Један од најбогатијих Британаца је купио Ницу!

Потврђено: Британски милијардер нови власник Нице! Нови власник Фудбалског клуба Ница је британски милионер Џим Ретклиф, потврђено је из клуба.  Кад већ није купио Челси. . .

Фудбал 28.08.2019 | 12:26
Један од најбогатијих Британаца је купио Ницу!
Цена куповине је 100 милиона евра, а Ретклиф је трећи најбогатији човек у Великој Британији, оснивач и власник компаније "Инеос".

Овај пословни човек раније је довођен у везу са лондонским Челсијем, али од те куповине није било ништа.

"Ово је био поприлично дуг пут да дођемо овде", рекао је Ретклиф, након што је добио дозволу француских власти.

Ретклиф је, такође, власник швајцарског друголигаша Лозане, који је купио 2017. године.

Енглези у француском фудбалу су кроз историју били реткост, а поготово је чудно да неки Енглез купи француски клуб.

Управо се то данас десило. Енглески милијаредер Џим Ретклиф, који се на Форбсовој листи котира као најбогатији Британац је купио француског прволигаша Ницу. Процењује се да је за куповину клуба са Азурне обале издвојио између 100.000.000 и 120.000.000 евра.  Испалтио је америчко-кинески конзорцијум који је до сада управљао Ницом и постао стопостотни власник клуба.

Званично, Ницу је купила команија Инеос која је у валсништву Ретклифа. Реч је о најмоћнијој компанији на свету у хемијској индустрији чији годишњи приходи премашују суму од 90 милијарди долара. Ретклиф је по куповини Нице издао саопштење да је његова компанија посветила доста времена пажљивом скенирању фудбалског тржишта и да се на крају одлучила за куповину Нице.

Ретклиф је одлучио да одмах врати некадашњег председника Жан-Пјера Ривијеа на ту фунцкију, као и бившег спортског директора Жилијена Фурнијеа. Актуелном спортском директору Жилу Гримандију ће бити понуђена нека друга функција у клубу, док ће досадашњи председник Готје Ганај морати да напусти клуб.

Интересантно је да је Ретклифов купио и швајцарског друголигаша Лозану пре две године. Пре неколико месеци се помињао и као могући нови власник Челсија јер је био спреман да Роману Абрамовичу плати три милијарде евра за клуб са Стамфорд Бриџа. 

„У Лозани смо направили неке грешке, али брзо учлимо“, рекао је британски милијардер.

Ретклифу фудбал није једини спорт у који улаже. Пре неколико месеци је купио бициклистички тим „Скај тим“, а  120.000.000 евра је уложио и у британски тим за Куп Америке у једрењу. Ретклифово богатство се проценује на 21.000.000.000 фунти. 

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар