EP: Dva lica Srbije, ipak pobjeda nad Francuskom!

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije je u trećem kolu Evropskog prvenstva savladala nacionalni tim Francuske sa 3:1, po setovima 25:19, 25:13, 17:25, 25:23.  Nije bilo lako, ali je slatko: Srbija ima 3/3! Pobednički niz naših odbojkašica traje.

Ostali sportovi 26.08.2019 | 18:07
EP: Dva lica Srbije, ipak pobjeda nad Francuskom!
Tri utakmice - tri pobede, uz samo dva izgubljena seta.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu savladala je i Francusku u Ankari - 25:19, 25:13, 17:25, 25:23.

Aktuelne evropske i svetske šampionke imale su problem u prvom setu, ali od rezultata 16:19 uspele su da dobiju devet uzastopnih poena na servis Bianke Buše. Isto se dogodilo u trećem setu, međutim, u korist Francuskinja koje su uspele da vežu seriju od 15:17 do 25:17.

Uzbudljiv je bio i četvrti set, ali su naše odbojkašice zadržale koncentraciju i uspešno ga okončale. Selektor Terzić je odlučio da na terenu ostavi postavu koja je izgubila treći set, a igračice su mu na najbolji način uzvratile poverenje.

Izabranice Zorana Terzića prethodno su savladale Finsku (3:0) i Bugarsku (3:1), a u narednom kolu igraće protiv Grčke (sreda, 17.00). Dan kasnije rival će im biti domaćin Turska (19.30).

U narednu fazu prolaze četiri od šest reprezentacija u grupi.

Srbija je uspela da sačuva maksimalan rezultat u Grupi A i zauzima prvu poziciju sa sve tri pobede.

Selektor srpske ekipe Zoran Terzić je odlučio da pruži šansu i rezervnim igračicama, koje su izgubile treći set, ali su uspele da naprave preokret u četvrtom i spreče potpuno izjednačenje.

Iako su aktuelne svetske i evropske šampionke loše ušle u meč, uspele su da dostignu svoj ritam igre i da osvoje prvi set sa 25:19.

Ekipa Francuske je imala vođstvo od 6:1, 11:6 i 18:14, ali su potom proigrale Tijana Bošković, Maja Ognjenović, Bjanka Buša i Brankica Mihajlović i uspele da naprave preokret.

Drugi set je protekao u mnogo lakšem ritmu za Srbiju i okončan je rezultatom 25:13, posle čega je Terzić odlučio da "promeša karte".

Na terenu se našla kombinovana postava, koja je nastavila sa dobrom igrom, ali nije uspela da okonča set, već je dozvolila protivnicama da serijom od 10:0 produže meč.

U četvrtom setu je Francuska imala bolji ritam, gotovo sve vreme je bila u prednosti, ali su četiri vezana poena u finišu meča dovela Srbiju do vođstva, koje je na kraju pretvoreno u konačnu pobedu.

Najefikasnije u srpskom timu su bile Tijana Bošković i Brankica Mihajlović sa po 14 poena, Bjanka Buša i Maja Aleksić su dodale po 10, a Ana Bjelica je meč završila sa poenom manje.

Na drugoj strani je odličnu partiju pružila Lusil Žikel sa 12 poena, Odet Ndoje i Amanda Silv su dodale po osam, a Elena Kazot je upisala sedam poena.

Odbojkašice Srbije nastavljaju da melju protivnike na EP u Turskoj. Svetske i evropske šampionke imaju maksimalan učinak posle tri kola, a nova žrtva je bila Francuska koja je pružila veći otpor nego što se očekivalo.

Srbija je slavila 3:1 (25:19, 25:13, 17:25, 25:23) iako je opet kao protiv Bugarske imala neke padove u igri. Ponajviše zahvaljujući odluci selektora Terzića da sredinom meča odmori nosioce igre i pruži šansu rezervama.

Srbija je opet slabije ušla u meč kao u mečevima protiv Finske i Bugarske. Nije išao servis na početku i Francuskinje su brzo došle u prednost od 6:2. Srbija je uspela da zaustavi nalet protivnica i da spreči veći rezultatski deficit, ali je serijom grešaka opet zaostajala četiri poena  - 12:16. Pri vođstvu Francuske 19:16 je izgledalo da Srbija gubi set. A onda je usledila strašna serija svetskih i evropskih šampionki. Razgoropadila se Tijana Bošković i blistala u seriji od 10:0 kojom je Srbija preokrenula i osvojila set. Francuskinje nisu znale šta ih je snašlo... Čak 10 od 25 Srbije u prvom setu je osvoijila Tijana Bošković uz sjajan procenat uspešnosti u napadu od preko 50 odsto.

U drugom setu je Srbija krenula dosta sigurnije i igrala onako kao što se očekivalo. Napad je bio mnogo sigurniji i efikasniji, a u ovom setu je blistala Brankica Mihajlović. Ona je u tom intervalu osvojila osam poena. Srbija je imala stabilnu prednost što je Terziću omogućilo da promeša karte i uvede neke rezerviste. Na kraju je bilo ogromnih 25:13.

Srpski selektor je pomislio da sa rezervistima može da privede posao kraju, ali to baš i nije ispalo idealno kao što je zamislio. Iako je Srbija vodila 10:4 u trećem setu i išla ka pobedi, stvari su se zakomplikovale bez Tijane Bošković, Maje Ognjenović i Brankice Mihajlović na terenu.  Katarina Lazović i Ana Bjelica su imali loša napadačka rešenja, Francuska je ušla u strašnu seriju od 10:0 i preokrenula set u svoju korist.

Uprkos gubitku seta, selektor Zoran Terzić je ostao pri stavu da odmori najbolje igračice i da u četvrtom setu veruje rezervistimna. Francuska je vodila od početka seta i kada je došla od prednosti 19:16, izgledalo je da je nadomak izjednačenja u setovima. Ipak, rezervistkinje su vratile selektoru na ukazano poverenje i zaigrale dobro u finišu meča. Bjanka Buša je imala neke sjajne poteze i Srbija je došla do dve meč lopte. Iskoristila je drugu i zabeležila treću pobedu.

Tijana Bošković i Brankica Mihajlović su sa po 14 osvojenih poena za nepuna dva seta bile najefikasnije u timu Srbije. Po 10 su osvojile Bjanka Buša i Maja Aleksić.

Srbija sledeći meč igra prekosutra protiv Grčke i veliki je favorit, a onda u poslednjem kolu ima najjaču proveru u grupi protiv domaćina Turske.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE – 3. KOLO

Ponedeljak

GRUPA A (ANKARA, TURSKA)

Francuska - Srbija  1:3 (19:25, 13:25, 25:17, 23:25)

18.30: Turska - Bugarska

EP, grupa A, treće kolo:

Srbija – Francuska

Srbija: Buša 10, Lazović 2, Popović 6, Mirković 2, Mihajlović 14, Ognjenović, Veljković, Pušić, Bjelica 9, Aleksić 10, Popović, Bošković 14, Milenković 2, Blagojević.

Francuska: Kazo 7, Bauer 3, Žardino, Martan 1, Stojiljković 1, Žikel 12, Silve 8, Leblu 3, Daskalu 2, Morels 6, Olinža-Andela 3, Ndoj 8, Steu-Kaleron 1, Želin.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar