Развој привреде: Лопаре познат воћарски крај

-Од самог старта идеја да буде направљен производ конкурентан на сваком тржишту. А већ извозимо воћне ракије у Аустрију, Швајцарску, Њемачку и Србију. Комплетна производња је према ХАСАП стандардима, према свим здравственим стандардима и западне Европе и источних тржишта - истакао је власник дестилерије "Епоха".

Република Српска 23.08.2019 | 17:01
Развој привреде: Лопаре познат воћарски крај
Дестилерија „Епоха" из Бобетног Брда код Лопара је примјер доброг пословања, рекао је данас приликом посјете овој мајевичкој општини Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пасалић.

-У наредном периоду подржаћемо капацитете попут дестилерије "Епоха" из Лопара, будући да без развоја прехрамбене технологије није могућ свеукупан развој пољопривреде-рекао је Пашалић.

Он је навео да се у дестилерији  много пажње придаје квалитету производа, а мање квантитету, што је према његовим ријечима за сваку похвалу.

Власник дестилерије "Епоха" Бојан Џувелековић рекао је да је капацитет дестилерије 40.000 литара ракије годишње, да је производња покренута прије три године.

 -Од самог старта идеја да буде направљен производ конкурентан на сваком тржишту. А већ извозимо воћне ракије у Аустрију, Швајцарску, Њемачку и Србију. Комплетна производња је према ХАСАП стандардима, према свим здравственим стандардима и западне Европе и источних тржишта-истакао је Џувелековић.

Он је захвалио општини Лопаре на досадашној подршци.

Пашалић је заједно са руководством општине Лопаре посјетио и воћњак "Јелена" који се простире на 50 хектара замљишта и има 40.000 садница шљиве.



Начелник Лопара Радо Савић рекао је да је мајевички крај познат по воћарству и истакао да је дестилерија "Епоха" доказ да Лопаре имају потенцијал.

Савић је изразио задовољство јер је ова мајевичка општина пронашла инвеститора за воћњак.

-Воћњаци на подручју наше општине ничу. Наша оријентација је шљива јер смо њој климатски предодређени- појаснио је Савић.

Савић је најавио да ће општина Лопаре и у наредном периоду подстицати воћаре у виду засада шљиве али и других сорти воћа. 

-Тренутно на на подручју Лопара има око 300.000 нових садница шљиве што је изузетно охрабрујуће јер на овај начин се оживљава воћарски дух - додао је Савић.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милос

23.08.2019 17:17

Поздрав најбољем министру! Додјите нам мало на Романију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.08.2019 18:09

Зашто би општна државно земљиште давала приватнику поред 50 хектара још додатних 40 хектара да он себи на државој земљи производи воће, каквог интереса има народ општине лопаре од тога што неки приватник згрће паре на нашој земљи.

ОДГОВОРИТЕ