Тачи најавио: Ускоро слиједе ванредни избори

Предсједник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, изјавио је данас да ће ускоро донијети одлуку о расписивању ванредних избора.

Србија 22.08.2019 | 15:40
Тачи најавио: Ускоро слиједе ванредни избори
Непосрдно по распуштању шестог сазива косовског парламента, предсједавајући скупштине и председник ДПК, Кадри Весељи, потписао је одлуку о томе и доставио је Тачију.

Према косовском уставу, пише портал Љајми, избори морају бити одржани у року од 45 дана од дана распуштања парламента.

У Тачијевом саопштењу се наводи да одлука о распуштању парламента убрзава кораке ка расписивању пријевремених избора, након неопозиве оставке Рамуша Харадинаја на премијерску позицију.

Тачи је констатовао да је до распуштања парламента дошло и због недостатка воље парламентарних политичких странака да формирају нову владу избором мандатар.

Наводи да је сада у интересу грађана Косова да што прије буде спроведена, како наводи, демократска изборна процедура, која је “суочена са изазовима које намеће и држава и друштво”, да би се што проке дошло до функционалне и одговорне владе.

"У оквиру својих уставних, законских овлашћења и у потпуности у складу са данашњом одлуком Скупштине, ускоро ћу донијети одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора у Републици Косово", навео је Тачи.

Додао је да ови избори морају бити добро организовани, професионални, како би се, како наводи, осигурао правичан, демократски процес који ће обезбиједити и присуство међународних и локалних посматрача.

У саопштењу се наводи и да ће упркос распуштању Скупштине, рад институција бити обезбјеђен.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

И

22.08.2019 15:12

Хрле злоцинци да се кандидују?!

ОДГОВОРИТЕ