IAAF: Cirih domaćin finala Dijamantske lige!

Švajcarski grad organizovaće odlučujuće takmičenje u Dijamantskoj ligi u 2020. i 2021. godini.

Ostali sportovi 28.08.2019 | 08:19
IAAF: Cirih domaćin finala Dijamantske lige!
Tradicionalni "Veltklase" atletski miting u Cirihu izabran je za domaćina jedinstvenog finala Dijamantske lige u sljedeća dva izdanja, 2020. i 2021. godine, objavili su u ponedjeljak iz Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Dijamantska liga, ustanovljena 2010. godine, elitno je atletsko tamkmičenje koje se održava svake godine i uobičajeno je završavala finalnim takmičenjima koja su dijelili Cirih i Brisel.

Od prošle godine upravo su finalni mitinzi odredili pobjednike Dijamantske lige po disciplinama, čime su takmičanja u spomenuta dva grada dodatno dobila na važnosti.

Čelnici IAAF još su u martu donijeli odluku da će od 2020. godine Dijamantska liga imati jednog domaćina finala, a u ponedjeljak je objavljeno kako će Cirih i stadion ''Lecigrund'' ugostiti najbolje atletičarke i atletičare svijeta 2020. i 2021. godine u borbi za glavnu nagradu od 50.000 dolara u svakoj od disciplina Dijamantske lige i direktan plasman na Svjetsko prvenstvo.

''Cirih je bio mjesto na kojem su se dogodili mnogi izuzetni atletski trenuci kroz više od 90 godina istorije atletskih takmičenja. U Cirihu je postavljeno 25 svjetskih rekorda i oduševljeni smo što će se tamo održati završni jednodnevni finalni miting u 2020. godini", izjavio je u saopštenju predsjednik IAAF Sebastijan Koe.

Ovakva odluka IAAF uslovljena je i predviđenim radovima na obnovi stadiona kralja Boduena u Briselu, koji bi trebalo da traju sljedeće dvije godine.

"Očekujemo da će novi format Dijamantske lige biti još zanimljiviji za praćenje za publiku širom svijeta te da će uzbuđenje rasti iz mitinga u miting, a vrhunac doživjeti u Cirihu."

Finale Dijamantske lige će imati međunarodni televizijski signal 150 minuta, a ostali mitinzi će glavni program morati sažeti u 90 minuta.

Vodeći se kvalitativnim kriterijumima ustanovljenim ove godine, Odbor Dijamantske lige će u septembru odlučiti kojih će 12 mitinga, uz finale, biti uvršteni u kalendar za 2020. godinu, a sve promjene dodatno moraju biti potvrđene na Glavnoj skupštini 21. oktobra.

Po 12 disciplina u ženskoj i muškoj konkurenciji biće dio takmičenja Dijamantske lige, a svaki od mitinga će uključivati po šest od tih 12 disciplina. Svaki od organizatora može uvrstiti i dodatne discipline u svoj program, koje nisu u konkurenciji Dijamantske lige, kao što je i do sada bio slučaj, ali se one moraju održavati izvan 90 minuta predviđenih za međunarodni prenos.

Na završnom mitingu biće održana takmičenja u sve 24 discipline.

Od 2022. do 2024. domaćinstvo finala moći će biti dodijeljeno i na jednogodišnje razdoblje, a može da se kandiduje bilo koji od dosadašnjih organizatora mitinga Dijamantske lige.

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar