti "OBMANA" u kojoj nema placenicke agencije za zastitu niti trecih pravnih lica koje Vam odnesose sve .Mora se jednom vidjeti efekti kontrole Kako je moguce da se od radnika naplati sve sto pogresi a da drugi izvlace milione i nagrade se Kako je moguce da se kese pretresaju na kapiji (pa cak i dzepovi ) kada se zna da ogromne pare izvlace oni koji su naredii pretresanje farsom predstavljajuci disciplinu i savest .Cilj mog pisanja nije borba za radnike, zato sto, da ovdje ima ljudi i intelektualaca (400 fakultetskih diploma) ne bismo ni bili ovako ponizeni i ogoljeni Moj cilj je ovim komentarima ne dozvoliti da budem deo podanicke mase .

ODGOVORITE
Name

korzikanac

30.08.2019 19:57

A po fabrici pričaš da sve što radiš i govoriš je iz razloga zaštite svojih kolega.

Name

Molite se Bogu

31.08.2019 07:26

Bolje da se molite Bogu nego VUČIĆU , jer nemate od toga vajde isto kao sto nemate od DODIKA

ODGOVORITE