Jedan od najbogatijih Britanaca je kupio Nicu!

Potvrđeno: Britanski milijarder novi vlasnik Nice! Novi vlasnik Fudbalskog kluba Nica je britanski milioner Džim Retklif, potvrđeno je iz kluba.  Kad već nije kupio Čelsi. . .

Fudbal 28.08.2019 | 12:26
Jedan od najbogatijih Britanaca je kupio Nicu!
Cena kupovine je 100 miliona evra, a Retklif je treći najbogatiji čovek u Velikoj Britaniji, osnivač i vlasnik kompanije "Ineos".

Ovaj poslovni čovek ranije je dovođen u vezu sa londonskim Čelsijem, ali od te kupovine nije bilo ništa.

"Ovo je bio poprilično dug put da dođemo ovde", rekao je Retklif, nakon što je dobio dozvolu francuskih vlasti.

Retklif je, takođe, vlasnik švajcarskog drugoligaša Lozane, koji je kupio 2017. godine.

Englezi u francuskom fudbalu su kroz istoriju bili retkost, a pogotovo je čudno da neki Englez kupi francuski klub.

Upravo se to danas desilo. Engleski milijareder Džim Retklif, koji se na Forbsovoj listi kotira kao najbogatiji Britanac je kupio francuskog prvoligaša Nicu. Procenjuje se da je za kupovinu kluba sa Azurne obale izdvojio između 100.000.000 i 120.000.000 evra.  Ispaltio je američko-kineski konzorcijum koji je do sada upravljao Nicom i postao stopostotni vlasnik kluba.

Zvanično, Nicu je kupila komanija Ineos koja je u valsništvu Retklifa. Reč je o najmoćnijoj kompaniji na svetu u hemijskoj industriji čiji godišnji prihodi premašuju sumu od 90 milijardi dolara. Retklif je po kupovini Nice izdao saopštenje da je njegova kompanija posvetila dosta vremena pažljivom skeniranju fudbalskog tržišta i da se na kraju odlučila za kupovinu Nice.

Retklif je odlučio da odmah vrati nekadašnjeg predsednika Žan-Pjera Rivijea na tu funckiju, kao i bivšeg sportskog direktora Žilijena Furnijea. Aktuelnom sportskom direktoru Žilu Grimandiju će biti ponuđena neka druga funkcija u klubu, dok će dosadašnji predsednik Gotje Ganaj morati da napusti klub.

Interesantno je da je Retklifov kupio i švajcarskog drugoligaša Lozanu pre dve godine. Pre nekoliko meseci se pominjao i kao mogući novi vlasnik Čelsija jer je bio spreman da Romanu Abramoviču plati tri milijarde evra za klub sa Stamford Bridža. 

„U Lozani smo napravili neke greške, ali brzo učlimo“, rekao je britanski milijarder.

Retklifu fudbal nije jedini sport u koji ulaže. Pre nekoliko meseci je kupio biciklistički tim „Skaj tim“, a  120.000.000 evra je uložio i u britanski tim za Kup Amerike u jedrenju. Retklifovo bogatstvo se procenuje na 21.000.000.000 funti. 

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar