ЕП: Францускиње отписане, Србија хита ка циљу!

Европске и светске шампионке данас у Анкари имају лак посао. Дерби у Братислави где се састају Немице и Рускиње.  Србија наставља поход на одбрану титуле.  Женска одбојкашка репрезентација Србије у понедаљак на Европском првенству игра утакмицу против Француске.

Остали спортови 26.08.2019 | 14:39
ЕП: Францускиње отписане, Србија хита ка циљу!
Утакмица се игра у 16 сати по средњеевропском вемену

Екипа Зорана Терзића је у другом колу А групе Европског првенства победила у Анкари Бугарску са 3:1 (16:25, 25:21, 25:20, 25:16), а најефикаснија на мечу била је је Бранкица Михајловић са 27 поена.

"Било је изузетно тешко, Бугарска је одличан противник који је играо много боље него прву утакмицу на такмичењу. Нисмо најбоље почеле, тешко смо дошле до своје игре, али ми је драго што смо се извукле и тријумфовале. Може много боље, надамо се да ће тако бити у наставку", рекла је Тијана Бошковић после утакмице у престоници Турске.

Актуелне шампионке су до друге победе, рачунајући претходну над Финском, дошле преокретом, после слабог првог сета.

Француска је у првом колу изненадила Бугарску и победила је после пет сетова, док је у другом лако поражена од Грчке.

Почетак Европског првенства за одбојкашице протиче у очекиваном, спором ритму. Велике су разлике у квалитету између најбољих селекција и оних које су на шампионат стигле тек да попуне број од 24. И пре старта знало се да ће Србија и Турска да играју одлучујући меч за прво место у Групи А у Анкари.

У ишчекивању тог дуела, изабранице селектора Зорана Терзића данас (16.00) играју са Француском. Шампионке Европе и света на прве две утакмице изгубиле су само сет и то у недељу против Бугарске. Било је опуштања у првом сету, али када је враг однео шалу, Бранкица Михајловић, Тијана Бошковић и остале наше репрезентативке додале су гас, заиграле много боље и није било проблема са Бугаркама.

Опрез није на одмет против Францускиња, које су у првом колу изненадиле Бугарску после пет сетова, али онда су глатко поражене у три сета од Грчке. У свих пет досадашњих међусобних сусрета Србија је победила Француску. Последњи пут је то било давне 2011. године када је било 3:1. Биће ово прилика за селектора Терзића да шансу пружи и одбојкашицама које су досад мало играле, да растерети носиоце игре за битке у наредним мечевима.

Против Бугарки блистала је Бранкица Михајловић који је са 24 поена била најефикаснија играчица.

„Надам се да у наредном сусрету можемо да пружимо бољу партију, а максимум очекујем у наредној фази. Не желимо никога да потценимо, циљ је прво место у групи и да из утакмице у утакмицу играмо све боље“, поручила је нови примач сервиса турског Фенербахчеа.

У последњем мечу трећег кола Групе А очекује се неизвеснији дуел Туркиња и Бугарки, али је домаћин фаворит. Изабранице италијанског селектора Ђованија Гуидетија темпирају форму као и остали фаворити за нокаут фазу ЕП, па не чуди мучење Турске против Финске када су сломиле отпор аутсајдера тек у петом сету. Бугарска је разочарала са два пораза и довела у питање пласман у осмину финала шампионата.

Четвртог дана првенства Старог континента игра се дерби у Братислави, а састају се Немачка и Русија. Победник овог дуела вероватно ће да осигура прво место у Групи Д пред елиминациону фазу. Зборња предвођена сјајном Наталијом Гончаровом има улогу фаворита, али Немице могу да изненаде и откину неки сет.

Белгијанке су почеле почеле шампионат са две максималне победе, али сада играју против Италије уз Србију, главог претендента на злато. Када је у форми феноменална коректорка Паола Егону светске вицешампионке не морају да брину.

Хрватице предвођене коректорком италијанског шампиона Конељана Самантом Фабрис могле би да намуче Холанђанке, европске вицешампионке из Бакуа пре две године. Лале су у овогодишњој Лиги нација играле са подмлађеном селекцијом, али сада су у Будимпешту стигле са најјачом поставом. Ту је и коректорка Лонеке Слутјес, прошле године одбојкашица Вакифбанка, а од наредне узданица италијанског Скандићија.

Пласман у осмину финала Европског првенства обезбедиће по четири најбоље селекције из све четири групе.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар