ЕП: Два лица Србије, ипак побједа над Француском!

Женска одбојкашка репрезентација Србије је у трећем колу Европског првенства савладала национални тим Француске са 3:1, по сетовима 25:19, 25:13, 17:25, 25:23.  Није било лако, али је слатко: Србија има 3/3! Победнички низ наших одбојкашица траје.

Остали спортови 26.08.2019 | 18:07
ЕП: Два лица Србије, ипак побједа над Француском!
Три утакмице - три победе, уз само два изгубљена сета.

Женска одбојкашка репрезентација Србије на Европском првенству савладала је и Француску у Анкари - 25:19, 25:13, 17:25, 25:23.

Актуелне европске и светске шампионке имале су проблем у првом сету, али од резултата 16:19 успеле су да добију девет узастопних поена на сервис Бианке Буше. Исто се догодило у трећем сету, међутим, у корист Францускиња које су успеле да вежу серију од 15:17 до 25:17.

Узбудљив је био и четврти сет, али су наше одбојкашице задржале концентрацију и успешно га окончале. Селектор Терзић је одлучио да на терену остави поставу која је изгубила трећи сет, а играчице су му на најбољи начин узвратиле поверење.

Изабранице Зорана Терзића претходно су савладале Финску (3:0) и Бугарску (3:1), а у наредном колу играће против Грчке (среда, 17.00). Дан касније ривал ће им бити домаћин Турска (19.30).

У наредну фазу пролазе четири од шест репрезентација у групи.

Србија је успела да сачува максималан резултат у Групи А и заузима прву позицију са све три победе.

Селектор српске екипе Зоран Терзић је одлучио да пружи шансу и резервним играчицама, које су изгубиле трећи сет, али су успеле да направе преокрет у четвртом и спрече потпуно изједначење.

Иако су актуелне светске и европске шампионке лоше ушле у меч, успеле су да достигну свој ритам игре и да освоје први сет са 25:19.

Екипа Француске је имала вођство од 6:1, 11:6 и 18:14, али су потом проиграле Тијана Бошковић, Маја Огњеновић, Бјанка Буша и Бранкица Михајловић и успеле да направе преокрет.

Други сет је протекао у много лакшем ритму за Србију и окончан је резултатом 25:13, после чега је Терзић одлучио да "промеша карте".

На терену се нашла комбинована постава, која је наставила са добром игром, али није успела да оконча сет, већ је дозволила противницама да серијом од 10:0 продуже меч.

У четвртом сету је Француска имала бољи ритам, готово све време је била у предности, али су четири везана поена у финишу меча довела Србију до вођства, које је на крају претворено у коначну победу.

Најефикасније у српском тиму су биле Тијана Бошковић и Бранкица Михајловић са по 14 поена, Бјанка Буша и Маја Алексић су додале по 10, а Ана Бјелица је меч завршила са поеном мање.

На другој страни је одличну партију пружила Лусил Жикел са 12 поена, Одет Ндоје и Аманда Силв су додале по осам, а Елена Казот је уписала седам поена.

Одбојкашице Србије настављају да мељу противнике на ЕП у Турској. Светске и европске шампионке имају максималан учинак после три кола, а нова жртва је била Француска која је пружила већи отпор него што се очекивало.

Србија је славила 3:1 (25:19, 25:13, 17:25, 25:23) иако је опет као против Бугарске имала неке падове у игри. Понајвише захваљујући одлуци селектора Терзића да средином меча одмори носиоце игре и пружи шансу резервама.

Србија је опет слабије ушла у меч као у мечевима против Финске и Бугарске. Није ишао сервис на почетку и Францускиње су брзо дошле у предност од 6:2. Србија је успела да заустави налет противница и да спречи већи резултатски дефицит, али је серијом грешака опет заостајала четири поена  - 12:16. При вођству Француске 19:16 је изгледало да Србија губи сет. А онда је уследила страшна серија светских и европских шампионки. Разгоропадила се Тијана Бошковић и блистала у серији од 10:0 којом је Србија преокренула и освојила сет. Францускиње нису знале шта их је снашло... Чак 10 од 25 Србије у првом сету је освоијила Тијана Бошковић уз сјајан проценат успешности у нападу од преко 50 одсто.

У другом сету је Србија кренула доста сигурније и играла онако као што се очекивало. Напад је био много сигурнији и ефикаснији, а у овом сету је блистала Бранкица Михајловић. Она је у том интервалу освојила осам поена. Србија је имала стабилну предност што је Терзићу омогућило да промеша карте и уведе неке резервисте. На крају је било огромних 25:13.

Српски селектор је помислио да са резервистима може да приведе посао крају, али то баш и није испало идеално као што је замислио. Иако је Србија водила 10:4 у трећем сету и ишла ка победи, ствари су се закомпликовале без Тијане Бошковић, Маје Огњеновић и Бранкице Михајловић на терену.  Катарина Лазовић и Ана Бјелица су имали лоша нападачка решења, Француска је ушла у страшну серију од 10:0 и преокренула сет у своју корист.

Упркос губитку сета, селектор Зоран Терзић је остао при ставу да одмори најбоље играчице и да у четвртом сету верује резервистимна. Француска је водила од почетка сета и када је дошла од предности 19:16, изгледало је да је надомак изједначења у сетовима. Ипак, резервисткиње су вратиле селектору на указано поверење и заиграле добро у финишу меча. Бјанка Буша је имала неке сјајне потезе и Србија је дошла до две меч лопте. Искористила је другу и забележила трећу победу.

Тијана Бошковић и Бранкица Михајловић су са по 14 освојених поена за непуна два сета биле најефикасније у тиму Србије. По 10 су освојиле Бјанка Буша и Маја Алексић.

Србија следећи меч игра прекосутра против Грчке и велики је фаворит, а онда у последњем колу има најјачу проверу у групи против домаћина Турске.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА ОДБОЈКАШИЦЕ – 3. КОЛО

Понедељак

ГРУПА А (АНКАРА, ТУРСКА)

Француска - Србија  1:3 (19:25, 13:25, 25:17, 23:25)

18.30: Турска - Бугарска

ЕП, група А, треће коло:

Србија – Француска

Србија: Буша 10, Лазовић 2, Поповић 6, Мирковић 2, Михајловић 14, Огњеновић, Вељковић, Пушић, Бјелица 9, Алексић 10, Поповић, Бошковић 14, Миленковић 2, Благојевић.

Француска: Казо 7, Бауер 3, Жардино, Мартан 1, Стојиљковић 1, Жикел 12, Силве 8, Леблу 3, Даскалу 2, Морелс 6, Олинжа-Андела 3, Ндој 8, Стеу-Калерон 1, Желин.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар