Незапослени не прихватају све понуђене послове

Особе које су регистроване у заводима за запошљавање иако су незапослене неријетко одбијају послове који им се нуде. Тако су током ове и прошле године најчешће одбијани послови конобара, зидара, тесара, возача теретних возила, продавача, али и професора математике и њемачког језика.

Босна и Херцеговина 25.08.2019 | 10:46
Незапослени не прихватају све понуђене послове
Ситуација се разликује по ентитетима, али и кантонима. Тако у Кантону Сарајево незапослени ријетко одбијају посао, а уколико га одбију, разлози су неодговарајући посао или мала плата и лоши услови рада.

Због одбијања запослења у свом занимању од почетка 2019. године с евиденције је на подручју Републике Српске обрисано шест особа, а у 2018. години 16 особа.

Како је рекао Теодор Савић из Завода за запошљавање РС, од почетка 2019. године незапослене особе су одбијале запослење у оквиру занимања: продавач, возач теретних возила, комерцијални техничар и професор математике. У 2018. години незапослене особе су одбијале запослење у оквиру сљедећих занимања: бравар, машински техничар, фризер, техничар електроничар и дипломирани правник.

"Девет особа које су одбиле запослење у 2018. години били су радници без одређеног занимања", истако је Савић.

Насупрот томе, у Кантону Сарајево су најтраженији послови у оквиру занимања: дипломирани економист, дипломирани правник, новинар, економски техничар, машински техничар, медицинска сестра, продавач, фризер, возач, аутомеханичар и бравар. Они су уједно и најбројнији на бироима. 

На подручју Републике Српске спектар тражених занимања је широк. У оквиру ИИИ степена најтраженији су возачи, трговци, механичари и машинисти, заваривачи, монтери и инсталатери (инсталатери централног гријања, инсталатери водовода и канализације и сл.), угоститељи и сродна занимања, електричари и енергетичари, грађевинари те кожари и текстилци (обућари, шивачи обуће, конфекционари и сл.).

У оквиру ИВ степена (ССС) највећу фреквенцију запошљавања имају: фармацеутски техничари, кожарски техничари и сродна занимања, трговци и сродни, угоститељски и туристички техничари, електричари и енергетичари, ветеринарски техничари, посредници комуникација (ПТТ техничари и сл.), шумарски техничари, текстилни техничари те грађевинарски техничари.

"Поредећи понуду и потражњу радне снаге на евиденцији, односно запошљавање с евиденције у апсолутним износима, уочава се да се профили којих је највише регистровано на евиденцији највише и запошљавају (економисти и правници). При анализи ових података, а посебно стања незапослености, треба имати у виду и број евидентираних особа одређених занимања по општинама и регијама. То напомињемо из разлога што поједина занимања која су у већем броју евидентирана у већим административним центрима нису присутна на територијама мањих општина те то може створити погрешну слику у вези с потребама за тим занимањима", рекао је Савић.

У оквиру ВИИ степена (ВСС), а на основу тренутних показатеља, може се рећи да су изражене потребе за занимањима: професор физике, професор математике (занимања у којим је евидентиран мањи број особа), дипломирани инжињер грађевине, архитектуре и сл., дипл. инжињер геодезије, дипл. инжињер електротехнике, дипл. инжињер машинства, дипл. инжињер прераде дрвета, информатичари посебних усмјерења, дипл. инжињер технологије исхране посебних усмјерења, дипл. дефектолог одређених смјерова, дипл. фармацеут, љекар, професор њемачког језика, професор руског језика, професор хемије, професор техничког васпитања, професори ликовног и музике разних смјерова (за овим занимањима постоји ограничена потреба).

Извор: Клиx

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Слава

25.08.2019 08:55

Ма да позову из Беме ,тразе раднике изробљавају их за плату 400 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Слава

25.08.2019 09:31

Има их доста у згради владе који ништа не раде па нека их пребаце у Бему. И власник Беме је острашћени снсдовац

Name

Соко

25.08.2019 11:25

Ре слава-управо тако продјите испред пореске управе у бања луци радним даном и погледајте колико их сједи испред са акредитацијама, по цитав дан у облизњем кафеу,све то народ плаца.све сколовани кадар са странацким књизицама.

Name

изолирана

25.08.2019 09:28

Заводи за запошљавање су фарса, то треба укинути или преименовати у "завод за бесплатно здравство", укинути здравствено осигурање на бироу за запошљавање на тај биро нико не би ни долазио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атила

25.08.2019 09:42

Ајде једном лијепо кад су паметни тако,објавите колику они дају плату за то запослење.Моју сестру звали,нудили посао у установи за васпитање,плата 380км?!А трошкови превоза ,хране?Њима је све у тој плати.Па ко је луд да ради за такву плату.Био сам на бироу 10 година,никад ме позвали нису.Коме су они нашли посао?икад?Драго ми је што се народ мало опаметио,и неће да ради за те робовласнике,за сићу,док се они енормно богате.Нека дају свом сину или родјаку ту плату.Онога из Беме кад видим,и кад проговори нема ми напретка цијели дан.Људима прави проблем ако иду у wц,двапута дневно у току радног времена,имају право једном.Надам се да цу изгањати папире и да бјежим одавде што даље.Они се јос хвале како су приходовали средстава од наплате таксе,што се људи одричу држављанства?Овдје је и ђаво давно рекао лаку ноћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.08.2019 10:27

Тачно тако!

Name

Аноннимусс

25.08.2019 11:03

Кад буде плата на тим мјестима око 1200 км и висе и да иде све на банку да не буде 451 остало коферта онда мозда и пристану. А не овако раде за 451 од тога за оброке потросе 250 јер нема топлог оброка регреса годисњег и итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепи

25.08.2019 11:13

Бема, боље да је нема. Лици на не сигурну куцу за зене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пети степен

25.08.2019 11:37

Ја сам ВК радник. Нигдје нисам запослен и нећу, радим на црно за себе јер имам специфично занимање. Почесто за један дан зарадим ту плату коју ови нуде, уплаћујем Граве осигурање. Да напоменем и то да имам посла пет до седам дана и зарадим око 1500 КМ. Ђаволу мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

26.08.2019 01:23

Тако и ја, само што зарадим нешто мало више од тебе. Ево им га мајци што ће од мене пунити јасле ухљебима!

Name

Кокало

25.08.2019 12:59

Биро да укину заплакали би само они који тамо раде а они којима би требало да је намјењен... Сигурно не би недостајао. Свака средина зна како се крчме послови, курсеви и дошколовање .... Све од пара амбасада и страница, како се локални власници окористе од "програме" и "подстицаје".... Дакле, угасите их јер ничему и не служе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

25.08.2019 13:00

Да раде код Каје за 300 марака и других сличних њему то значи да не једу ниста да посте као Каја и непију ништа да би њихове породице преживјеле са триста марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

25.08.2019 16:02

Ова реченица све каже...разлози су неодговарајући посао или мала плата и лоши услови рада.....остатак текста је само да се види да нешто и они раде!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

26.08.2019 01:28

Није народ више толико блесав! Да на семафорима брзински переш стакла на аутима, зарадићеш више и нико ти није за вратом!