Беванда позива на формирање Савјета министара

Беванда је оцијенио да је нужно провођење потписаног Споразума о принципима за формирање власти и позвао на одговорност оних који намјерно то опструишу, саопштено је из ХДЗ БиХ.

Босна и Херцеговина 22.08.2019 | 13:32
Беванда позива на формирање Савјета министара
- Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда (ХДЗ) оцијенио је да Савјет министара мора бити хитно формиран, уз уважавање свих политичких опција које ће бити у њему заступљене.

Беванда је оцијенио да је нужно провођење потписаног Споразума о принципима за формирање власти и позвао на одговорност оних који намјерно то опструишу, саопштено је из ХДЗ БиХ.

Он је рекао да је НАТО стратешки спољнополитички интерес и да је хрватска политика снажан заговорник чланства у овај савез, али да у овом тренутку компромис о том питању нажалост не постоји, те да хрватски народ најбоље зна које су посљедице наметања било чега.

"О тако важним питањима за будућност БиХ мора постојати заједнички став. Питање Годишњег националног програма /АНП/ је свјесно и злонамјерно исполитизовано, иако је ријеч о документу који је тек један од дијелова у процесу приступања НАТО-у. У оваквом политичком амбијенту, уз све мањкавости политичког система БиХ не може постати дио било чега", рекао је Беванда.

Он сматра да је потписани Споразум о принципима за формирање власти обухватио кључне аспекте, од споље политике који се тичу НАТО-а и ЕУ, реформе изборног законодавства те социоекономских и инфраструктурних реформи, те да је овај споразум примјер компромиса који се коначно мора реализовати.

Имплементацијом потписаних принципа, каже Беванда, напокон би започели сет реформи на свим пољима.

"Надам се да постоји још довољно мудрости и рационалног размишљања да у сљедећим данима окончамо ове процесе и постигнемо коначно рјешење", закључио је Беванда, осврнувши се на наставак политичке кризе, неформирања власти на нивоу БиХ и новог Савјета министара.

Он је оцијенио да је поражавајућа и тужна чињеница да и 11 мјесеци након одржавања избора из дана у дан мора да се указује на темеље функционисања демократског друштва, те да је формирање власти на нивоу БиХ процес који је већ давно морао бити окончан, а умјесто тога ушло се у безизлазан простор.

Беванда је подсјетио да буџет за ову годину још није усвојен, те да се институције БиХ финансирају на основу Одлуке о привременом финансирању и да је лично био мета напада управо оних који су кочили доношење тих докумената.

"Скоро годину дана представници хрватског народа позивају на разговоре, договоре и компромис јер другог начина у БиХ како смо свједоци, нема. Направимо ли хронологију свих догађања у посљедњих годину дана, не можемо не пронаћи ниједну ствар која није негативно исполитизована", нагласио је Беванда.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ре

22.08.2019 11:35

Јел треба повећати салдо на својим криминалним рачунима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

22.08.2019 15:34

Прво у НАТО па онда мост на Сави (другим ријецима).

Name

Моооој Беванда

22.08.2019 21:32

јел ти "маза" испод оцију од слабије бубрега или је то руцни рад Алуминаса.

Name

Јел то

22.08.2019 12:29

минђушар из Сплита се јавља...упалио тв па да и он коју набаци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

22.08.2019 12:37

Па формирајте ко Вам брани.Бујрум сто казу Турци

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

22.08.2019 12:38

СВЕ САМИ ЛОПОВИ. САМО СЕ ЈАВЉАЈУ И СВОЈИХ ЈАЗБИНА КО ЛЕСИНАРИ. ОН ДА ПОЗИВА? ЊЕГА НЕКО СЛУСА? ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

22.08.2019 12:47

У праву је Вјеко. Из његовог угла гледајући. Алуминиј гледаћемо сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алмин

22.08.2019 13:57

Нерова це само расти. Уколико Парламентарна скупштина БиХ не прихвати одлуке о привременом финансирању које је донијело Вијеће министара БиХ у овој години, 1. јануара 2020. наступит ће опћи финансијски колапс. Ниједна трансакција се неће моћи вршити док оба дома Парламентарне скупштине БиХ не потврде извршење онога што је утрошено у 2019. години.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

22.08.2019 15:16

Знаци Хрватима из ХДЗ није битно то сто це БХ остати ван НАТО иако је сама Хрватска вец у НАТО. Испада да је БХ Хрватима вазније ста Срби из РС зеле/мисле (да слиједе Србију) него ста они [Хрвати] хоце. Мирисе ми (у ствари смрди) на договор Додик-Цовиц

ОДГОВОРИТЕ