Лагани јеловник за вреле дане

Врућине нам не дозвољавају тешке оброке. Лагани јеловник идеалан је за високе температуре.

Здравље 23.08.2019 | 20:47
Лагани јеловник за вреле дане
Наиме, често се водимо сигналом да смо жедни, па тек тада пијемо воду, али тада је већ наступила дехидратација тела, која може да буде лоша по организам.

Да бисте избегли вртоглавицу, мучнину и пад притиска у летњим месецима, конзумирајте ове летње намирнице јер су лагане, укусне, здраве и пуне воде!
 
 
Парадајз

Ликопен, главни антиоксиданс парадајза, има заштитно дејство на здравље коже и умањује ризик од настанка карцинома на њој, па би он зато требало да буде део свакодневног јеловника, нарочито сада када је сочан и укусан. Такође, ликопен штити мушкарце од рака простате, а осим у парадајзу, има га и у лубеници.

Краставци

Дијетални, нискокалорични и богати водом, свежи краставци су идеална летња намирница. Одлични су за летње салате, али и кућне козметичке третмане. Садрже чак 90 одсто воде, богати су витаминима А, Б и Ц, који јачају имунитет, осигуравају енергију и чине кожу здравом и сјајном. Краставци садрже много влакана, калијума и магнезијума. Ове хранљиве материје делују на регулисање притисака - зато је ово поврће добро за лечење и високог и ниског притиска.

Грожђе

Независно од врсте гожђа, можете бити сигурни да су његове бобице пуне важних витамина попут витамина А, витамина Ц, витамина Б6, витамина Б и фолне киселине. Око 100 г грожђа садржи око 25 одсто дневне потребе за витамином Ц. Осим што је црно грожђе укусна и освежавајућа намирница у летњим месецима, његов сок има добар учинак на крвне судове и кардиоваскуларно здравље. Оно може спречити згрушавање крвних зрнаца, а самим тим и стварање крвних угрушака и лошег холестерола. Црвено грожђе има антибактеријска и антивирусна својства. Такође је изврсно у борби против разних облика карцинома.

Тиквице

Тиквице представљају једну од најчешће коришћених летњих врста поврћа јер су изузетно хранљиве. Могу се јести у супи, салати, као прилог, пуњене, поховане... Ово дивно поврће садржи више од трећине препоручене дневне количине витамина Ц и велику концентрацију бета-каротена, а истраживања су потврдила како исхрана обогаћена њиме смањује ризик од канцерогених обољења и од болести коронарних артерија.

(Србија данас)

Коментари / 0

Оставите коментар