ИААФ: Цирих домаћин финала Дијамантске лиге!

Швајцарски град организоваће одлучујуће такмичење у Дијамантској лиги у 2020. и 2021. години.

Остали спортови 28.08.2019 | 08:19
ИААФ: Цирих домаћин финала Дијамантске лиге!
Традиционални "Велткласе" атлетски митинг у Цириху изабран је за домаћина јединственог финала Дијамантске лиге у сљедећа два издања, 2020. и 2021. године, објавили су у понедјељак из Међународне атлетске федерације (ИААФ).

Дијамантска лига, установљена 2010. године, елитно је атлетско тамкмичење које се одржава сваке године и уобичајено је завршавала финалним такмичењима која су дијелили Цирих и Брисел.

Од прошле године управо су финални митинзи одредили побједнике Дијамантске лиге по дисциплинама, чиме су такмичања у споменута два града додатно добила на важности.

Челници ИААФ још су у марту донијели одлуку да ће од 2020. године Дијамантска лига имати једног домаћина финала, а у понедјељак је објављено како ће Цирих и стадион ''Лецигрунд'' угостити најбоље атлетичарке и атлетичаре свијета 2020. и 2021. године у борби за главну награду од 50.000 долара у свакој од дисциплина Дијамантске лиге и директан пласман на Свјетско првенство.

''Цирих је био мјесто на којем су се догодили многи изузетни атлетски тренуци кроз више од 90 година историје атлетских такмичења. У Цириху је постављено 25 свјетских рекорда и одушевљени смо што ће се тамо одржати завршни једнодневни финални митинг у 2020. години", изјавио је у саопштењу предсједник ИААФ Себастијан Кое.

Оваква одлука ИААФ условљена је и предвиђеним радовима на обнови стадиона краља Бодуена у Бриселу, који би требало да трају сљедеће двије године.

"Очекујемо да ће нови формат Дијамантске лиге бити још занимљивији за праћење за публику широм свијета те да ће узбуђење расти из митинга у митинг, а врхунац доживјети у Цириху."

Финале Дијамантске лиге ће имати међународни телевизијски сигнал 150 минута, а остали митинзи ће главни програм морати сажети у 90 минута.

Водећи се квалитативним критеријумима установљеним ове године, Одбор Дијамантске лиге ће у септембру одлучити којих ће 12 митинга, уз финале, бити уврштени у календар за 2020. годину, а све промјене додатно морају бити потврђене на Главној скупштини 21. октобра.

По 12 дисциплина у женској и мушкој конкуренцији биће дио такмичења Дијамантске лиге, а сваки од митинга ће укључивати по шест од тих 12 дисциплина. Сваки од организатора може уврстити и додатне дисциплине у свој програм, које нису у конкуренцији Дијамантске лиге, као што је и до сада био случај, али се оне морају одржавати изван 90 минута предвиђених за међународни пренос.

На завршном митингу биће одржана такмичења у све 24 дисциплине.

Од 2022. до 2024. домаћинство финала моћи ће бити додијељено и на једногодишње раздобље, а може да се кандидује било који од досадашњих организатора митинга Дијамантске лиге.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар