Марко сутра оде у Њемачку: Љут сам на Србију

Марко Милићевић завршио је два факултета – медицину и стоматологију и риједак је такав примјер у Србији. Он сутра одлази у Њемачку “апсолутно љут” јер у Србији не само да није могао да нађе посао, већ није могао да добије ни специјализацију из жељене максиофацијалне хирургије. Мотив му, како је испричао за Н1, није новац, “већ знање и поштовање”.

Србија 24.08.2019 | 15:37
Марко сутра оде у Њемачку: Љут сам на Србију
Марко Милићевић је дан пред пут, испричао да не само да нема шансе да у Србији нађе посао, већ су у медицинским установама савјетовали да би најбоље било да се нађе везу. Како је испричао, он је одбио такав начин.

Милићевић је већ био у Њемачкој, у Дортмунду гдје је провео три мјесеца. Каже да су му искуства мало позитивна, мало негативна.

– С једне стране су административна препрека и заврзлама око нострификације дипломе и проналаска посла, однос према странцима и осјећај усамљености. С друге је однос према знању, потпуно другачији од оног који постоји у Србији – испричао је Марко Милићевић.

Каже да је за три мјесеца “добио огромно знање”.

– Постоји култура да када некога нешто питате они вам и покажу. Овдје постоји блокада и не желе да вам пренесу знање. Тамо сам за три мјесеца много напредовао, шта год да их питате они ће вам објаснити – истакао је Милићевић.

Додаје да његов мотив за одлазак није новац већ тежња за знањем и да се на одлазак не би одлучио да је у Србији добио макар и волонтерску специјализацију. Наводећи негативне стране живота у иностранству, Марко каже да је тамо ипак боље јер је човјек поштован.

– Не ради се о новцу, него се ради о поштовању. Ако сам ја једини завршио оба факултета и не могу да добијем заслуге. Ја сам апсолутно љут, ја сваки дан гледам људе који су у истој ситуацији. Гледао сам момка који је прво завршио информатику, а потом стоматологију. Њему су људи на факултету рекли да нема шансе да се запосли на факултету – истакао је Милићевић.

Са разних страна свијета за Н1 су своја искуства пренијели и други млади људи, који су ријешили да свој живот граде на неком другом мјесту. Ово су њихове приче:

Сања Степановић, студент историје умјетности, Љубљана, Словенија – Отишла сам због непријатне ситуације у свим сферама живота, мањка амбиције да се усавршавам и недостатка наде да се ишта може промијенити и да могу да се надам животу достојног нормалног човјека. 

Сузана Сремчев, Беч, Аустрија – Овдје немаш потребе да размишљаш да ли си друге оријентације, боје коже. Ако си спреман да радиш, они су спремни да ти изађу у сусрет. Прихватају све, док је све у складу са законом.

Данило Миросављевић, одбојкашки тренер, Лајпциг, Њемачка – Из Србије сам отишао прије четири године као професионални одбојкаш. Одлучио сам да се не вратим и послије повреде и престанка играчке каријере јер сам примијетио да се глупост и свеопшта импотентност уздижу на ниво идеала, а маскирана ароганција и лажно самопоуздање масовно награђују.

Јелена Маринковић, Беч, Аустрија – Радила сам у специјалној јединици и ту сам упознала јако добре момке који су били невјероватно спремни да дају све за своју државу. И они су отишли јер нису могли да хране породицу од новчане надокнаде који су примали.

Ана Јовановић, Малезија – Отишла сам прије пет година зато што сам жељела да се бавим својим послом без да постанем члан било које странке. Бавим се комуникацијама у једној организацији. Да ли ми је план да се вратим у Србију? Па, не вјерујем, нећу се враћати ако не будем морала.

(Н1)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Објавио

24.08.2019 13:50

Чуди ме да није отишао у добру Русију ми тамо тежимо. Ста це у Њемачкој то је скепана држава сто рече Миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно..

24.08.2019 14:28

Заврсио је два факултета дзаба,на рацун дрзаве,под условом да их није купио као Осмица.. Само иди,отисао је и Тесла а ми јос зиви.

Name

НИ РУСИЈА НИ ЕУ

24.08.2019 14:41

Шта хоће ова омладина, заврше факултет, два. Просјек скоро десет. Висе по пет, шест година на универзитетима. Сад би да раде. Е нема! Прво пет, шест година на лијепљење плаката, па мало возања по митинзима. Тек онда разговор о послу. Није све у учењу и знању.

Name

Леон

24.08.2019 15:00

Данас ми једно дијете одлази за Њемачку,надам се и друго да оде

Name

Ре наравно

24.08.2019 15:19

Који си ти глупак.

Name

Ре наравно

24.08.2019 15:56

Или инспектори из РС који су тражили поништење спорне дипломе, а и сами их стекли на исти начин

Name

Вебер

26.08.2019 21:20

Када це ти људи једном схватити да на Западу и у Немацкој раде за безвредан папир, евро без покрица, то немацку државу ништа не кошта, нити фирме, нити корпорације, нити Европску централну банку, са друге стране пошто смо ми на Балкану све окупиране западне колоније, тај новац се овде морао признати, као истинска материјална актива, и материјална вредност, тако Немци практицно добијају бесплатно радну снагу за безвредан папир, и та радна снага тај евро извози из Немцке, тамо се услед хиперемисије евра зато не ствара веца колицина новца у монетатном систему него што би смела бити јер се њихов безвредни евро без покрица код нас извози. А код нас се пошто смо под окупацијом и немамо Централну банку признаје тај окупациони новац. Ето у томе је сва суштина преваре. А сви они који у Немацку и на Запад иду по тај окупацини новац, ступили су у редове немацке окупационе војске која окупира народе Балкана са окупационим новцем који у наше земље уноси. Да ли сад схватате сви суштини преваре, више Немци не морају регрутовати војску, и ци да нас окупирају, одводити народ у ропство да ради као у Трецем рајху, сад сами долазе да раде за безвредан папир. И тако се радило од договора Вили Бранта са Титом да нам не плате ратну одштетну, него да народ 60их изруце у немацко ропство да раде за немацку марку без покрица, за коју су се договорили да се код нас признаје. Њмацком марком као окупациним новцем радили на диверзију југоловенског монетарног и привреднног система, и поред тога што је држава имала економски и монетарни суверенитет, централну банку и свој интегрисани привредни систем са свим царинским заштитама,а ли унос окупационог новца из Европе, Запада, САД, током 60их, 70их. 80их југословенски привредни систем није могао издржати, и када се у ЈУгославији у оптицау током 80х акулмулирало више страног новца него што је бруто друштвени производ државе, даља монтарна окупација страном валутом државе је постала неиздржива. Држава се морала распасти под толиким притиском стране валуте присутен у југословенском монетарном систему.

Name

Ре

27.08.2019 06:13

Срби могу ићи гдје хоће по Европи јер су Хришћани а Европа је Хришћанска.Него што ви не живите у Меки кад вам је толико добра а и исламистичка је е то мене чуди.

Name

торбари

24.08.2019 13:51

Несношљива ситуација, појединци и даље цртају карте, чачкају мечку у п. роваре, црвају, наоружавају, Косово, РС-а, уједињење, растављање, немам појма шта све, то нормални и интелигентни људи више не могу издржати. Умјесто да Србија једном за сва времена подвуче црту, али не, и даље гледа преко плота у туђе дворише...а живот пролази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

24.08.2019 15:01

Подвући ћемо "црту" кад ујединимо Српску и Србију.

Name

Боки

24.08.2019 15:14

Ко хоце да иде нек иде,у сваком слуцају мање иду него из хр

Name

Ре Бејха

27.08.2019 06:56

Невјероватан си.Неписмен,хускаски настројен.Па,ратуј.Иди у Сирију...поведи са собом синове од сверцера и дезертера,а нама остави БИХ,са два ентитета,ми сматрамо да није пропала!

Name

Мрки

27.08.2019 11:45

Господине мама нетребају панетни вец подобни невидим у цему је проглем нек иде ми се свакако немоземо излијецит .!?

Name

Мрки

27.08.2019 11:54

Истина из Хрваске иду ал знају куд из БиХ иду само да оду одавде. НЕТПОНОСЉИВО ЈЕ ПОСТАЛО!

Name

Бакица

24.08.2019 13:57

Само да бака казе овој Ани Јовановиц да је мој унук упознао дјевојку из Малезије на путовању и да га је молила да јој потписе да доде код нас само да би побјегла из Малезије јер је и код њих узасно стање и велика национална нетрпељивост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бакица

29.08.2019 11:08

Посље три мјесеца у Вукојебину Србији или би се убила или бјежала главом без обзира тад би Бакице схватила да је и тамо рај да иима и горе ал горе од нас нема.

Name

Лака

24.08.2019 14:28

Што не дођу у Републику Српску, учлане се у СНСД и бирају гдје ће радити или још боље, купе приватни факултет, учлане се у партију, лијепе плакате, дијеле сендвиче, продају образ и душу и лијепо живе. Таква је већина у влади, мупу и по општинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

24.08.2019 14:31

Хвали Русију а дрзи се Њемацке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микиц

24.08.2019 14:31

Бјези Марко Док те ноге носе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

24.08.2019 14:33

У Србији је златно доба ко оце да ради мозе да ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.08.2019 12:33

Хахахааха, насмија ме до суза, ахахахаха.

Name

М

24.08.2019 14:45

Ако ти се не свидја родјо у Србији пут под ноге,а не да пљујес по отадзбини..зато бугија гдје хоцес,у насој србији нема мјеста за издајице отадзине

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.08.2019 15:27

Толико народа је отисло,ни први ни задњи.Ста хоцес да те неко мољака и плаце за тобом.Пут под ноге и трази гдје ти је боље.

Name

Брутал Делуxе

24.08.2019 15:48

Само је питање да ли су веће издајице и аутошовинисти они који су га натерали да иде. Он пут под ноге, а вас двојица плакате у руке! Па за пет година да видимо коме је боље.

Name

Ре М

25.08.2019 06:50

А ко си ти да способне и паметне људе тако лако отписујеш?

Name

Нострадамус

24.08.2019 15:08

И ја сам у Аустрији задовољан јер је систем уредјен имас право на своје мисљење,а да не сносис никакве последице.Сад мислим да ми није проблем одреци се и дрзаве и културе и вјере.Овде сам у правом смислу слободан цовјек ни богат ни сиромасан бас онакав какав сам зелио да будем једноставан културан и увазаван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цијена памети

24.08.2019 15:11

Овдје је казна бити паметан, бити "свој", образован, међу најбољим. Злоба, завист, лична и професионална љубомира, главна су одлика овог друштва. Млади и паметни ттебају заиста ићи, овдје ће бити намјерно понижавани, шуканирани, угњетавани, ово друштво није вриједдно квалитетних особа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

25.08.2019 01:56

Нека ти је са срецом драги Марко.

Name

Робин Худ

24.08.2019 15:15

Жалосно! Искрено саосјећам и жалим што је ово чињеница која дуго егзистира не само у Србији него у свим земљама бивше YУ....исто је посљедица политичке "подобности" тј. Потребе да се изјасне и" стрпају у неки тор"! У РС је и горе....није чудно да младост оде....и нек иде,нека "моћници запосле своје" , али треба знати да круг среће се окреће и сасвим је природно да ће све поново на наплату и доћи....кад,тад...јер ништа вјечно не би!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

24.08.2019 15:16

Ниси једини који не може да нађе посао... а завршили су медицину или стоматологију. Ту ти држава Србија није крива... Шта може држава кад су лопови у опозицији и на власти????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адио

24.08.2019 15:16

Марко само напријед. И ја одлазим из Републике Српске, доста ми је ове смијурије и зајебанције на рачун поштених и образованих људи, грађана и народа. Нема овдје висе среће и напретка. Буквално је спашавај се ко може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

24.08.2019 15:38

Поштовање за момка, али у србији има један други проблем, незнам одакле је из ког дијела србије али у србији би сви да раде у београду или новом саду, лично ми је позната ситуација у полицији у пожаревцу 90% полицајаца није из пожаревац. Сретно му било

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

24.08.2019 15:55

Знате ли ви колико је школовање овог човека коштало државу Србију? Знате ли колико је школовање коштало његове родитеље! Живео је у дому за 1000 динара месечн. Јео је у мензи за 1000 динара месечно. ... Мађарска има јако добар закон који им дозвољава да иду из Мађарске, али, да држави Мађарској врати паре које је она уложила у њега! Јер лоше је то кад уложиш у неког, а он/она оде! ... Да је у Америци- крваве сузе би плакао и не би филозофирао као што сад филозофира! Јер у Америци обично школовање ја једну годину глуме на факултету кошта 60 000 долара! ... Ти што оду- треба им забранити да се врате у Србију! Јер ако неће тај да ради у Србији- ма ко хоће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола С

24.08.2019 18:08

У праву си, свира борбене-има посла у Србији, али као млад доктор (као и многи други) требало је поцети негдје мимо Београда, Новог Сада или Ниса! Нека се осврне на нормалне обицне људе и виде како они зиве и раде, и одакле им крећу зивоти и радне каријере-доста младих хоће одмах зивотно и професионално "лансирање"! Мозе и то али тада морас мало да лијепис плакате и дјелис сендвице, те се "воздовима" у дупе увлацис-све има цијену, немозес да не платис у Српским земљама, или на мосту или ћуприји! Ако ти се не свиђа, онда на "казан" код фрау Меркел, али и тамо има цијена....

Name

Трн

24.08.2019 16:39

Ма.код нас у РС су на позицијама трули кадрови СНСД ,отисли у пензију па наставили радити,проклето и похлепо,тако док су они на власти млади немају ста тразити,залосно да морају због таквих тразити хљеб у некој тудјој земљи. Јадан је овај народ ,изадју на изборе И гласају поново за такве.Тако нам Како је . Ко зна због цега је то добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хитлер

26.08.2019 23:32

Презивјела је Србија и без бољих јунака па це и без тебе.Само напред и не врацај се

Name

Отишао...

24.08.2019 16:48

Лијепо је бити свој на своме, али од патриотизма се не живи. Требају млади да иду за бољим животом, то је нормалан процес...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ханс

24.08.2019 16:56

За овог момка са правилним цртама лица и правоугаоном вилицом неће у Немачкој бити тешко да нађе спонзорку, жену са новцем, старијом од 40 година, која ће му финансирати ту специјализацију. Има и плаве очи, и може да прође чак и као Немац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајдан

24.08.2019 17:03

Ништа боље није ни у РС ако ниси члан странке можеш имат и диплому са Сорбоне невриједи ни пет пара.У једном Угљевику добар студент са завршеним државним факултетом и успјешан спортиста (свјетски првак у каратеу) ради и каријеру гради у Аустрији. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

24.08.2019 18:35

Не могу Нијемци узет фалкутетски образованих, колико ми моземо диплома настампат.

Name

Хабсбург

24.08.2019 17:46

Не знам што се жали, може као жиголо добро да заради у Немачкој, који ће му та медицина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

24.08.2019 21:02

мој марко комунизам је пао али јос дуго цемо имати комунистицке гене! Да си ти заврсио основну сколу добио би ти одмах посао у некој робовласницкој фабрици или како год да је назовемо за 250 еура. Али цовјеце ти са два факултета гдје се год запослис твој сеф це бити глуп за тебе и ко це те примити! Бјези и буди сретан да зиву главу извуцес јер они такве не трпе ма гдје да си ! Нека ти је са срецом и цувај се јер данас бити паметан а да немас ниста то је велики ризик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрад

25.08.2019 09:19

Није тачно да изађе на исто финансијски и тамо и овде. Ако ти остаје рецимо пола плате на крају месеца, није исто кад ти је плата 500 евра и кад је 1500 евра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацманн

25.08.2019 14:29

Добро нам досао !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

олово

26.08.2019 18:19

чуди ме па нече у Русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

26.08.2019 18:39

Сретно...И њемацки студент долазе у Америку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

26.08.2019 21:12

ваљда прво иде странка па посао па онда тек факултет, али купис факултет а не да губис вријеме на студирање, мислим Марко да си битне ствари прескоцио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

27.08.2019 04:40

Лијепо је рекао Вучићев колега из РС-а, ако немас црвену књизицу све ти џаба. Ваљда му је то Вучић сугерисао стално су заједно,а ако није могао га је упитати шта то ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

27.08.2019 10:00

Па ето, опет гласајте за Вуцица И нецете добити посао сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Леон

29.08.2019 11:02

Па каква си ти Србе да а до јуче не у Нато и ЕУ а сад децу тамо ма фуј смо нема већа гамад од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алекса

06.09.2019 15:09

Ајмо сви у Русију ... хебо Немачку