Бебе би требало да ходају босе

Ходање по неравној или грубој подлози подстиче употребу мишића стопала ногу. Заправо је најбоље да дете хода босоного што више, све до друге или треће године.

Здравље 28.08.2019 | 14:37
Бебе би требало да ходају босе
Треба ли бебу обувати неколико месеци након рођења или не, дилема је која мучи већину родитеља. Ако кућа и подови нису превише хладни за бебине ногице, у првој години нема потребе за ципелицама. Једино када иде напоље, поручују стручњаци.

Чак је пожељно да бебе буду босоноге, јер су сводови њихових стопала када почну да ходају помало спуштени. Када су босоноге постепено подижу сводове и јачају скочне зглобове. Ходање по неравној или грубој подлози такође подстиче употребу мишића стопала ногу. Заправо је најбоље да дете хода босоного што више, све до друге или треће године.

И приликом одабира ципела треба водити рачуна да у почетку буду са полумеким ђоном, зато што стопала у таквој обући имају већу могућност да се покрећу. Важно је и да су довољно велике да дечји прстићи нису згрчени, а слободног простора треба да буде за ширину родитељског палца. Деца прерастају обућу брзо, па би родитељи требало на неколико недеља да проверавају њихову величину. Јефтине ципеле треба да су императив приликом куповине јер их малишани брзо прерастају.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар