Nezaposleni ne prihvataju sve ponuđene poslove

Osobe koje su registrovane u zavodima za zapošljavanje iako su nezaposlene nerijetko odbijaju poslove koji im se nude. Tako su tokom ove i prošle godine najčešće odbijani poslovi konobara, zidara, tesara, vozača teretnih vozila, prodavača, ali i profesora matematike i njemačkog jezika.

Bosna i Hercegovina 25.08.2019 | 10:46
Nezaposleni ne prihvataju sve ponuđene poslove
Situacija se razlikuje po entitetima, ali i kantonima. Tako u Kantonu Sarajevo nezaposleni rijetko odbijaju posao, a ukoliko ga odbiju, razlozi su neodgovarajući posao ili mala plata i loši uslovi rada.

Zbog odbijanja zaposlenja u svom zanimanju od početka 2019. godine s evidencije je na području Republike Srpske obrisano šest osoba, a u 2018. godini 16 osoba.

Kako je rekao Teodor Savić iz Zavoda za zapošljavanje RS, od početka 2019. godine nezaposlene osobe su odbijale zaposlenje u okviru zanimanja: prodavač, vozač teretnih vozila, komercijalni tehničar i profesor matematike. U 2018. godini nezaposlene osobe su odbijale zaposlenje u okviru sljedećih zanimanja: bravar, mašinski tehničar, frizer, tehničar elektroničar i diplomirani pravnik.

"Devet osoba koje su odbile zaposlenje u 2018. godini bili su radnici bez određenog zanimanja", istako je Savić.

Nasuprot tome, u Kantonu Sarajevo su najtraženiji poslovi u okviru zanimanja: diplomirani ekonomist, diplomirani pravnik, novinar, ekonomski tehničar, mašinski tehničar, medicinska sestra, prodavač, frizer, vozač, automehaničar i bravar. Oni su ujedno i najbrojniji na biroima. 

Na području Republike Srpske spektar traženih zanimanja je širok. U okviru III stepena najtraženiji su vozači, trgovci, mehaničari i mašinisti, zavarivači, monteri i instalateri (instalateri centralnog grijanja, instalateri vodovoda i kanalizacije i sl.), ugostitelji i srodna zanimanja, električari i energetičari, građevinari te kožari i tekstilci (obućari, šivači obuće, konfekcionari i sl.).

U okviru IV stepena (SSS) najveću frekvenciju zapošljavanja imaju: farmaceutski tehničari, kožarski tehničari i srodna zanimanja, trgovci i srodni, ugostiteljski i turistički tehničari, električari i energetičari, veterinarski tehničari, posrednici komunikacija (PTT tehničari i sl.), šumarski tehničari, tekstilni tehničari te građevinarski tehničari.

"Poredeći ponudu i potražnju radne snage na evidenciji, odnosno zapošljavanje s evidencije u apsolutnim iznosima, uočava se da se profili kojih je najviše registrovano na evidenciji najviše i zapošljavaju (ekonomisti i pravnici). Pri analizi ovih podataka, a posebno stanja nezaposlenosti, treba imati u vidu i broj evidentiranih osoba određenih zanimanja po opštinama i regijama. To napominjemo iz razloga što pojedina zanimanja koja su u većem broju evidentirana u većim administrativnim centrima nisu prisutna na teritorijama manjih opština te to može stvoriti pogrešnu sliku u vezi s potrebama za tim zanimanjima", rekao je Savić.

U okviru VII stepena (VSS), a na osnovu trenutnih pokazatelja, može se reći da su izražene potrebe za zanimanjima: profesor fizike, profesor matematike (zanimanja u kojim je evidentiran manji broj osoba), diplomirani inžinjer građevine, arhitekture i sl., dipl. inžinjer geodezije, dipl. inžinjer elektrotehnike, dipl. inžinjer mašinstva, dipl. inžinjer prerade drveta, informatičari posebnih usmjerenja, dipl. inžinjer tehnologije ishrane posebnih usmjerenja, dipl. defektolog određenih smjerova, dipl. farmaceut, ljekar, profesor njemačkog jezika, profesor ruskog jezika, profesor hemije, profesor tehničkog vaspitanja, profesori likovnog i muzike raznih smjerova (za ovim zanimanjima postoji ograničena potreba).

Izvor: Klix

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Slava

25.08.2019 08:55

Ma da pozovu iz Beme ,traze radnike izrobljavaju ih za platu 400 km

ODGOVORITE
Name

re Slava

25.08.2019 09:31

Ima ih dosta u zgradi vlade koji ništa ne rade pa neka ih prebace u Bemu. I vlasnik Beme je ostrašćeni snsdovac

Name

Soko

25.08.2019 11:25

Re slava-upravo tako prodjite ispred poreske uprave u banja luci radnim danom i pogledajte koliko ih sjedi ispred sa akreditacijama, po citav dan u obliznjem kafeu,sve to narod placa.sve skolovani kadar sa stranackim knjizicama.

Name

izolirana

25.08.2019 09:28

Zavodi za zapošljavanje su farsa, to treba ukinuti ili preimenovati u "zavod za besplatno zdravstvo", ukinuti zdravstveno osiguranje na birou za zapošljavanje na taj biro niko ne bi ni dolazio.

ODGOVORITE
Name

Atila

25.08.2019 09:42

Ajde jednom lijepo kad su pametni tako,objavite koliku oni daju platu za to zaposlenje.Moju sestru zvali,nudili posao u ustanovi za vaspitanje,plata 380km?!A troškovi prevoza ,hrane?Njima je sve u toj plati.Pa ko je lud da radi za takvu platu.Bio sam na birou 10 godina,nikad me pozvali nisu.Kome su oni našli posao?ikad?Drago mi je što se narod malo opametio,i neće da radi za te robovlasnike,za siću,dok se oni enormno bogate.Neka daju svom sinu ili rodjaku tu platu.Onoga iz Beme kad vidim,i kad progovori nema mi napretka cijeli dan.Ljudima pravi problem ako idu u wc,dvaputa dnevno u toku radnog vremena,imaju pravo jednom.Nadam se da cu izganjati papire i da bježim odavde što dalje.Oni se jos hvale kako su prihodovali sredstava od naplate takse,što se ljudi odriču državljanstva?Ovdje je i đavo davno rekao laku noć.

ODGOVORITE
Name

Re

25.08.2019 10:27

Tačno tako!

Name

Anonnimuss

25.08.2019 11:03

Kad bude plata na tim mjestima oko 1200 km i vise i da ide sve na banku da ne bude 451 ostalo koferta onda mozda i pristanu. A ne ovako rade za 451 od toga za obroke potrose 250 jer nema toplog obroka regresa godisnjeg i itd

ODGOVORITE
Name

Lepi

25.08.2019 11:13

Bema, bolje da je nema. Lici na ne sigurnu kucu za zene.

ODGOVORITE
Name

Peti stepen

25.08.2019 11:37

Ja sam VK radnik. Nigdje nisam zaposlen i neću, radim na crno za sebe jer imam specifično zanimanje. Počesto za jedan dan zaradim tu platu koju ovi nude, uplaćujem Grave osiguranje. Da napomenem i to da imam posla pet do sedam dana i zaradim oko 1500 KM. Đavolu malo.

ODGOVORITE
Name

Re:

26.08.2019 01:23

Tako i ja, samo što zaradim nešto malo više od tebe. Evo im ga majci što će od mene puniti jasle uhljebima!

Name

Kokalo

25.08.2019 12:59

Biro da ukinu zaplakali bi samo oni koji tamo rade a oni kojima bi trebalo da je namjenjen... Sigurno ne bi nedostajao. Svaka sredina zna kako se krčme poslovi, kursevi i doškolovanje .... Sve od para ambasada i stranica, kako se lokalni vlasnici okoriste od "programe" i "podsticaje".... Dakle, ugasite ih jer ničemu i ne služe.

ODGOVORITE
Name

Realnost

25.08.2019 13:00

Da rade kod Kaje za 300 maraka i drugih sličnih njemu to znači da ne jedu nista da poste kao Kaja i nepiju ništa da bi njihove porodice preživjele sa trista maraka.

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

25.08.2019 16:02

Ova rečenica sve kaže...razlozi su neodgovarajući posao ili mala plata i loši uslovi rada.....ostatak teksta je samo da se vidi da nešto i oni rade!!

ODGOVORITE
Name

Re:

26.08.2019 01:28

Nije narod više toliko blesav! Da na semaforima brzinski pereš stakla na autima, zaradićeš više i niko ti nije za vratom!