Razvoj privrede: Lopare poznat voćarski kraj

-Od samog starta ideja da bude napravljen proizvod konkurentan na svakom tržištu. A već izvozimo voćne rakije u Austriju, Švajcarsku, Njemačku i Srbiju. Kompletna proizvodnja je prema HASAP standardima, prema svim zdravstvenim standardima i zapadne Evrope i istočnih tržišta - istakao je vlasnik destilerije "Epoha".

Republika Srpska 23.08.2019 | 17:01
Razvoj privrede: Lopare poznat voćarski kraj
Destilerija „Epoha" iz Bobetnog Brda kod Lopara je primjer dobrog poslovanja, rekao je danas prilikom posjete ovoj majevičkoj opštini Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pasalić.

-U narednom periodu podržaćemo kapacitete poput destilerije "Epoha" iz Lopara, budući da bez razvoja prehrambene tehnologije nije moguć sveukupan razvoj poljoprivrede-rekao je Pašalić.

On je naveo da se u destileriji  mnogo pažnje pridaje kvalitetu proizvoda, a manje kvantitetu, što je prema njegovim riječima za svaku pohvalu.

Vlasnik destilerije "Epoha" Bojan Džuveleković rekao je da je kapacitet destilerije 40.000 litara rakije godišnje, da je proizvodnja pokrenuta prije tri godine.

 -Od samog starta ideja da bude napravljen proizvod konkurentan na svakom tržištu. A već izvozimo voćne rakije u Austriju, Švajcarsku, Njemačku i Srbiju. Kompletna proizvodnja je prema HASAP standardima, prema svim zdravstvenim standardima i zapadne Evrope i istočnih tržišta-istakao je Džuveleković.

On je zahvalio opštini Lopare na dosadašnoj podršci.

Pašalić je zajedno sa rukovodstvom opštine Lopare posjetio i voćnjak "Jelena" koji se prostire na 50 hektara zamljišta i ima 40.000 sadnica šljive.



Načelnik Lopara Rado Savić rekao je da je majevički kraj poznat po voćarstvu i istakao da je destilerija "Epoha" dokaz da Lopare imaju potencijal.

Savić je izrazio zadovoljstvo jer je ova majevička opština pronašla investitora za voćnjak.

-Voćnjaci na području naše opštine niču. Naša orijentacija je šljiva jer smo njoj klimatski predodređeni- pojasnio je Savić.

Savić je najavio da će opština Lopare i u narednom periodu podsticati voćare u vidu zasada šljive ali i drugih sorti voća. 

-Trenutno na na području Lopara ima oko 300.000 novih sadnica šljive što je izuzetno ohrabrujuće jer na ovaj način se oživljava voćarski duh - dodao je Savić.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milos

23.08.2019 17:17

Pozdrav najboljem ministru! Dodjite nam malo na Romaniju.

ODGOVORITE
Name

re

23.08.2019 18:09

Zašto bi opštna državno zemljište davala privatniku pored 50 hektara još dodatnih 40 hektara da on sebi na državoj zemlji proizvodi voće, kakvog interesa ima narod opštine lopare od toga što neki privatnik zgrće pare na našoj zemlji.

ODGOVORITE