Tači najavio: Uskoro slijede vanredni izbori

Predsjednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, izjavio je danas da će uskoro donijeti odluku o raspisivanju vanrednih izbora.

Srbija 22.08.2019 | 15:40
Tači najavio: Uskoro slijede vanredni izbori
Neposrdno po raspuštanju šestog saziva kosovskog parlamenta, predsjedavajući skupštine i predsednik DPK, Kadri Veselji, potpisao je odluku o tome i dostavio je Tačiju.

Prema kosovskom ustavu, piše portal Ljajmi, izbori moraju biti održani u roku od 45 dana od dana raspuštanja parlamenta.

U Tačijevom saopštenju se navodi da odluka o raspuštanju parlamenta ubrzava korake ka raspisivanju prijevremenih izbora, nakon neopozive ostavke Ramuša Haradinaja na premijersku poziciju.

Tači je konstatovao da je do raspuštanja parlamenta došlo i zbog nedostatka volje parlamentarnih političkih stranaka da formiraju novu vladu izborom mandatar.

Navodi da je sada u interesu građana Kosova da što prije bude sprovedena, kako navodi, demokratska izborna procedura, koja je “suočena sa izazovima koje nameće i država i društvo”, da bi se što proke došlo do funkcionalne i odgovorne vlade.

"U okviru svojih ustavnih, zakonskih ovlašćenja i u potpunosti u skladu sa današnjom odlukom Skupštine, uskoro ću donijeti odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Kosovo", naveo je Tači.

Dodao je da ovi izbori moraju biti dobro organizovani, profesionalni, kako bi se, kako navodi, osigurao pravičan, demokratski proces koji će obezbijediti i prisustvo međunarodnih i lokalnih posmatrača.

U saopštenju se navodi i da će uprkos raspuštanju Skupštine, rad institucija biti obezbjeđen.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

I

22.08.2019 15:12

Hrle zlocinci da se kandiduju?!

ODGOVORITE